Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Létezik még a pihentető vakáció?

2013. 05. 17. 16:12

Wellness
2013 spa és wellness trendjei 1. - Egészséges szállodák
11 részes cikksorozatunk első részében bemutattuk az idei év 10 legfontosabb spa és wellness trendjét, ezúton pedig részletesebben is foglalkozunk az egyik legfigyelemreméltóbb és szinte mindannyiunkat érintő koncepcióval, az egészséges szállodákkal. Megnézzük, miért lehet az, hogy sokszor úgy érezzük fáradtan és kimerülten térünk haza a nyaralásból, és vajon hogyan törekszenek rá a hotelek, hogy ez a gyakorlat megváltozzon. 
A hosszú évtizedek alatt létrejött rendszernek köszönhetően, kialakult bennünk egy olyan kép a hotelekben való tartózkodásról, ami sajnos összemosódott a túlzásokkal. A "túl sok evés és ivás, valamint túl kevés alvás egy kellemes helyen" megfogalmazás azt eredményezi, hogy a legtöbb vendég kipihentség és feltöltődés helyett rosszabb egészségi állapotban hagyja el a szállodákat, mint amilyenben megérkezett. Napjainkban, amikor az emberek stressz szintje és a krónikus betegségek száma folyamatosan - és eddig soha nem látott mértékben - növekszik, a szállásadóknak át kell fogalmazniuk a hagyományos "vendégszeretet" jelentését. Mostantól egyre több szálloda fog olyan, a vendégek egészségére figyelő, teljes körű "wellness környezetet" kialakítani, amely már figyelembe veszi azoknak az igényeit is akik valóban újjászületni és felfrissülni szeretnének a nyaralásuk alatt.
Wellness szállodaláncok
Ennek következtében a jövő utazóinak már nem kell előzetesen felderítőmunkát végezniük, hogy mekkora és milyen szolgáltatásokkal rendelkező fitneszterem vagy wellness részleg van abban a szállodában, ahol meg szeretnének szállni, mert nem csak hogy ezek a szolgáltatások "kötelező" jellegűvé válnak, de egyre több, saját márkanév alatt működő wellness szállodalánc jön majd létre.
Az első szállodalánc, aki időben megérezte a változtatás szükségességét a Westin volt. A lánc 231 egységében alapfelszereltség lett a wellness menü, a szobába bekészített fitnesz felszerelés, és edző által kísért futó edzés, csakúgy mint a "mennyei" ágyak, amelyek a pihentető alvást biztosítják. Az InterContinental lánc hamarosan bemutatja új márkáját, az EVEN-t, amely az egészséges élet négy alapelemére épül: egészséges táplálkozás, testmozgás, munka és pihenés. Az EVEN hotelek lakói olyan szolgáltatásokban részesülnek majd, mint a személyre szabott edzés, vagy a bejelentkezéskor, a minden egyes vendég számára speciálisan összeállított menü.
A környezetbarát hotelek szintén a figyelem középpontjában vannak már néhány éve, ugyanis egyre több utazónak fontos szempont, hogy olyan szállodában szálljon meg, amelyek komoly lépéseket tesz a széndioxid kibocsátás és a vízfelhasználás csökkentésének érdekében. Ezek közül úttörő a Starwood Element szállodalánca, ami egy olyan teljesen zöld, környezetbarát koncepciót testesít meg, ahol például a fitneszteremben található biciklik tekerésével a vendégek a saját fizikai energiájuk igénybe vételével tölthetik fel mobiltelefonjaikat és táblagépeiket.
Újrapozícionálás és még több szolgáltatás
A meglévő márkák is egyre inkább átgondolják, és a wellness köré pozícionálják magukat. A las vegasi MGM Grand mostanában alakította át számtalan szobáját "Stay Well" szobákká, olyan szolgáltatásokkal szerelve fel azokat, mint a kíméletes ébresztés technológia, a légtisztítás, az aromaterápia, vagy akár a C vitaminnal befecskendezett zuhanyzók. Hasonlóképpen járt el a Fairmont Hotels & Resorts' is az új "Fairmont Fit" program meghirdetésével, amit világszerte 80 szállodában vezetnek be. Vendégeiknek olyan eszközöket biztosítanak, mint az ingyenes fitnesz felszerelés, bicikli, mp3 lejátszó, vagy a hullahopp edzés. A lánc egyes tagjai még ennél is tovább merészkedtek az egészségmegőrzés területén. A "Well and Being" program egy olyan, orvos által vezetett komplett egészség megőrzési csomag, amelybe minden beletartozik az akupunktúrától kezdve a főzőleckékig.
Fitnesz és edzés a szálloda bármely részén, és még azon túl is
Hamarosan végképp búcsút mondhatunk a szállodák szűkös edzőtermeinek. A fejlődési irány nem csak arrafelé mutat, hogy a helységek mérete növekszik, hanem egyre több olyan csoportos órán és kiránduláson vehetünk részt, amelyek megnövelik az edzésre rendelkezésre álló teret, és sok esetben túlnyúlnak a hotelek falain is. Az ingyenes biciklik, lépésszámlálók, jóga matracok, iPod-ok vagy DVD-k biztosítása a hotelek számára viszonylag alacsony költséggel járnak, de hozzásegítenek a szállodák fizikai területének kitágításához és az elköteleződés kialakításához.
Ezekkel párhuzamosan természetesen a szobákban hozzáférhető szolgáltatások köre is bővül, hiszen már nagyon sok helyen alapfelszereltség a szobabicikli, a lépcsőzőgép, de a speciális "jógaszobákban" egy nagy tükör is elengedhetetlen a gyakorláshoz és a pózok ellenőrzéséhez. Vannak persze akik még ennél is tovább mennek, hogy mozgásra ösztönözzék vendégeiket. A san diegoi Hotel Palomar bárkinek, aki megmutatja, hogy ott tartózkodása alatt 10.000 lépést tett meg a lépcsőzőgépen, 50% kedvezményt ajánl fel a következő szobafoglalásából.
Egészségesebb étel
Szerencsére egyre inkább terjed az egészséges, tápláló ételeket és italokat (például gluténmentes és vegán menüket) kínáló szállodák sora. A Hyatt új programjában például csökkentett adagokat és olyan fogásokat kínálnak, amelyeket főként bio alapanyagokból készítenek. Az alacsony kalóriatartalmú menük megjelenésével párhuzamosan egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségesebb gyermek menük bevezetésére is. Ne feledkezzünk meg azonban az italokról sem. Néhány szállodában már nemcsak gyümölcslé bárból állíthatjuk össze napi italfogyasztásunkat, hanem kifejezett gyümölcslé kurzusokat is tartanak az érdeklődőknek.
Aludj jól!
A hotelek "ágyháborúja" már évek óta tart, de a szállodák most ezen túlmutatva, egyre innovatívabb módszerekkel próbálnak gondoskodni vendégeik kellemes pihenéséről. Akiknek a high-tech "hajnal szimuláció", vagy a "teljes sötétség technológia" (amikor semmilyen mesterséges fény nem zavarhatja az alvást) nem lenne elég, próbálják ki a londoni Eccleston Square Hotel "Mind Spa" relaxáló programját, melynek keretében alvást elősegítő természeti képeket és hangokat sugároznak a lakosztályok vendégeinek. És még ezt is lehet fokozni. A perui Hotel Rio Sagrado olyan privát edző szolgáltatásait kínálja, aki jóga gyakorlatokkal és gyógynövény masszázzsal segíti az alvás előtti teljes ellazulást.
Mit hoz a jövő?
Nem biztos, hogy az egészségtudatos hotel koncepció széles körben elterjedtté fog válni, de az már most látszik, hogy világszinten milliók igényére ad választ ez az irányvonal, ugyanis az a vakáció, amelyről rosszabb egészségi állapotban jövünk vissza, mint amilyenben előtte voltunk, hosszú távon egyértelműen értelmetlen és fenntarthatatlan. Az már most is elmondható, ez az emberközpontú, bárki által befogadható és a hotelek nagy része által könnyedén kivitelezhető egészségbarát koncepció az utóbbi évtizedek egyik legjobb törekvése a szálláshelyek részéről, és hatására várhatóan sokan végleg búcsút intenek majd a gazdag büfé reggeliknek és a féktelen délutáni koktélozásoknak.

Olvassa el cikksorozatunk első részét, melyben bemutatjuk a 2013-as év 10 legfontosabb spa és wellness trendjét
Forrás: SpaFinder Wellness, Inc.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...