Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Fitness trendek: Támadj, üss, rúgj! Ez a Bodycombat

2014. 08. 28. 13:50

Wellness
A Bodycombat egyike a világszerte elterjedt új-zélandi Les Mills fitnesz lánc edzésformáinak. Az energikus cardio edzés leginkább a Thai boxra hasonlít, ám több küzdősport elemeit is magába vegyíti. Bárki elkezdheti, hiszen egyszerű gyakorlatokból áll, nem kell hozzá alapképzettség.

Az előre megkoreografált mozgássort dinamikus, hangos zene kíséri - hogy kellő motivációt adjon: a durván felpörgető dj-set-ekből, sláger-remixekből válogat. A félévente változó tracklist jelenleg a Wrecking Ball pattogós remixével kezdődik, és a rapper Dizzee Rascallal végződik. Csak egy-egy új mozdulatsor bemutatásánál van némi idő a pihenésre.

Hogy mit tesz a testünkkel? Feszesít és szálkásít, formásabbá tesz, de az erőt és kitartást is jelentősen fokozza. A testünkön kívül lelkünkre is hatással van: erősíti önbizalmunkat. Felkészít életünk nagy csatáira. Miközben megismerjük a mozdulatokat testben és lélekben is felkészülünk a harcra. Az 50 perces edzésen vizualizáljuk az ellenfelet, beleéljük magunkat a küzdelem, a harc szituációjába. A hangsúly az erőn, sebességen, kitartáson van. Ám végül a padlóra kerülsz, de csak a szó szoros értelmében... az edzést a hasizommal zárják. A harci helyzet után pedig kinyújthatjuk jól megdolgoztatott izmainkat.

Vári Nagy Mónika fitness tréner a műfaj szülőhazájában, Új-Zélandon ismerkedett meg a BodyCombattal. Irodai munka utáni stresszlevezetőként használta:
- A BodyCombat egy olyan edzésprogram, amely harci mozdulatokkal, zenére táncolva próbálja ösztönözni az embereket az egészséges életmódra, mozgásra.

- Voltaképpen egy küzdősportól van szó
?
- Nem önvédelmi sport, de javítja ilyen jellegű képességeinket. A harci mozdulatokat a karatéból, tékvandóból, kung-fuból, kick-boxból, thai-boxból, a dzsiu-dzsicuból, a capoeirából (ez egy brazil, szintén táncos harcmuveszet) és a kínai Tai Chi-ból állítják össze.
- Bárki elkezdheti?

- Első nekifutásra fontos, hogy tisztában legyél testi korlátaiddal. Például ne akarj elsőre hatalmas, magas és erős rúgásokat, ütéseket végezni, mert rossz esetben húzódás, jó esetben napokig tartó izomláz lehet a végeredmény. Ajánlom a bemelegítést, rágyakorlást. Könnyen rá tudsz kattanni, de nem szabad heti 2-3 alkalomnál többször csinálni.
- Melyik izomcsoportokat dolgoztatja meg leginkább?

- A kar-, far-, és lábizmok erősítésén van a hangsúlyt. Sok rúgásos gyakorlatot végeztünk. Az elején csak laza védekező elhajlásokkal kezdünk. Aztán jobb- és balegyenessel és horoggal, felütésekkel folytatjuk. Majd jön a neheze. Belekezdünk a rúgásos gyakorlatokba. Egészen a végéig keverjük a különböző rúgás fajtákat (hátra, jobbra, balra, előre). A végén már karkörzünk, az utolsó gyakorlat pedig gyors ütésekből áll.
Teo Wassermann
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem