Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Intenzív relaxációval a stressz ellen

2013. 05. 17. 16:20

Wellness
2013 spa és wellness trendjei 2. - Mindfulness masszázs és társai
11 részes cikksorozatunk első részében bemutattuk az idei év 10 legfontosabb spa és wellness trendjét, ezúton pedig részletesebben is foglalkozunk a stressz ellen hatékonyan bevethető új csodafegyverrel, a mindfulness masszázzsal. Megnézzük, mi történik akkor, amikor összemixeljük a testmozgást a meditálással egy komplex kezelésbe. 
A svéd, thai, shiatsu és a forró köves masszázsok előkészítették a terepet a 2013-as év új trendje, a mindfulness masszázs előtt, amely két hatékony törekvés - a mindfulness és a testmozgás - házasításából származik, és ezeket együtt alkalmazva egyedülállóan pozitív hatást tud elérni a páciensek érzelmi és stressz szintjén. De mi is az a mindfulness? A szónak nincs pontos magyar megfelelője, de leginkább az éber figyelem, tudatos jelenlét, teljes odafigyelés szavakkal lehet körülírni. Maga a fogalom a tudatnak azt az állapotát jelöli, amikor teljesen jelen vagyunk, mégpedig a pillanatról-pillanatra gyakorolt éber figyelem segítségével.
Ez az új masszázs mix azt célozza meg, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben testileg és lelkileg egyaránt. Mivel a módszer minden eddiginél gyorsabb és mélyebb ellazulást eredményez, ezért kifejezetten jó megoldás azok számára, akik a masszázs ágyon képtelenek a mindennapi stresszből kiszabadulva kikapcsolni az agyukat. Ennek jegyében, ettől az évtől egyre több mindfulness, meditációs és mental wellness programmal találkozhatunk majd a spa és fitneszközpontok szolgáltatásai közt. Ahogy Jeremy McCarthy, a Global Spa Development and Operations for Starwood Hotels & Resorts igazgatója megállapította, ha a múlt évtized a boldogságé volt, akkor a következő a mindefulness-é lesz.
Ami élteti a trendet
Miután a modern élet természetes velejárója lett a magas stressz szint, ezért új eszközöket kell kitalálni, hogy ha már harcolni nem is tudunk ellene, legalább együtt tudjunk vele élni. A mindfulness masszázs azért bizonyul áttörő erejű kezelési módnak, mert egyszerre két hatékony fegyvert be a stressz ellen. Az új neurológiai kutatások feltárták, hogy a folyamatos stressz szint csökkentés és a mindfulness kezelések együttes alkalmazása olyan működésre serkentik az agyat, amitől nyugodtabbak, boldogabbak, koncentráltabbak és kreatívabbak leszünk. Az élet más területén is kezdenek elterjedni a mindfulness irányzatok, így például egyre többet hallani olyan törekvésekről, mint a mindfulness evés vagy gyermeknevelés. Az Egyesült Államokban az egyik kongresszusi képviselő pedig kifejezetten az iskolákban és a katonaságnál bevezetendő mindfulness felfogásra történő nevelés előnyeit ecseteli nemrég megjelent könyvében.
Hogyan működik a mindfulness masszázs?
A mindfulness-t legjobban talán úgy lehetne definiálni, hogy a figyelemnek egy olyan speciális módja, ami direkt valamilyen céllal, a jelen pillanatban tudatos koncentrációt igényel. Mivel maga a koncepció "nyílt forráskódú", ezért minden spa különbözően, saját értékeihez igazítva fogja kialakítani a saját mindfulness masszázs szolgátatását. Természetesen mindegyik technika a stressz szint csökkentésére, a teljes ellazulásra fog irányulni, hogy a vendégek hatékonyabbnak érezzék a testmozgást, és megtapasztalják a test és az elme kapcsolatának fontosságát. Ennek fő elemei a helyes légzés, a vezetett vizualizáció, a "body scan" (amikor a figyelem a test minden részére és a terapeuta kezeinek mozgására irányul), és más egyszerű és hatékony technikák, amik segítik a test és az elme összehangolódását. És hogy érezzük mennyire aktuális ez a téma, az innovativitásáról híres arizóniai Miraval - amelynek a forró köves masszázst is köszönhetjük - januárban bevezette a "Miraval Mindful Massage"-t, mely olyan tudatosan vezetett élményt kínál a vendégeknek, amelynek elemei a mély légzés, a vizualizáció, a természetes elemekkel történő közvetlen kapcsolat, a termoterápia, a craniosacralis terápia és a Chi Nei Tsang hasmasszázs.
A masszázs tudományos háttere
Klinikai tesztek bizonyítják, hogy a masszázs hatására a stressz hormonok száma számottevően csökken, miközben a fehérvérsejtek - amelyek a betegségek elleni harcban játszanak szerepet - száma növekedést mutat. Az orvosi szakirodalomban is egyre nagyobb számban fordulnak elő tanulmányok, mely szerint a mindfulness-nek pozitív hatása van a stresszre, a depresszióra, a függőségre és az étkezési zavarokra, miközben lassítja a sejtöregedést is. Egyszóval a mindfulness és a masszázs kombinációjának alkalmazásával dupla erővel tudjuk felvenni a harcot a stressz ellen, miközben erősítjük a koncentrációs képességünket és a memóriánkat, és még a hangulatunkra is pozitív hatást gyakorol.
Még több mindfulness program és mindful fitnesz
Ötből egy spa már most is kínál valamilyen meditációs vagy mindfulness programot, de ezek száma 2013-ban jelentősen bővülni fog. Amerikában egyes wellness központok már most olyan programokkal bővítették a kínálatukat, mint az "integrált légzés", a "könyörületes kommunikáció", vagy az eddig egyedülálló "történetíró meditáció". Ezzel párhuzamosan népszerűek egyéb pozitív pszichológiát alkalmazó technikák is, mint például a Strawood Resort-ok "Heavenly Spa Massage" programja, ahol a vendégek Remény, Szeretet és Hála követ választanak maguknak, és utána ezen fogalmak köré építve terelik a gondolataikat a kezelés során. A trend már beférkőzött a fitnesz központokba is, ahol a tudatos mozgásra építve számos speciális edzésformát kínálnak, amelyek során sokkal jobban figyelnek például a légzéstechnikára és a mozdulatok minőségére.
A spák lesznek a kreativitás új központjai?
Az ideggyógyászati kutatások már megmutatták, hogy a stressz a legnagyobb fenyegetés agyunk kreatív, újító központjára, de a mindfulness és a meditáció olyan pozitív változásokat idéz elő a szürkeállományban, ami javítja a memóriát, a koncentrációt, és más kognitív folyamatokat. Talán nem véletlen, hogy a világ legjobb üzleti trénerei mind mindfulness szakértők. Ezzel kapcsolatban nem elhanyagolható Steve Jobs hatása sem, akinek halála után rendkívül népszerűvé váltak az általa alkalmazott Zen "Circle Meditation" gyakorlatok, amelyek nagy hatással voltak innovációs képességére és befolyásolták üzleti sikereit.

Olvassa el cikksorozatunk első részét, melyben bemutatjuk a 2013-as év 10 legfontosabb spa és wellness trendjét

Fogalomtár:
mindfulness masszázs: a mindfulness és a testmozgás keveréke. A két "gyógymódot" együtt alkalmazva egyedülállóan pozitív hatást tud elérni a páciensek érzelmi és stressz szintjén.
mindfulness: a szónak nincs pontos magyar megfelelője, de leginkább az éber figyelem, tudatos jelenlét, teljes odafigyelés szavakkal lehet körülírni. Maga a fogalom a tudatnak azt az állapotát jelöli, amikor teljesen jelen vagyunk, mégpedig a pillanatról-pillanatra gyakorolt éber figyelem segítségével. Ez tulajdonképpen minden élőlény természetes állapota, amit bárki megtapasztalhat, sőt egy kis gyakorlás után bármikor tudatosan használhat, azaz átválthat a hétköznapi cselekvés üzemmódból a létezés állapotába.
mental wellness: a test és a lélek integrálása jelenti, melynek célja az egységre törekvés.
termoterápia: a testhőmérséklet emelése. Eszközei a szauna, infraszauna, infralámpa, termikus matrac, speciális hőkamrák. A test vagy részeinek hőmérséklet emelésével bekövetkezik az erek tágulása, aktívabbá válik az immunrendszer.
craniosacralis terápia: gyengéd, mégis rendkívül hatékony kezelési forma, mely a központi idegrendszerre hat, javítja az életminőséget és segít konkrét betegségek, problémák kezelésében is. Serkenti a szervezet természetes öngyógyító folyamatait, csökkenti a stresszt, javítja az immunrendszer működését, visszaadja a fizikális életerőt, és jó közérzetet biztosít.
Chi Nei Tsang hasmasszázs: a belső szervek energiái, belső energiánk visszanyerésére irányuló masszázs, mely leginkább az egészség, az egyensúly megőrzésére szolgál, a stressz okozta feszültségek lazításával.
Forrás: SpaFinder Wellness, Inc.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...