Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Megéri wellness képzésbe fektetni

2013. 05. 17. 17:00

Wellness
2013 spa és wellness trendjei 10. - Hol vannak a munkalehetőségek?
11 részes cikksorozatunk első részében bemutattuk az idei év 10 legfontosabb spa és wellness trendjét, ezúton pedig részletesebben is foglalkozunk az iparág munkalehetőségeivel.
Míg a világon 210 millió munkanélküli van, és egyre sürgetőbb az igény az új munkalehetőségekre, a wellness piac olyan szép növekedést produkál (és várhatóan fog is az elkövetkező években), hogy 2013-ban nagyobb igény lesz tehetséges szakemberekre, mint amennyien a piacon vannak. Hamarosan akár kormány szintű intézkedésekre is szükség lehet (képzések vagy magasabb kompenzáció formájában), hogy ki tudják szolgálni a megnövekedett igényt képzett spa menedzserekből, jóga vagy pilates oktatókból és terápiás szakemberekből.
Mi élteti a trendet?
Az elmúlt 15 évben a spa ipar akkora fejlődésen ment át, hogy még a világszintű recesszió sem tudta megállítani. Az elmúlt 5 évben világszinten 20%-kal nőtt az intézmények száma, míg a fejődő piacokon, például Ázsiában még ennél is nagyobb fejlődés volt tapasztalható, hiszen ott megduplázódott a piac. Hogy könnyebben emészthetőbbé tegyük ezt az adatot, mára világszinten négyszer több spa üzemel mint Starbucks. A teljes wellness piacon még további fejlődés várható, ahogy az emberek, cégek, kormányok és egészségügyi szervezetek ráébrednek, hogy a régi bevált "várjunk amíg betegek nem leszünk" egészségügyi politikát proaktívabb, a megelőzésre fókuszáló megoldásoknak kell felváltaniuk. 
Az igények nőnek
Habár nem léteznek számszerűsített előrejelzések a spa piac emberi erőforrás igényének világszintű növekedésére, szakértők szerint a szakképzet spa terapeuták iránt 15%, míg a spa menedzserek iránt 20% kereslet növekedés várható minden évben. És még ennél is számottevőbb növekedés várható az ázsiai régióban. Indiában például a mai egymillió helyett 2015-re várhatóan hárommillió képzett szakemberre lesz szükség a wellness központokban. Emellett még olyan fejlett országokban, mint az Egyesült Államok is problémát jelent a megfelelő képzés hiánya. Az ágazatban dolgozó spa menedzserek és igazgatók mindössze 4%-a rendelkezik megfelelő diplomával, miközben az egységek 95% szerint kihívásokkal kerülnek szembe, amikor szakképzett munkaerőt kell találniuk.
Lehetőségek a láthatáron
Ezt az igényt felismerve szaporodik az online spa menedzsment képzések száma, illetve egyre több nagy szállodalánc, mint például a Banyan Tree, a Hyatt vagy a Hilton hirdeti meg saját spa menedzser tréningjeit. Az ágazat változatosságából kifolyólag sok olyan munkavállaló talál itt lehetőséget, akik korábban a gyógyászat, szépségápolás, fizioterápia, vendéglátás vagy akár az idegenforgalom területéről jönnek. A spa és wellness karriert nem csak a megnövekedett igény, hanem a nagy láncok terjedésével az országok közötti átjárhatóság is vonzóvá teszi.  

Olvassa el cikksorozatunk első részét, melyben bemutatjuk a 2013-as év 10 legfontosabb spa és wellness trendjét
Forrás: SpaFinder Wellness, Inc.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...