Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Top 10 spa és wellness trend 2013-ban

2013. 05. 17. 15:55

Wellness
Miközben mi még csak most kezdjük megérteni azokat a világon már elterjedt, de magyar megfelelővel sokszor még nem is rendelkező kifejezéseket, mint például a személyre szabott wellness, a slow food vagy az ájurvéda, addig a világ nyugati felén már egészen más trendek vannak kibontakozóban. Nem árt hát megismerkedni azokkal a kifejezésekkel és irányzatokkal, amelyekkel hamarosan reméljük itthon is egyre többet találkozhatunk a kedvenc spánkban, fitnesztermünkben, vagy akár wellness hotelünkben.

1. Egészséges szállodák

Az idei évtől egyre több szálloda fog olyan, a vendégek egészségét előtérbe helyező, teljes körű wellness környezetet kialakítani, amely már figyelembe veszi azoknak az igényeit is, akik valóban újjászületni és felfrissülni szeretnének a nyaralásuk alatt. Ezek a hotelek olyan szolgáltatásokat fognak kínálni, mint például a wellness menü, a C vitaminnal befecskendezett zuhanyzók, a nyugodt alvást segítő "teljes sötétség" technológia, vagy a szobába bekészített fitneszeszközök.
2. A mindfulness masszázs és társai
A mindfulness masszázs két hatékony törekvés - a mindfulness és a testmozgás - házasításából származik, és ezeket együtt alkalmazva egyedülállóan pozitív hatást tud elérni a páciensek érzelmi és stressz szintjén. Ez az új masszázs mix azt célozza meg, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben testileg és lelkileg egyaránt.
3. Earthing, azaz közvetlen érintkezés a földdel
Az earthing kifejezés arra a mozgalomra utal, amely célul tűzte ki a Föld elektronban gazdag felszínével történő közvetlen érintkezést (például mezítláb járást), mint az egészség egyik alapelemét. Állításuk szerint a földdel való kapcsolat stabilizálja a test természetes elektromos ritmusát, csökkenti a betegség okozta gyulladást a szervezetben, és természetes vérhígítóként hat, miközben csökkenti a fájdalmat és elősegíti az egészséges alvást.
4. Spa genomika (telomerek és társaik)
Az orvostudomány gyors fejlődésével egyre közelebbinek tűnik az a jövő, amikor az egyén egyedi genetikai profiljára alapozva a gyógyítás előre meghatározható, személyre szabott módon fog történni. Ez persze még a jövő zenéje, de egy szűkebb kör részére már most is elérhetőek olyan szolgáltatások, mint a Nutrigenomic teszt (a legjobb táplálkozási stratégia meghatározására), a fitnesz központú tesztek (a személyre szabott edzésterv kidolgozására) és a telomer tesztek (a személy sejtszintű korának meghatározására).
5. Eredeti ájurvéda és más ősi kezelések újrafelfedezése
A spák mindig is szerették hangoztatni kezeléseik régi időkre visszanyúló eredetét, hozzánk azonban legtöbbször csak a kezelések leegyszerűsített változatai jutnak el. Szerencsére már most is érződik a változás szele, hamarosan azonban még több eredeti, ősi kezelési móddal találkozhatunk a spákban és a wellness központokban világszerte. Ennek a legjobb példája az eredeti ájurvéda orvoslás, mely számtalan gyógymódot integrál egy egészbe.
6. Színes önkifejezés
A szépségápolás terén elmondható, hogy 2013-ban a színes lesz az új fekete. Idén az egyéniségünket a színek segítségével fogjuk megmutatni, így egyre több színes arc-, haj-, köröm- és testfestéssel fogunk találkozni az utcákon. Ez a trend lehetővé teszi, hogy egy új haj vagy testszínnel bármikor új személyiséget öltsünk, és egyúttal műalkotásként tekintsünk magunkra.
7. Befogadó wellness
Az elmúlt évtizedek alatt a spák nagyon sok új demográfiai csoportot fogadtak be, viszont Európa kivételével nagyon kevés helyen részesülnek megfelelő ellátásban a fogyatékkal élők. Szerencsére a jövő spái már felkészültek lesznek ezekre a kihívásokra, szolgáltatásaikat és eszközeiket úgy fogják kialakítani (vagy átalakítani), hogy azok alkalmazkodjanak a fizikailag hátrányos helyzetből indulók speciális igényeihez.
8. Márkatudatos fitnesz
A fitnesz világában a márkák már évtizedek óta jelen vannak, de a celebek és fitnesz guruk nevével fémjelzett fitnesz programok a média által befolyásolt ízlés megváltozásával terjedtek csak el igazán. Manapság, amikor fittnek lenni luxus, és mindenki be akar kerülni az elit közé, az új irányzatok, módszerek és programok úgy terjednek, mint a divatmárkák.
9. Férfiak: borbélytól a brotox-ig
Ma már a metroszexuális kifejezés nem egy megmosolyogni való terminológia, hiszen világszerte a férfiak komoly pénzeket költenek a kinézetükre. Ezt meglovagolva a spák is kidolgoztak olyan, kifejezetten férfi vendégeket megcélzó, átfogó csomagokat, amelyek magukba foglalnak bőrápolást, manikűrt és pedikűrt, csakúgy mint botox vagy plasztikai kezeléseket.
10. Hol vannak a munkalehetőségek?
Míg a világon 210 millió munkanélküli van, és egyre sürgetőbb az igény az új munkalehetőségekre, a wellness piac olyan szép növekedést produkál, hogy 2013-ra várhatóan nagyobb igény lesz tehetséges szakemberekre, mint amennyien a piacon vannak. Egyes országokban hamarosan akár kormány szintű intézkedésekre is szükség lehet, hogy ki tudják szolgálni a megnövekedett igényt képzett spa menedzserekből, jóga vagy pilates oktatókból és terápiás szakemberekből.

 
Trendi Még trendibb
Happiness / boldogság Mindfulness / tudatos jelenlét, éber figyelem
Nature sounds / a természet hangjai Nature / természet
Natural beauty / természetes szépség Bold beauty / telt szépség
Party Penthouse / tetőtéri buli lakás Healthy Hotel / egészséges hotel
Ayurveda / ájurvéda Authentic Ayurveda / eredeti ájurvéda
Botox Brotox
Diet Detox / diétás méregtelenítés Digital Detox / digitális méregtelenítés
Stilettos / tűsarkú Bare Feet / mezítláb
Aromatherapy oil / aromaterápiás olaj Argan Oil / argánolaj
Cholesterol / koleszterin Telomeres / telomerek
Personal wellness / személyre szabott wellness Corporate wellness / céges wellness
Casual Friday / farmeres péntek Massage Friday / masszázs péntek
Slow Food Wild food
Tattoo Parlors / tetováló szalon Tattoo Spas / tetováló spa
Anti-Aging / öregedés megállítása Aging Well / méltósággal öregedés
Bling Nails / műköröm Nail Art / művészi körömépítés
Medical Tourism / gyógyturizmus Wellness Tourism / wellness turizmus
Experience / élmény Defining moment / meghatározó pillanat
Forrás: SpaFinder Wellness, Inc.
 
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Gyereknap a Szindbádban!

Foglaljon most Gyereknapra! Egy gyermek 3 éves kor alatt 2 felnőttel egy szobában INGYENES, Tini disco, 16:30-17:30 óra között minden nap „Happy Hour” a wellness részleg korlátlan használata, szaunaszeánszok és gyermekanimáció.Megnézem