Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Hidegzuhany - háborognak a szaunások a TV2-es riport miatt

2014. 07. 09. 10:40

Fürdőzés
A kereskedelmi tévé Mokka című műsorában Tatár Csilla készített interjút egy szaunamesterrel, ám a riporter már-már jobban konyított a szaunázás hazánkban egyre terjedő, autentikusabb, trendibb formájához, mint szaunamester riportalanya.

A TV2 szerkesztői ugyan jól érzékelték, hogy szaunafronton hazánkban megindult valami fejlődés, ám a heti forgatási helyszín nem volt alkalmas ennek alátámasztására. A szaunamester ugyan elkezdi sorolni a szaunázás szabályait, ám messzire nem jut. Legfeljebb a szaunázás abc-jének első betűjéig, noha rengeteg mindent el lehetett volna mondani róla (lásd a linkeken). Bár a műsorvezető igyekezett a legújabb szaunázási trendek felé terelni a beszélgetést, a végeredmény mégiscsak a magyar rögvalóság lett. Nem is baj, legalább látjuk, hol tartunk.

Nem célom az adott négycsillagos hotelen, vagy főleg az alkalmazotton elverni a port. Fontosabb, hogy lássuk azt a hazai gyakorlatot, mely félúton van a trendi, ám egyben autentikus szaunahasználattól. Már eltávolodott a tudatlanság korától, hiszen szaunamestert alkalmaz, ám a problémáktól, támadásoktól félve, vagy éppen az üzemeltetés megnehezítsése miatt nem mer átlépni a rubikonon: azaz a vizes, szoros, nylon fürdőnacin.

A Facebook SzaunáSOK csoportjában, illetve a riport posztjára reagálva több szaunakedvelő és képzett szaunamester is súlyos tévedésnek tartja az elhangzottakat. A kommentversenyt a nemzetközi szinten ismert magyar szaunamester páros, Zsebedics Tibor és Zsebedics Mária nyerték "ez nem a Mokka, hanem a kész átverés" beszólásukkal.

De nézzük is, pontosan mi hangzott el a kamera előtt!
A fő törésvonal a szaunaüzemeltetők között a fürdőruhamentességben van. A bevett hazai gyakorlat előírja a fürdőruha viselését nem csak a fürdőben, de a szaunában is. Ezt igyekeznek megtörni az egészséges szaunázást népszerűsítő vállalkozások, akik az utóbbi években számos hozzáértő szaunamestert képeztek az autentikus szaunázást kedvelők nagy örömére. A fürdőruhamentesség nem naturizmust jelent, a mozgalom hívei - így Teo is - csupán a műanyag, nem szellőző fürdőruhákat nem látják szívesen a szaunákban. A szaunamester tulajdonképpen egy "vezetett" szaunázást visz végig, erről bővebben itt olvashatunk:

Ám igazából ezt át kell élni - aki képzett, motivált szaunamester kezébe kerül, az soha nem tapasztalt élménnyel lesz gazdagabb, és valószínűleg örökre ottragad a szaunapadon - mégpedig fürdőruci nélkül, egy lepedőt magára dobva! Beszámolók az idei legjobbakról:

A fotókon az első hazai szaunamesterek egy csoportja.
Teo Wassermann (szaunamester)
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...