Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

A génjeinkben vannak a gyengeségeink?

2013. 05. 17. 16:32

Wellness
2013 spa és wellness trendjei 4. - Spa genomika (telomerek és társaik)
11 részes cikksorozatunk első részében bemutattuk az idei év 10 legfontosabb spa és wellness trendjét, ezúton pedig részletesebben is foglalkozunk a jövő nagy lehetőségével, a génterápia alkalmazásával.
Az orvostudomány gyors fejlődésével egyre közelebbinek tűnik az a jövő, amikor az egyén egyedi genetikai profiljára alapozva a gyógyítás előre meghatározható, személyre szabott módon fog történni. A Scientific American szerint már nem kell olyan sokat várnunk rá, hogy az orvosok szolgáltatásai közé kerüljön az egyedi géntérkép meghatározása, mindössze durván 1000 dolláros áron. Ennek a felfedezésnek - amely hosszabb távon jobb és hosszabb életet fog biztosítani - elsősorban a megelőzésben lesz szerepe, így nem meglepő, hogy a wellnes és spa ipar szereplőinek érdeklődésére tarthat számot. Ez persze még a jövő zenéje, de egy szűkebb kör részére már most is elérhetőek olyan szolgáltatások mint a Nutrigenomic teszt (a legjobb táplálkozási stratégia meghatározására), a fitnesz központú tesztek (a személyre szabott edzésterv kidolgozására) és a telomer tesztek (a személy sejtszintű korának meghatározására).
Genomika a spákban
Számos gént fedeztek már fel, amelyek működése az életmód megváltoztatásával pozitívan befolyásolható, de a spa, wellness és fitnesz ipar számára egyik sem volt olyan átütő jelentőségű, mint a telomerek. Számtalan klinikai kutatás tárta fel, hogy a telomerek az öregedés és az egészségtelen életmód hatására megsérülnek, amely közvetlenül szerepet játszik olyan betegségek kialakulásában mint a rák, cukorbetegség és depresszió. Ezt azonban meg lehet akadályozni életmódváltással, például több testmozgással, egészséges étkezéssel, több alvással és meditációval. Miután a Telome Health bejelentette, hogy 2013 első negyedévében elérhető lesz - az eddigi vér alapú tesztjük helyett - a nyál tesztjük, várható, hogy egyre több spa és wellness központ fog telomer teszt alapú kezeléseket hozzáadni a kínálatához. Az egyedi DNS-nek nem csupán az egészségmegőrzésben, hanem a szépségápolásban is nagy jelentősége lesz a jövőben. Például a Kempinski egyik szicíliai szállodájában található "DNA Spa" olyan teszteket kínál, amelyekből meghatározható, hogy a páciens bőre hogyan öregszik, és miként reagál a feszesség vesztésre, így tudományos alapú, személyre szabott programot állíthatnak össze részükre.   

Olvassa el cikksorozatunk első részét, melyben bemutatjuk a 2013-as év 10 legfontosabb spa és wellness trendjét
Forrás: SpaFinder Wellness, Inc.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...