Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

A legősibb a legmodernebb?

2013. 05. 17. 16:36

Wellness
2013 spa és wellness trendjei 5. - Eredeti ájurvéda és más ősi kezelések újrafelfedezése
11 részes cikksorozatunk első részében bemutattuk az idei év 10 legfontosabb spa és wellness trendjét, ezúton pedig részletesebben is foglalkozunk a hagyományos, ősi gyógymódok felfedezésének jelentőségével. Megnézzük miért fontos egy nyugati civilizációban nevelkedett ember számára, hogy megismerje a keleti filozófiára épülő komplex gyógyászati rendszereket.
A spák mindig is szerették hangoztatni kezeléseik régi időkre visszanyúló eredetét. Habár a hidroterápia és a jóga is több mint ezer évre visszatekintő múlttal rendelkeznek, hozzánk legtöbbször csak a kezelések leegyszerűsített változatai jutnak el. Szerencsére már most is érződik a változás szele, hamarosan azonban még több eredeti, ősi kezelési móddal találkozhatunk a spákban és a wellness központokban világszerte.
Mi élteti a trendet?
Elmondhatjuk, hogy a 21. század elejére a spába járás egy teljesen megszokott program lett, megszűnt egy vékony réteg kiváltsága lenni. Ahogy egyre több ember próbálja ki a szélesebb körben ismert wellness programokat, mint például a Thai masszázs vagy a jóga, folyamatosan növekszik azok száma is, akik egyre újabb és változatosabb szolgáltatásokat keresnek. Az iparág növekedésével párhuzamosan szerencsére a szolgáltatások is egyre inkább komolyabbá, mélyebbé és igényesebbé válnak. Ma már az internet segítségével az információk könnyebben hozzáférhetőek és egyszerűbben értelmezhetőek, így az eredeti, régebben nehezebben elérhető ősi kezelések iránti érdeklődés is egyre nő. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy világszinten növekszik a kínai, koreai, indiai és thai diaszpórák népessége, ami az ázsiai tradícióik széleskörű elterjedéséhez vezetett.
Ájurvéda
Talán az 5000 éves, indiai eredetű ájurvédával lehet legjobban szemléltetni az ősi kezelések felélesztésére irányuló trendet. Maga az Ayurveda szó két szanszkrit szó az "ayus" - élet és a "veda" - tudás összeolvadásából származik, amely egy, a gyógyászat és az egészséges életmód filozófiájára épülő komplett holisztikus rendszert jelent. Az ájurvédikus orvosok felismerik az egyénben jelen lévő egyensúly megbomlását, és javallatként olyan, személyre szabott gyógymódokat javasolnak, mint az étrend megváltoztatása, a méregtelenítés, a jógázás, a meditáció, a masszázs, vagy a gyógynövényből készült gyógyszerek. Az ájurvéda "újrafelfedezéséhez" az is hozzájárult, hogy a nyugati orvoslást hirdető szakmai fórumok is felismerték a test és lélek közti egyensúly fontosságát, illetve, hogy a megelőzés, azaz az egészséges életmód kulcsfontosságú a betegségek elkerülésében.
Habár az eredeti ájurvéda orvoslás számtalan gyógymódot integrál egy egészbe, Indián kívülre általában csak egyes elemei jutottak el, mint például a jóga, a meditáció vagy a shirodhara. Mostantól azonban egyre több, a gyökerekhez visszanyúló ájurvéda program megjelenésére lehet számítani. A szállodák és a spák komplett programcsomagokat fognak kínálni, amelyek a részletes állapotfelméréstől kezdve, a több hetes méregtelenítő kúrán át, kiterjednek az olyan részletes tanácsadásra is, amellyel a vendég a kezelés után, otthon is folytatni tudja a megkívánt életmódot. Az ájurvéda világ egy legjobban várt eseménye, a Vana 2013-as megnyitása, amely egy gyönyörű környezetben, a Himalája erdejében található wellness és ájurvéda központ lesz. A 7, 14 és 21 napos méregtelenítő programok és a gondosan összeállított spa menük hamar kedvelt wellness célponttá fogják tenni nemcsak a hotelt, de az egész régiót is.
A többi "ősi" is feljövőben van
Az ájurvéda csak egy azon ősi kezelési módok közül, amelyek újravirágzásukat élik. Egyre több helyen találkozhatunk török fürdőkkel, orosz bányákkal vagy a hagyományos kínai orvoslással. Az újrahasznosítás jegyében kibontakozóban van az a trend is, hogy az újonnan nyíló egységeknek nem hipermodern helyszínt választanak, hanem klasszikus, történelmi épületekben rendezkednek be. A manhattani Aire Ancient Baths nemcsak "új római" kezeléseit hirdette meg, hanem a római oszlopokkal díszített tepidáriumában mesterséges világítás nélkül, hangulatos gyertyafény mellett lehet pihenni. Amerika szerte egyre több hagyományos orosz bánya is megnyitotta a kapuit, hogy minél több vendég kipróbálhassa az eredeti "vesszőzést", azaz a leveles ágakkal egymás csapkodását. A hammamok néhány éve már nagy népszerűségnek örvendenek, de manapság egyre elterjedtebbek lesznek olyan, eddig kevésbé ismert szolgáltatások is, mint a marokkói hammam vagy a rhassoul agyagos kezelések. A trend meglovagolására hamarosan minden nemzet előveszi ősi módszereit, így például Skandináviában egy új hotellánc a norvég kultúrára alapozott wellness élményt kínál, míg Dél-Amerikában, az első 100%-ban brazil spa afro-brazil és hagyományos indián gyógyító rituálékon alapuló kezeléseket fog bevezetni.

Olvassa el cikksorozatunk első részét, melyben bemutatjuk a 2013-as év 10 legfontosabb spa és wellness trendjét
Fogalomtár:
Ájurvéda: India több mint ötezer éves, hagyományos, természetes orvostudományi rendszere, amelyet megfigyelésekkel, kísérletekkel és meditációval fejlesztették évezredeken keresztül. Az ájurvéda egyfajta integrált megközelítését nyújtja a megbetegedések megelőzésének és kezelésének az életmód megváltoztatásával és természetes gyógymódok kialakításával.
shirodhara: az ájurvéda terápia egyik formája, amelynek során valamilyen folyadékot (olaj, tej, kókuszlé) öntenek a homlokra, a "harmadik szemre".
Forrás: SpaFinder Wellness, Inc.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...