Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

A fotót látva olyan, mintha ott lennél bolygónk természeti csodája előtt!

2014. 08. 31. 16:05

Fürdőzés
A Föld gyomrában járunk. Kissé mélyebben a geotermikus energia által felmelegített felszín alatti vizeknél, a termálvizeknél. Nem csak a hegyláncok évmilliókkal ezelőtti létrejöttével kapcsolatos - a földrengésekért felelős - lemeztektonikai erők működnek itt, de a vulkáni természetű erők sem nyugszanak.

A vulkánok vagy más néven tűzhányók a Földfelszín hasadékai, amelyeken a megnövekvő nyomás hatására időnként felszínre jut a magma. A folyékony kőzetolvadék mintegy 100-150 km mélyről érkezik! A vulkánnak nevezett hasadékok általában a földkéreg lemezeinek határpontjain jönnek létre.

Balaton-felvidéki tanúhegyeink is vulkánikus tevékenységről tanúskodnak, mely mintegy 4,5 millió évvel ezelőtt indult és 3 millió éve csendesedett el. Maga után hagyva a megszilárdult bazalt magmafolyamokat.

Ilyen csodálatos temészeti képződmények azonban a világon természetesen másutt is találhatóak. Nézzünk csak körül egy picit, érdemes megcsodálni őket!

Az Óriások útja (Giant's Causeway) egy vulkáni tevékenység eredményeként létrejött, körülbelül 40.000 bazaltoszlopból álló terület Észak-Írországban. Az egymáshoz szorosan illeszkedő oszlopok többsége hatszögletű, de vannak 4, 5, 7 és 8 szögűek is. A legmagasabbak kb 12 méteresek, de a megszilárdult láva vastagsága helyenként a 28 métert is eléri. A gyönyörű természeti képződmény az UNESCO-világörökség része!

A Santa María Regla-i bazaltoszlopok és a rajtuk lezúduló vízesés Mexikó egyik turisztikai látványossága. A vízesés környékét kiépítették úgy, hogy a látogatók kényelmesen megtekinthessék azt. Egy híd is épült a keskeny folyóvölgy fölé, ahonnan felülről is megcsodálható a látvány. A közelben vendéglők, bárok, kempingek, sportpályák, játszóterek, gyalogos és lovas sétautak, kézművesüzletek épültek, lehetőség van csónakázásra is a vízesés fölött épült víztározón. Kattints, olyan, mintha ott lennél!

További egyedülálló helyszínek a nagyvilágban, melyeken a badacsonyihoz és a Szent György-hegyihez hasonló bazaltorgonákon ámulhatunk:
  • Fingal-barlang (Staffa-szigete, Skócia)
  • Devil's Postpile (Sierra Nevada, Kalifornia)
  • Skaftafell (Izland)
  • Isole dei Ciclopi (Szicília, Olaszország)
  • Devils Tower National Monument, (Wyoming, Egyesült Államok)
  • Orgonasípok, Cargill-hegy (Új-Zéland)
  • Kunasir-sziget, a Kuril-szigetek legdélebbi tagja (Oroszország)

Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem