Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Európa legnagyobbja - Volt már a magyar fürdőben?

2015. 01. 18. 08:39

Fürdőzés
Ha fürdővárosokról van szó, akkor biztos, hogy mindenkinek az elsők között jut eszébe Hajdúszoboszló. Nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen ezen a kis magyar településen komoly hagyományai vannak a fürdőzésnek. Hazai fürdőket bemutató sorozatunk újabb epizódjában Hajdúszoboszlóra látogatunk.
Még 1925-ben tört fel a városban a 75 fokos termálvíz, melyről hamarosan kiderült, "csodát tud". A bársonyos barna folyadék elárasztotta a környékbeli mélyedéseket, a helyiek pedig hamar nekiláttak fürdőzni és mosni benne. Nem kellett hozzá sok idő, hogy észrevegyék a víznek köszönhetően gyorsabban gyógyulnak a sebek és enyhülnek a reumatikus fájdalmak. A fürdő építésére ezek után már nem kellett sokat várni, 1927-ben megnyílt a fövényfürdő.
A hajdúszoboszlói jódos, brómos, konyhasós, hidrogén-karbonátos termálvíz bitument és ehhez kötődő ösztrogént, továbbá különböző nyomelemeket - titán, vanádium, réz, cink, ezüst, stroncium, bárium és ólom - is tartalmaz. A gyógyvíz elsősorban reumatikus betegségek gyógyítására alkalmas, de idült mozgásszervi, kopásos, degeneratív betegségeknél is nagy hatékonysággal használható. Sőt sebészeti, idegi, bőrgyógyászati eredetű megbetegedések (ekcéma, pikkelysömör) kezelése során is észlelhető a gyógyvíz hatása. A szoboszlói "nedű" nőgyógyászati gyulladások kezelésére úgyszintén használható. Meddő nők gyakran számoltak be fogamzásról két-háromszor megismételt kúra után - ez az eredmény feltehetően a vízben található ösztrogénnek tudható be.
Európa legnagyobb fürdőkomplexuma
Eköré a "varázserejű" gyógyvíz köré építették fel mára Európa legnagyobb fürdőkomplexumát, ami egy gyógyfürdőből, strandból, aquaparkból, fedett élményfürdőből és az Árpád uszodából áll. (Ha Hajdúszoboszlón jár itt vagy itt érdemes megszállni.) A gyógyfürdő 2014-ben megújult termálcsarnokában három fedett és gyógymedence áll a mártózni vágyók rendelkezésére. Akik pedig a szabadban szeretnek fürdőzni, azok négy kültéri gyógymedencében tehetik ezt meg.
Európa legnagyobbja - Volt már a magyar fürdőben?
 
A kalandos vízi élmények kedvelőinek sem kell aggódnia, őket a harminc hektáros parkban elterülő strand és az aquapark várja. A strand egyik legnagyobb szenzációja az úgynevezett mediterrán tengerpart, mely 6200 négyzetméteres vízfelületével Közép-Európa legnagyobb épített medencéjének számít. Az aquaparkban, Magyarország első csúszdaparadicsomában több mint egy kilométernyi csúszda biztosítja az adrenalindús szórakozást. A 12 méter magas indítótoronyból indulva kilenc pályából választhatnak a bátor jelentkezők. Van itt négypályás versenycsúszda, kétféle kamikáze, óriás csavarcsúszda, "fekete lyuk", és "őrült folyó".
A hidegben is van mit csinálni
Télen sem kell azonban kétségbeesni Hajdúszoboszlón, az Aqua-Palace fedett élményfürdőben - akárcsak a gyógyfürdőben - a hidegben is remekül el lehet tölteni az időt. Az élménymedencék különböző korokat és helyszíneket idéznek meg, van trópusi, jégbarlang, mozi, Gangesz, Római, tengeri és barlang fürdő, illetve Pávai termálfürdő. A piciket pedig egy egész gyerekvilág várja állatfigurákkal és csúszdákkal.
Európa legnagyobbja - Volt már a magyar fürdőben?
 
A szaunavilágra sem lehet panasz, három finn szauna, két gőzkamra, két infraszauna és merülő medence áll a forróság szerelmeseinek rendelkezésére. A légúti panaszokkal küszködők pedig a parajdi téglával kirakott sókamrában "juthatnak lélegzethez". Ha pedig a szauna jótékony hatását egy kis úszással szeretnénk kiegészíteni, arra is van lehetőség az uszoda 50 méteres, feszített víztükrű medencéjében.
Hajdúszoboszlón tényleg a család összes tagja megleli a neki legmegfelelőbb szórakozási lehetőséget, de inkább győződjenek meg önök is erről személyesen.
Werkner Anita
Termálfürdő.net
Fürdőajánló
Hungarospa Hajdúszoboszló
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem