Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Európában is egyedülálló - Járt már ebben a magyar fürdőben?

2015. 01. 11. 19:52
Szerző: Werkner Anita  Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Számtalan gyönyörű fürdő található hazánkban, ezeknek egyik kiemelkedő példája a Makovecz Imre, Kossuth-díjas építész tervei alapján épült Hagymatikum. A magyarországi fürdőket bemutató sorozatunk újabb részében Makóra csábítjuk önöket.
Az európai viszonylatban is egyedülálló fürdő 2012. január 20-án nyílt meg. A korábban is meglévő beltéri fedett tanuszoda és a kültéri tanmedence, valamint a fiatalok kikapcsolódását szolgáló élménymedence az organikus fürdőépület átadásával komplex gyógyászati, wellness és családi részleggé vált.
Európában is egyedülálló - Járt már ebben a magyar fürdőben?
Nem árt észben tartani, hogy a marosi gyógyiszap és -víz hatását már az 1900 éves közepén felismerték, nem is kellett sokat várni, 1956-ban elindult a kútfúrás és a fürdőépítés Dr. Batka István reumatológus főorvos kezdeményezésére. A marosi iszap 1961 óta használhatja hivatalosan is a gyógyiszap minősítést; mozgásszervi és reumás betegségek kezelésére alkalmas - akárcsak a 41 fokos, alkáli-hidrogén-karbonátos makói hévíz.

A gyógyerőhöz méltó környezet dukál

A Hagymatikum megépítésével a kivételes gyógyító erő hasonlóan kivételes környezetbe került. (Itt szálljon meg, ha Makón jár.) A Kaland medence névre keresztelt élménymedence már-már templomszerű hatást kelt, éke pedig a középen elhelyezkedő tíz méter magas, organikus elemekkel díszített oszlop. Az alkotás nem csupán látványelem, praktikus funkciókat is ellát: modern légtechnikai eszközöket rejtettek el benne. A Kaland medencében ezen felül egy sodrófolyosó is található, hogy az esztétikai élmények mellé egy kis izgalom is párosuljon.
Európában is egyedülálló - Járt már ebben a magyar fürdőben?
A sokszor fényképezett élménymedence azonban "csak egy" a sok közül. A Brüggölő nevezetű beltéri gyógymedencében alulról feltörő vízsugarak frissítik fel a derék, a nyak és a hát vérkeringését. A Barlang medencében a fények fantasztikus elrendezésének és a zárt tér tökéletes akusztikájának köszönhetően igazán különleges élményekben lehet része a fürdőzőknek.

Lazuljon és sakkozzon

A Hagymatikum azokra is gondolt, akik csak egy kis pihenésre és nyugalomra vágynak, nekik találták ki a Relax medencét, ahol buzgárok, apró gejzírek, különböző méretű és erősségű vízsugarak között lehet relaxálni, vagy éppen sakkozni. Ennek a nemes sportnak az űzéséhez a fürdő egy külön medencét is kialakított, a kültéri, gyógyvizes Sakk medence különösen alkalmas egy kellemesen gőzölgő téli fürdőzésre. A Sherwoodi medence már egy egészen más célcsoportot céloz meg, itt a gyerekek élhetnek meg Robin Hood világába is beleillő, izgalmas kalandokat.
Európában is egyedülálló - Járt már ebben a magyar fürdőben?
A különleges medencéken kívül további kilenc, "hagyományosabb" - 33 méteres úszó-, csúszda-, gyógytorna, kültéri bébi-, kültéri élmény-, kültéri pancsoló, súlyfürdő és beletéri tocsogó medence áll a vendégek rendelkezésére.

Szaunából sincs hiány

Makón a forróságért sem kell a szomszédba menni, a Hagymatikumban kilenc különböző típusú szauna közül lehet válogatni. A szokásos gőzkabin, finn, infra-, fény- és aromaszauna mellett igazi különlegességeket is találni a fürdőben.
A gyógynövényes szauna burkolata Finnországban gyártott, kimagaslóan illatos borovifenyő lambériából készült. A fenyő mellett a kabin karakterét a különböző gyógynövények határozzák meg. A természetes hatást zöld világító ablakokkal növelik az 55-60 fokos bioszaunában.
A makói szauna táblásított cédrus rétegelt lemezből készült. Ennek az izzasztónak az érdekessége a hátulról világított makói hagymával díszített üveg ablak. Az alacsony páratartalmú, 90-95 fokos finn szauna ezen keresztül kapja a fényt.

Az országban csak három ilyen szauna van

A Hagymatikum alföldi szaunájának lambéria burkolata nem az Alföldről, hanem szintén Finnországból érkezett. Az északi lucfenyőt díszítő kukorica, szalma és nád azonban már valóban alföldi hangulatot kölcsönöz a 85-90 fokos izzasztónak.
Hazánkban csupán három fürdőben van Kelo szauna, ebből az egyik Makón található. A Kelo szauna 300-330 éves, Finnországból származó ezüstfenyőből készül. Ez fa nagyon lassan nő zord időjárási körülmények között. A száraz és rendkívül kemény fa hosszú évtizedek alatt veszti el külső kérgét és nyeri el egyedi színét.
A makói Hagymatikum igazán különleges élményeket kínál, legyen szó fürdőzésről vagy wellnessről, de a legjobb, ha erről személyesen győződik meg mindenki.
Fürdőajánló
Hagymatikum
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...