Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Új-Zélandról hozta haza a fitness stílust

2014. 05. 25. 20:36

Wellness
Vári Nagy Mónika fitness tréner szerint akkor érzed át a Balance lényegét, mikor megérzed magadban a mozdulatsorok, és a légzés harmóniáját.

- Már többször meghívtál az órádra, melyek egy fitnesz órához képest elég különlegesek.

- Az óráim hangulatáról azt mondhatnám, hogy egy-egy jóleső poéntól eltekintve a nyugodt erő jelenléte jellemzi, mindenki fókuszál, koncentrál a minél helyesebb kivitelezésre. Közben persze szól a zene, ami a legjobb slágerlistás számokkal rendkívül motiváló tud lenni. A végén ez egy meditációs zenébe vált: lefekszünk és félretesszük a gondolatainkat. Amint felcsendül a lágyabb, nyugtató dallam, már mindenki tudja, hogy a vezetett meditáció következik, mely nálam némileg hangsúlyosabb szerepet kap. Emellett míg a Les Mills háromhavonta váltja az állandó, betanulható koreográfiát ugyanarra a zenei összeállításra, én minden órára új zenékkel és koreográfiával készülök, hogy a résztvevők motivációját ezzel is fenntartsam. Persze az edzésnek is intenzívnek kell lennie.

- Hogyan éled meg saját magad az óráidat?

- Sportoktatóként számomra nagyon fontos, hogy pozitív, tiszteletteljes és nyugodt lelkiállapotban érkezzek a terembe minden edzés előtt, így igyekszem átadni a résztvevőknek a bennem az edzés időpontjára összegyűjtött energiát. A gyakorlatok közben arra törekszem, hogy a pillanatban maradjak, és elérjem, hogy a többiek is a most-ra összpontosítsanak.

- Mi az az egyensúly, balance amiről elnevezték ezt a stílust?

- A balansz, az egyensúly akkor jön létre, amikor a test, és a légzés mozgása harmóniába kerül. Ám egyensúlyt kell kialakítani edzés közben az erőfeszítés, és az ellazulás között is. De test és lélek egyensúlyáról is beszélhetünk, mely főleg az edzés végi meditáció során jön létre, ami az elengedés, a feltöltődés és a befelé figyelés ideje. Ebben a csendben - valójában lágy zene szól, inkább a belső csendre gondolok - integráljuk mindazt a belső történést, érzelmi hatást, ami feljött bennünk a mozgás hatására. Intenzív testmozgást követően igen könnyen átbillenhetünk a meditatív állapotba, ez Osho meditációinak is a sajátja. Nem véletlenül hívják őket aktív meditációknak. Az irányított meditáció azonban nem a szó igazi értelmében vett meditáció: itt a verbális támogatásnak, a pozitív megerősítéseknek van nagy szerepe, léleképítő hatása.
 

 Teo Wassermann, Csobbanj.hu
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...