Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Adjunk neki nevet, hogy eladjuk

2013. 05. 17. 16:53

Wellness
2013 spa és wellness trendjei 8. - Márkatudatos fitnesz
11 részes cikksorozatunk első részében bemutattuk az idei év 10 legfontosabb spa és wellness trendjét, ezúton pedig részletesebben is foglalkozunk az évek óta jelen lévő "márkázási kényszerrel". Megnézzük miért ennyire népszerű, hogy minden új fitnesz programot márkanévvel lássanak el, vagy valaki a nevét adja hozzá.
A fitnesz világában a márkák már évtizedek óta jelen vannak, de a celebek és fitnesz guruk nevével fémjelzett fitnesz programok a média által befolyásolt ízlés megváltozásával terjedtek csak el igazán. Manapság, amikor fittnek lenni luxus, és mindenki be akar kerülni az elit közé, az új irányzatok, módszerek és programok úgy terjednek, mint a divatmárkák. Ez a trend százszámra eredményezi a védjeggyel vagy bejegyzett védjeggyel ellátott fitnesz órákat és programokat, úgy is mondhatnánk ma már TM és R szimbólumokkal Dunát lehetne rekeszteni.
Mi élteti a trendet?
A szórakoztatóipar talán még soha nem virágzott annyira mint a 21. század elején, így mára elértük, hogy a médiából élő celebek világszerte ismertebbek lettek mint például az állami vezetők. Egyre több sztár ébred rá, hogy ha a nevüket adják különböző fitnesz programokhoz, azzal nemcsak bevételeiket, hanem népszerűségüket is jelentősen növelni tudják. Mondhatjuk, hogy a fitnesz ipar több évtizede töretlen sikernek örvend, sőt az elmúlt 10 évben több mint kétszeresére nőtt a piac teljes árbevétele. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb (és folyamatosan növekvő) probléma az elhízás, amely világszinten egy milliárd embert érint. Fontos még, hogy a csoportos órák nagy valószínűség szerint azért válhattak olyan népszerűvé a magányos edzésekkel szemben, mert elgépiesedett világunkban (becslések szerint a Föld teljes népességének 75%-a rendelkezik mobiltelefonnal) minden eddiginél nagyobb szükségünk van az emberi kapcsolatokra.
Úttörők és az új generáció
A névvel ellátott márkázás nem újkeletű dolog a fitneszvilágban sem, hiszen már a 20. század elején elindult ez a folyamat, többek között a német Joseph Pilates-szel, aki a máig népszerű Pilates mozgásforma kitalálója volt. Később, a hatvanas évektől és legfőképp az Egyesült Államokban a fitnesz guruk és a hírességek (és legfőképp az ügynökeik) rájöttek, hogy ha nevüket adják egy fitnesz programhoz, az nagy anyagi sikereket hozhat. Az évek alatt számos márka születését kísérhettük végig a Piloxing-tól kezdve a SurfSet Fitness-en át a TRX Suspension Traininig, egyedül a jóga maradt egyszerűen csak jóga. Vagy mégsem? Már hozzánk is elértek a különböző jóga mutációk, mint a Power Yoga, a Yogalates vagy a Bikram Yoga. És mindez olyan gyorsan történik, hogy a Magyarországon még csak most hódító, kicsit több mint tíz éves Zumba a világ nyugati felén már elavultnak tűnik. Persze a fitnesz központok nem csak átveszik és használják ezeket a márkákat, hanem van, hogy a spák saját maguk hoznak létre márkázható fitnesz programokat. Ha ez a trend így folytatódik, akkor azon sem lennénk meglepve, ha a jövőben a sarki fűszeres, egy bevásárló központ, vagy akár egy légitársaság is saját fitnesz márkával jelenne meg a piacon.
Olvassa el cikksorozatunk első részét, melyben bemutatjuk a 2013-as év 10 legfontosabb spa és wellness trendjét
Forrás: SpaFinder Wellness, Inc.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...