Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Felbolydul az ország - tudja meg, hol, mire készülnek

2014. 10. 22. 07:41

Útitárs
Bor, csokoládé, zene és gesztenye - számos remek fesztivál várja a hosszú hétvégén, ábécérendbe szedtük a programokat, hogy könnyebben el tudjon igazodni.
Csabai Kolbászfesztivál
A teljes négynapos szünetre szórakozást kínál Békéscsabán Magyarország és Közép-Kelet-Európa egyik legismertebb gasztrokulturális rendezvénye, a Csabai Kolbászfesztivál. Az idei programok a csabai kolbász készítését, a disznótoros hagyományokat, a város és vidéke, szlovák és magyar közösségi ünnepeit, gasztronómiai hagyományait helyezi a középpontba. Számos kolbászkészítő verseny, és naponta disznóvágás-bemutatók lesznek, ahol a különböző tájak szokásait ismerhetik meg a résztvevők.
Felbolydul az ország - tudja meg, hol, mire készülnek
 
Csokoládé Fesztivál
Október 24-e és 25-e a csoki bűvöltében telik majd Balatonszárszón. Csokoládé bemutatók, édesség készítés és kóstolás, illetve filmvetítések várják a nagyérdeműt.
Etyeki Élményszüret a Gasztrosétányon
Etyeken még zajlik a szüret, azonban az Újhegyi és Szépvölgyi pincék a hosszú hétvégén is közös nyitott pince napokat tartanak a Gasztrosétányon. Így a szüret vége felé a legnemesebb borok és pezsgők mellett mustot, murcit és néhány pincében már újbort is lehet majd kóstolni. A sajtkészítés-bemutató mellett ki lehet próbálni a vajköpülést és a tökfaragást is, továbbá a kézműves vásár sem maradhat el.
Gesztenye és Burgonya Fesztivál
Keszthely Gesztenye és Burgonya Fesztivállal várja a turistákat. Szombaton keszthelyi burgonyafajtákat mutatnak be, de kóstolni és vásárolni is lehet majd. A nap sztárvendége Varga Viktor lesz. A hétvége mindkét napján kézműves sátrak és gokartok felelnek a hangulatért.
Liszt Fesztivál Gödöllő 2014
Aki kifejezetten kulturális programra vágyik, annak érdemes számításba venni a Liszt Fesztivál Gödöllő 2014 elnevezésű eseményt, melyet a Grassalkovich kastélyban tartanak. A fesztivál fontosnak tartja a hagyományok megjelenítése mellett az innovatív típusú megközelítést is: egy-egy hangversenyen szerepet kapnak az új művek, és régi mesterművek újszerű megfogalmazásai is.
Natúrpark Ízei
A Natúrpark Ízei, Orsolya-napi vásárt minden évben az Orsolya naphoz (október 21.) legközelebb eső hétvégén rendezik meg. Az eseményen Kőszeg és vonzáskörnyezetének őszre jellemző ízeit kóstolhatják meg az idelátogatók: mézeskalácsot, helyi borokat, kürtőskalácsot és különféle mézeket lehet megízlelni. Süteményeket, gyertyákat, illetve fazekas termékeket is vásárolhatnak az érdeklődők, miközben amatőr művészeti együttesek szórakoztatják a nagyérdeműt a Jurisics-vár belső udvarában.
Szigligeti Süllőfesztivál
A teljes hosszú hétvégén várja az érdeklődőket a Balaton egyik legnépszerűbb őszi gasztronómiai fesztiválja, a Szigligeti Süllőfesztivál. A rendezvény szervezői nagyszabású kézműves vásárral, halételekkel és borkóstolással készülnek.
Felbolydul az ország - tudja meg, hol, mire készülnek

Fotó: veol.hu
 
Tatai Öreg-tavi Nagy Halászat
Október 24-26. között tartják a Tatai Öreg-Tavi Nagy Halászat Gasztronómiai és Családi Fesztivált. A látogatók szemtanúi lehetnek az országban egyedülálló látványhalászatnak, melyet egy 400 méteres húzóhálóval hajtanak végre. A rendezvény teljes időtartama alatt halfőző bajnokok tájjelegű halspecialitásait és a hagyományos halételek széles választékát kóstolhatják a gasztronómia hívei. Az Öreg-Tó partján kirakodó vásár is lesz, ahol a Gerecse Natúrpark helyi termékei és Nemzeti Parki védjegyes áruk is megjelennek, kézműves portékák hatalmas választékával együtt.
Egy napos rendezvények:
Birsünnep
Az október 25-ei Noszvaji Birsünnepen birsalmás sütemények versenyére és kóstolójára lehet készülni, de lesz kézműves kirakodóvásár is. Bemutatják a birsalmasajt készítését, a végeredményt pedig meg is lehet majd ízlelni a birsalmás bablevessel és borokkal egyetemben. A gyerekeket bábelőadással, játszóházzal és kézműves foglalkozásokkal szórakoztatják majd.
Szent Dömötör-napi Behajtási ünnep
A behajtás népszokása elevenedik meg a Hortobágyon október 25-én a Kilenclyukú híd lábánál: a pásztorok és állataik - rackajuhok, szürke marhák, nóniusz lovak, bivalyok - átvonulnak a hídon, miközben az érdeklődők a behajtás néprajzi hátteréről tudhatnak meg érdekes információkat. A látványos felvonulás után meg lehet ismerkedni a pásztorokkal és jószágaikkal, a programot pedig csikós bemutatóval zárják.
Szüreti felvonulás, vigalom Zánkán
Október 24-én tartják Zánkán a hagyományos szüreti felvonulást; a "díszes társaság" a lovardától indul a hegybíró és a borlovagok vezetésével.
Tárcsás Ételek Fesztiválja
Bogácson a Tárcsás Ételek Fesztiválján szabad tűzön, tárcsán készített ételekkel várják a gasztronómia iránt érdeklődőket október 25-én. A rendezvényen az ország különböző pontjairól érkezett csapatok által készített finomságokat lehet megkóstolni.
Tokaji Harcsa Parti
Különféle módon, különböző ízesítéssel készülnek majd a bográcsokban a halételek október 25-én Tokajon. Lesz kézműves vásár, házi kapros-túrós süteménykészítő verseny és természetesen finom borokat is kóstolhatnak a látogatók.
Zsólyomkai Nyitott Pincék
Sátoraljaújhely is október 25-én várja a borkedvelőket. A Zsólyomkai Nyitott Pincék elnevezésű rendezvény tiszteletére a legjobb boros pincék nyitják meg kapuikat, de lesz élőzene és disznótoros is.
Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...