Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Spa for all program és új mozgásformák az egyenlő esélyekért

2013. 05. 17. 16:47

Wellness
2013 spa és wellness trendjei 7. - Befogadó wellness
11 részes cikksorozatunk első részében bemutattuk az idei év 10 legfontosabb spa és wellness trendjét, ezúton pedig részletesebben is foglalkozunk azzal a törekvéssel, hogy a wellness mindenki számára elérhető legyen.
Az elmúlt évtizedek alatt a spák nagyon sok új demográfiai csoportot fogadtak be - például a férfiakat, tiniket, gyermekeket, a MLBT közösséget és manapság már a csecsemőket is - viszont Európa kivételével nagyon kevés helyen részesülnek megfelelő ellátásban a fogyatékkal élők. Bár a spák eredeti küldetése a gyógyítás, egészen mostanáig nem voltak elég felkészültek a fogyatékkal élők megfelelő fogadására. A változás szükségszerű volt, hiszen világszinten több mint 1 milliárdan élnek valamilyen fogyatékkal, és még ennél is többen tapasztalják meg ideiglenesen ezt az állapotot, vagy az időskor elérésével néznek hasonló kihívások elé. Szerencsére a jövő spái már felkészültek lesznek ezekre a kihívásokra. Szolgáltatásaikat és eszközeiket úgy fogják kialakítani (vagy átalakítani), hogy azok alkalmazkodjanak a fizikailag hátrányos helyzetből indulók speciális igényeihez. Ezzel párhuzamosan a szolgáltatások is bővülni fognak, hiszen megjelennek a piacon a kifejezetten fájdalomcsillapítást megcélzó és mozgásjavító kezelések is.
Mi élteti a trendet?
Azok az emberek akik valamilyen fogyatékkal élnek a Föld legnagyobb kisebbségét alkotják, ami világszinten 10-ből 1 embert jelent. És ez az arány a megállíthatatlan öregedési folyamatokkal csak tovább fog nőni. Az elkövetkező 40 évben a hatvan év felettiek aránya várhatóan megduplázódik (elérve a két milliárdot), míg a nyolcvan év felettieké megnégyszereződik. A fejlődő országok népessége még az átlagnál is gyorsabban öregszik: 2015-re Kína és Brazília lakosságának 40%-a 60 év felett lesz. A hatékony lobbinak és a nagyszabású eseményeknek - mint például a tavalyi Londoni Paralimpia - köszönhetően a fogyatékkal élők nem csak tisztában vannak a jogaikkal, de egyre inkább tudatosabban fedezik fel hogy kik ők, és mire képesek. 
Akadálymentesítés világszinten
Ahogy a spák és fitnesz központok ráébrednek, hogy az akadálymentesítés már nem csak egy szűk réteg igényeit szolgálja, világszinten terjedni fog a szolgáltatások és felszerelések újragondolása és a szakképzett személyzet alkalmazása. A változás már elkezdődött. Jelenleg a spák 80%-a rendelkezik akadálymentesített bejárattal, 50%-ukban található valamilyen speciális felszerelés, míg 40%-ukban dolgoznak speciálisan képzett terapeuták. Nagyszerű kezdeményezés például a Spabreaks.com "Spa for All" programja, amely segít megtalálni a legkülönbözőbb fogyatékkal élőknek a megfelelő spát, illetve a "Carer Goes Free" program, melynek keretében a részt vevő intézmények ingyenesen biztosítják a kísérő személy belépését.
Funkcionális fitnesz
A hagyományos edzőtermi gyakorlatokkal ellentétben, amely az elszigetelt izmok építésére koncentrál, a funkcionális fitnesz az egész testet mozgatja meg háromdimenziós mozdulatok segítségével. A cél itt nem az egy pontra fókuszáló erősítés, hanem a mozgáskoordináció javítása, amely segíthet a mindennapi tevékenységek során. Ilyen például a Gyrotonics, amelyet egy balett táncos fejlesztett ki a tánc, a jóga, a tai chi, a gimnasztika és az úszás elemeiből, és olyan körkörös gerinc, kar és láb mozdulatokat alkalmaz, amelyek segítik az erősítést és a koordinációt.  

Olvassa el cikksorozatunk első részét, melyben bemutatjuk a 2013-as év 10 legfontosabb spa és wellness trendjét
Forrás: SpaFinder Wellness, Inc.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...