Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Mobil elvonó és bogyógyűjtés a vacsorához

2013. 05. 17. 16:27

Wellness
2013 spa és wellness trendjei 3. - Earthing, azaz közvetlen érintkezés a földdel
11 részes cikksorozatunk első részében bemutattuk az idei év 10 legfontosabb spa és wellness trendjét, ezúton pedig részletesebben is foglalkozunk a természettel történő közvetlen kapcsolat szükségességével. Megnézzük miért jó az, ha levesszük cipőnket és kiszabadulva városi dzsungelünkből, újra meghódítjuk a vadont. 
Az emberi test és agy úgy fejlődött az evolúció során, hogy a természeti környezetben történő élethez alkalmazkodott (például üldözni és üldözöttnek lenni, vagy gyűjtögetni és a földeken dolgozni), ám egy viszonylag hirtelen jött változás során, a nagyvárosi dzsungelben élő és egész nap különböző képernyőket bámuló ember, szinte alig van kapcsolatban a természettel. A 2005-ben megfogalmazott Nature Deficit Disorder, azaz a "természet hiányos zavar", olyan fizikai és érzelmi tünetek együttese, amit a természettől való elszakítottság okoz.
Az earthing kifejezés arra a mozgalomra utal, amely célul tűzte ki a Föld elektronban gazdag felszínével történő közvetlen érintkezést (például mezítláb járást), mint az egészség egyik alapelemét. Állításuk szerint a föld felszínével történő érintkezés stabilizálja a test természetes elektromos ritmusát, csökkenti a betegség okozta gyulladást a szervezetben, és természetes vérhígítóként hat, miközben csökkenti a fájdalmat és elősegíti az egészséges alvást. A trendet meglovagoló spák már nem csak a szó szoros értelmében vett földdel történő érintkezést építik be szolgáltatásaik közé, hanem egyre inkább arra törekednek, hogy vendégeik mindenféle értelemben megtapasztalják a természethez való közelséget, például az erdőkben, vagy a fa lombkoronája közt kialakított pop-up "sátor" spákban.
Mi élteti ezt a trendet?
Egyre több orvosi bizonyíték van rá, hogy a természettel történő kapcsolat nem csak a lelkünknek tesz jót, hanem a testünknek is előnyére válik. Gondoljunk csak a napfényből nyert D vitaminra, ami elengedhetetlen az agy egészséges működéshez, de például az alvás és ébrenlét ciklusaink is a természetes fény és sötétség váltakozásától függnek. Kötődünk tehát a természethez, mégis egyre jobban eltávolodunk attól. 2008-ban, a történelem során első alkalommal, a világ népességének fele városlakó lett, ami 2013-ra tovább fog nőni, és már 5 milliárd ember lesz földrajzilag elszakítva a természettől. Emellett a munkaidő folyamatos növekedésével, és a digitális technológiák széles körben történő elterjedésével, az életünk minden területén mobiltelefonok, számítógépek és táblagépek vesznek minket körül, amelyek nem csak meghatározzák egész napunkat, hanem iszonyatos mennyiségű (feldolgozásra váró) információt is zúdítanak ránk.
Friss kezelések és új szolgáltatások  
A testedzés és gyógyulás többé már nem szorul be a négy fal közé, hanem kivonul a medence mellé, a tengerpartra, vagy akár az erdőbe. Még azok a wellness központok is, amelyek az edzéseket nem a természetben tartják, egyre több olyan programot kínálnak, amivel a vendégeket a szabad levegőn történő testmozgásra bátorítják, például raftinggal, túrázással vagy akár lovaglással. A példák szinte végtelenek. Jó néhány hotel már eleve úgy tervezi meg a belső tereket, hogy a szobákat a spától vagy akár a külső tértől elválasztó falak szükség esetén teljesen eltüntethetőek legyenek. Emellett a szállodák olyan különleges szolgáltatásokkal csábítják a vendégeket, mint például az al fresco jóga, a tengerparti órák, a dzsungel jóga, vagy dzsungel fitnesz edzés. Azon kívül, hogy a vendégeket a természetben történő testmozgásra buzdítják, néhány helyen már szabadtéri kezelő tereket is kialakítottak az épülethez tartozó kertben. A vadonatúj, maldív-szigeteki Niyama Resort tervezői nem csak a természettel történő tökéletes összhangra törekedtek, hanem a szállodát egyenesen az óceánba építették. Így itt nem meglepő a víz alatti lounge, az úszó étterem, a víz feletti és a privát kertben történő masszázs, a csoportos snorkeling, vagy akár a saját tengerbiológiai laboratórium.
Városi természet és mezítlábas spák
Egyre több városi day spa dönt úgy, hogy az épületek tetejét is hasznosítja, így jóga kerteket, fitnesz területeket, vagy éppen futópályát alakítanak ki a tetőteraszokon. Persze vannak akik - hely hiányában - a természetet hozzák be a belső terekbe, például függőkert vagy növényfal formájában. A mezítláb sétálás divatjának térhódításával, egyre több mezítlábas spát is kialakítanak, ahol például olyan programokat kínálnak mint a gyertyafényes, mezítlábas, meditációs séta teliholdkor. És persze ne feledjük a Maldív-szigeteken a szállodák körében rohamosan népszerűvé vált "no shoes, no news" szlogent sem, mely szerint nem csak az újságunkat (mobiltelefonunkat, táblagépünket), hanem a cipőnket is otthon hagyva tudunk igazán hatékonyan kikapcsolódni és ellazulni.
Digitális méregtelenítés
Manapság a nap 24 órájában elszakíthatatlanok vagyunk a digitális forradalom eszközeitől, ezért egyre erősebb az a nyomás, hogy ezen függőségünk leküzdésére néhány napra függetlenítsük magunkat és digitális elvonóra menjünk. Néhány városi szálloda már sikeresen alkalmazza a vakációnak ezt a formáját, mivel azonban könnyebb "off" üzemmódba tenni magunkat ha programokkal és testmozgással foglaljuk le testünket, ezért elsősorban a wellness és aktív kikapcsolódás nyújtó szállodák körében várható nagy fellendülés a digitális méregtelenítő csomagok irányába. Van már olyan szállodalánc is, amely ezt a trendet kihasználva 15% kedvezményt kínál azon vendégeinek, akik bejelentkezéskor a recepción hagyják a telefonjukat.
A vadon meghódítása
Annak a tévhitnek a megdöntésére, hogy egy spa megtervezése és felépítése csak hosszú és költséges folyamat eredménye lehet, tökéletes bizonyíték a "pop-up" és "sátor" spák elterjedése, amelyek nem csak a befektetők szempontjából, hanem a természetbe történő minél kisebb beavatkozás elve miatt is gyorsan megtérülnek. A jövő már nemcsak a nyugodt szemlélődésé. Az már természetes, hogy egy esőerdőben épült hotel esetében szafarira és vadlesre megyünk, viszont egyre inkább van igény a tanulásra is. Erre reagálva ma már több szálloda kínál az állatok és a növényvilág megfigyelése mellett olyan programokat, amelyek kifejezetten az ismeretterjesztésre koncentrálnak, és akár be is vonják a vendégeket a természet megőrzésének folyamatába, például egy faültetés erejéig.
Akiknek a slow food vagy a helyben termelt élelmiszer már nem elég, azok biztosan élvezni fogják azokat a szállodákat, amelyek nem csak megtermelik a spa kezelések vagy a vacsora természetes hozzávalóit, hanem a vendégek saját maguk gyűjthetik be, vagy akár vadászhatják is le azokat. Ugye mennyivel jobban esik egy olyan fagyi, ami a néhány órával korábban, általunk begyűjtött erdei bogyókból készült? Ráadásul a paleo mozgalom már a fitnesz világát is elérte. A Wildfitness olyan távoli helyekre viszi az érdeklődőket, mint például Kenya, ahol megismerteti őket a "Wild Eating", "Wild Moving" és "Wild Living" programmal, amelynek célja, hogy kibillentse a testüket és a lelküket az "előre feldolgozott" állapotból, és visszavezesse a vadvilágba. És akkor még nem is beszéltünk a jégből épített iglu spáról, a lebegő spáról, ami egy tó közepén oxigént termel, vagy egy, a norvég partoknál, egy fjord tetejére épülő fenntartható spáról.

Olvassa el cikksorozatunk első részét, melyben bemutatjuk a 2013-as év 10 legfontosabb spa és wellness trendjét

Fogalomtár:
Nature Deficit Disorder: "természet hiányos zavar", olyan fizikai és érzelmi tünetek együttese, amit a természettől való elszakítottság okoz.
earthing: az a mozgalom, amely célul tűzte ki a Föld elektronban gazdag felszínével történő közvetlen érintkezést (például mezítláb járást), mint az egészség egyik alapelemét. Állításuk szerint a föld felszínével történő érintkezés stabilizálja a test természetes elektromos ritmusát, csökkenti a betegség okozta gyulladást a szervezetben, és természetes vérhigítóként hat, miközben csökkenti a fájdalmat és elősegíti az egészséges alvást.
al fresco jóga: szabadban, természeti környezetben gyakorolt jóga
snorkeling: pipás merülés, oxigénpalack nélkül történő búvárkodás
slow food: nemzetközi mozgalom, amely az egyes országok és régiók étkezési hagyományainak, gasztrokulturális sokrétűségnek a megőrzése, védelme érdekében jött létre. Elnevezésével a gyorsétkezdei ?fast food? étkezési stílus ellentettjére, a lassú, odafigyelő, komótos étkezésre, a hagyományos táplálkozásra irányítja a figyelmet.
paleo mozgalom: hívei azt vallják, hogy úgy kell élni, ahogy az evolúció megtervezett minket, azaz, azt kell enni amit százezer évekig ettünk és úgy kell mozogni, ahogy millió évekig mozogtunk. Része a paleolit táplálkozás, amely abból az evolúciós megfontolásból merít, hogy a földművelés által bevezetett tápanyagokhoz az emberi szervezet nem tudott adaptálódni, így azokat nem lenne szabad fogyasztanunk.
Forrás: SpaFinder Wellness, Inc.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...