Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Miért válik szitokszóvá a wellness?

2014. 04. 22. 17:26

Fürdőzés
Mikor jó húsz évvel ezelőtt, a rendszerváltás után sorra jelentek meg a wellness hotelek, és nagy divattá vált wellness hétvégére menni, senki sem gondolta, hogy ez lesz a vége... Már meg is jelent a wellnesst lassan kiszorító új hívószó: a spa.

Miután a wellness sokáig csupán egy jelző volt - bárki szabadon élhetett, és visszaélhetett vele. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy feltétlenül a védjegyek híve vagyok. Az emblémák, plecsnik és csillagok alatt valahogy mindig elveszik a lényeg: a lélek.

Különben - érezve a helyzet visszásságát - 2003-ban törvényileg szabályozták a wellness hotel fogalmát, ám ez nem teljesen oldotta meg a problémát. Csak egy minimumot határoztak meg, melyben például szerepel, hogy egy wellness hotelben legalább hatféle masszázst kell szolgáltatni.

Ám ha ezek csupán az alkalmazott illóolajokban térnek el egymástól, az ámítás. Ezt már Dr. Taraczközi István orvos-természetgyógyász mondta április 10-én, a II. Orvosi Wellness Konferencián. A Magyar Természetgyógyászok Szövetségének elnöke Wellness-fitness supervisor címmel hirdette meg előadását. Sokat elmond a hazai idegenforgalom helyzetéről, hogy az előadássorozaton még a szakma is csak alig-alig képviseltette magát. Dr. Taraczközi lelkes felszólalásában olyan tanácsadók (supervisor), wellness menedzserek képzését sürgette, akik tudásukkal ellenőrizni tudják a wellness hotelekben zajló szakmai munkát: a terápiákat, masszázsokat, wellness kezeléseket.

A professzor vezetésével  a 2001 óta létező Természetgyógyász Akadémián olyan képzéseket oktatnak, melyek éppen a wellness hotelek gyakran béka segge alatt álló színvonalát húznák feljebb. Speciális masszázsokat, reikit, reflexológiát és számos más terápiát oktatnak, melyekkel igen ritkán találkozhatunk egy wellness hétvégén. Ez az "ajánlom magamat" véleményem szerint ezúttal teljesen hiteles volt! Tegyen így mindenki, aki hisz önmagában, s hitét hajlandó a közvélemény előtt is képviselni! Így léphetünk előbbre.

Az orvosi diplomával is rendelkező természetgyógyász úgy véli: nem szükséges egy wellness hotelben a terápiák teljes spektrumát alkalmazni. Sokkal inkább néhány helyi kuriózumra építő kezelésre kell építeni, s azt magas színvonalon, jól képzett, elhivatott szakemberekkel működtetni. Egy alföldi hotelbe például nem egzotikus masszázsokkal kellene bevonzani a szállóvendéget, ésszerűbb lenne a gyógynövényekre építeni a különféle kúrákat. A szakember igen hiányolta ezek közül az apiterápiát, mely annak ellenére ritkaság számba megy, hogy a méz egyedülálló hatásairól ma már egy átlagember is hallott. A hallgatóság - és a szállodák - figyelmébe ajánlotta a jó öreg népi gyógymódot, a piócázást, mely Németországban ma reneszánszát éli.
 
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...