Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

A svéd király is Debrecenben járt, ön miért hagyná ki?

2014. 09. 13. 09:57

Fürdőzés
Ősszel sem kell lemondani a fürdőzés élményéről. Cikksorozatunkban bemutatjuk azokat a városokat, ahol a pancsolás mellett számos más elfoglaltságot is találni, második állomásunk Debrecen (első, szegedi összeállításunkat itt érheti el.)
Debrecen gyógyfürdője az Aquaticum Debrecen Mediterrán Élményfürdő; gyógyvizét saját kútból kapja, amely hűtés után közvetlenül a medencékbe kerül. A 65 C-os debreceni gyógyvíz alkálikloridos, hidrogénkarbonátos, jódos, brómos, nátriumkloridos hévíz, amely számottevő kalciumot, magnéziumot, metabórsavat és metakovasavat is tartalmaz. Az egész évben nyitva tartó termálfürdő különböző hőfokú gyógyvízzel töltött medencékkel rendelkezik, ezekből az egyik egy egész évben üzemelő szabadtéri medence. Természetesen élményfürdőzésre és wellnessre is van lehetőség.
A svéd király is Debrecenben járt, ön miért hagyná ki?
 
Ha pedig elég volt a vízből és a wellnessből, érdemes körbenézni a városban. A "kálvinista Rómaként" vagy "cívisváros"-ként is emlegetett Debrecen Magyarország második legnagyobb, legnépesebb és egyben a Tiszántúl legjelentősebb városa.
Nem kell messze menni a fürdőtől
Szerencsére nem feltétlenül kell túl messze mennünk a fürdőtől a más típusú élményekért, ugyanis az Aquaticum Debrecen Mediterrán Élményfürdő a debreceni Nagyerdő szívében található. A park területén mintegy 700-800 növényfajt tartanak számon, ezek között több védett is akad. A Nagyerdő őshonos fafajtája a kocsányos tölgy, de a parkerdő igen gazdag telepített fajokban is, nevét hatalmas, 100-120 éves fáiról kapta. Az idős fák sokféle élőhelyet biztosítanak számos állat-, növény- és gombafaj számára. A Nagyerdő területén jelenleg 2 fokozottan védett, 49 védett gerinces, valamint 39 védett gerinctelen állatfajt tartanak nyilván. Nem mellesleg itt található a Loki nemrég átadott stadionja is.
A svéd király is Debrecenben járt, ön miért hagyná ki?
 
Irány a város!
Debrecen természetesen nem csak természeti értékekben gazdag. A város legjellegzetesebb épülete a református nagytemplom, melynek a héten fejezték be rekonstrukcióját. Az 1500 m2 alapterületű épület az ország legnagyobb református temploma, a Magyarországi Református Egyház jelképe, emiatt nevezik Debrecent gyakran "kálvinista Rómának".
A város másik jelentős egyházi épülete, a Szent Anna-templom és rendház, melyet a rekatolizációt elvállaló piarista szerzetesek részére építettet a nagyváradi püspök, egyben bihari főispán, gróf Csáky Imre. Csáky ezzel a reprezentatív templommal kívánta példázni a "kálvinista Róma" előtt a katolikusok erejét.
Burjánzó kultúra
Debrecen egyik legnevezetesebb közgyűjteménye a Déri Múzeum. A neobarokk épületben található természettudományi, régészeti, néprajzi, képzőművészeti is iparművészeti gyűjtemény az évek során folyamatosan gyarapodott. A múzeum legnagyobb értéke a Munkácsy Mihály festette trilógia (Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce homo), amit tizenkilenc éven át együtt lehetett megtekinteni Debrecenben. 2014 nyarán azonban a Krisztus Pilátus előtt című festménynek lejárt a tartós bérleti joga, ezért a képet visszavitték a Déri Múzeumból a tulajdonos kanadai Hamilton Galériába.
Debrecenben található még a Holló László Emlékmúzeum és a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum. Az előbbiben Holló László, az alföldi iskola festőinek körébe tartozó alkotó képeiből és életének dokumentumaiból rendeztek állandó kiállítást, illetve a szintén Debrecenhez, és a Holló családhoz kötődő, Hrabéczy Ernő festőművész szürrealisztikus alkotásait is itt állították ki. Az utóbbiban Medgyessy Ferenc kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész hagyatékát nézhetik meg az érdeklődők.
Régiposta és Zsuzsi
A város legrégebbi fennmaradt lakóháza a Régiposta Étterem. Az 1690-es években emelt patriciusház udvari részét árkádos folyosó díszíti, boltozatos pincéi a tulajdonos áruinak őrzését szolgálták. A ház fogadóként is működött, legnevezetesebb vendége pedig XII. Károly svéd király volt, aki csapataival vereséget szenvedett Nagy Péter cár seregeitől és Törökországba volt kénytelen menekülni. 1714-ben hazafelé tartott Törökországból az Orosz Birodalmat megkerülve, ekkor szállt meg Debrecenben.
Lazább időtöltés végett van Debrecenben állatkert is, no meg Zsuzsiról sem szabad elfeledkezni. A Zsuzsi Erdei Vasút Magyarország legrégebbi, ma is üzemelő kisvasútja. A Debrecenből induló vasút 16 km-en keresztül halad az erdős, pusztás tájakon.
Werkner Anita
Termálfürdő.net
Fürdőajánló
Aquaticum Debrecen
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Élményekkel teli nyári vakáció Makón!

Merüljön el a stílus világában és élje át a fürdőzés legújabb dimenzióit Makón! Új, izgalmas, négy évszakos csúszdapark várja Önt és családját, a Hagymatikum Fürdő közvetlen szomszédságában, az art deco ihlette Grand Hotel Gloriusban****! Exkluzív nyári ajánlatok 10-15% kedvezménnyel!Megnézem