Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Allergénmentes szállodák

2014. 06. 15. 10:11

Hotelvilág
Ebben az érdekes témában tartott előadást Prof. Dr. Nékám Kristóf, a Magyar Allergia Szövetség elnöke a budapesti II. Orvosi Wellness Konferencián.

A Budai Irgalmasrendi Kórház osztályvezető főorvosa szerint az allergia nem más, mint az immunrendszer - környezetünk és életmódunk által is befolyásolt - programozási hibája. Egy fokozott immunválasz, mely közömbös antigénekkel szemben nyilvánul meg. Közömbös, mert ezek az anyagok önmagában nem terjesztenek betegséget. Nem vírusokról, baktériumokról van tehát szó, közönséges, hétköznapi anyagokról, melyek vagy lakókörnyezetünkben, vagy a természetben, adott esetben élelmiszerekben találhatóak meg. Ilyenek a pollenek, a kutya-, macskaszőr, a méh-, és darászméreg, a penészgombák, a háztartási vegyszerek vagy egyes ételek, mint a glutént tartalmazóak, a tojás, a hal, vagy a földimogyoró. De Dr. Nékám szerint irritatív lehet akár a dohányfüst is.


Mivel a professzor szerint wellnessen egy egészségbarát filozófián alapuló, teljesebb életérzést értünk, az allergológus szerint a wellness szállodák egyik minőségfejlesztési útja az allergénmentesség felé kell vezessen. Mivel a fiatal generációkat mintegy 40%-ban is érinti az allergia, amely természetesen a pollenszezonban - a szállodák belső tereiben, környezetében is - tünetekkel járhat. Az intézmények tervezőinek, üzemeltetőinek általában kevés ismeretük van ezek részleteiről. A külső környezet rendezettsége, allergén szegénysége, a belső terek lehetőség szerinti allergén mentesítése (a medencék vizétől a padlószőnyegeken át a hűtőszekrények kínálatáig vagy egy párás fürdőszobától a kitett kozmetikumokig) segítenek elkerülni, hogy akár valószínűsíthető (mint étel allergiákban), akár váratlan helyzetek (így rovarcsípések) tegyék tönkre a szállóvendég pihenését.


A professzor ezúttal az allergénmentesítésre fókuszált, ám ne felejtsük el, hogy a wellness szállodáknak fontos szerepe lehet a tünetmentesítésben, gyógyításban is.

Az allergiás válaszreakcióról tudnunk kell, hogy fokozatosan alakul ki, noha tünetei szinte egyik pillanatról a másikra jelennek meg. Senki sincs biztonságban, életünk során bármikor felléphet.

A parlagfű viszont csak Magyarországon és a Kárpát-medencében jelent hatalmas problémát, Európa más részein nincs jelen. Ám hazánkban kiemelkedően ez a legnagyobb gond, ha allergiáról beszélünk: a lakosság 71%-a allergiás rá.

Az allergia kortünet, tipikus XXI. századi betegség. Európában 800 millió szénanáthás van, és ma már minden harmadik gyermek allergiás valamire - tudtuk meg a szakértő előadásán. Hogy az allergénmentesítés mellett milyen feladatok állnak még a wellnessipar előtt, azt a következő előadásokban érhettük tetten:

Teo Wassermann, Csobbanj.hu
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem