Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Iszapvulkánokkal nem csak a Yellowstone-ban - Erdélyben is találkozhatunk

2014. 06. 16. 09:21

Fürdőzés
Az iszapvulkán a Föld geológiai csodája, akár a termálvíz. Holdbéli tájba csöppenünk, ha a sárvulkánok földjére tesszük a lábunk.

Az iszapvulkánok különlegessége abban rejlik, hogy nem lávát lő ki a vulkán, hanem hideg iszapot. A látványos természeti kincs legtöbbjének működése nincs kapcsolatban a vulkánossággal, sok helyütt már turistalátványossággá vált, sőt iszappakolásként is felhasználják.

Kialakulásuk többféleképpen is történhet.

Hidrotermális iszapvulkánok keletkezése utóvulkáni tevékenységekhez köthető. Az ilyen típusú iszapvulkánok aktív vulkáni területeken jönnek létre, gyakran gejzírek és mofetták kíséretében. Izlandon, Új-Zélandon, az USA-ban a Yellowstone Nemzeti Parkban, Olaszországban találhatóak, Erdélyben Kovászna város központjában a Pokolsárnak nevezett képződmény.

A szeizmikus eredetű iszapvulkánok kúpja kicsi és nagy mennyiségű homokot tartalmaznak. A feltörő anyagok kis, maximum néhány méteres mélységből származnak. Ilyen típusú iszapvulkánok megtalálhatóak Románia, Oroszország, vagy az USA területén.

A szigorú értelemben vett iszapvulkánok eredete azonban szénhidrogén (kőolaj földgáz) telepekhez köthető. Ha a metán a földfelszín felé haladva talál magának egy szeizmikus törésvonalat, amin kibukkanhat: homokot és vizet hoz magával. Ezekből lesz a sár, amin aztán a gáz keresztülbugyborékol, és kész is a sárvulkán. Az ilyen típusú sárvulkánok legnagyobb példányai Azerbajdzsánban találhatóak, de szép számmal előfordulnak az Erdélyi-medencében (pl. Fiatfalva, Hargita megye). A fiatvalvi iszapvulkánok érdekessége, hogy gyakran látogatják az őzek, gímszarvasok és a vaddisznók sótartalmuk és dagonyázás céljából.

Ezeket az egyedülállóan érdekes földtani képződményeket számos névvel illették már: iszapvulkán, üledékes vulkán, sárvulkán, sárkúp, sáros dombocska, vagy népiesen: sáros, meleg forrás, selymék.

A legnagyobb iszapvulkán Indonéziában van, és jó 700 m magas. Az azerbajdzsániak messze nem ekkorák, alig néhány méteresek, viszont rengeteg van belőlük. A világ sárvulkánjainak fele ugyanis Azerbajdzsánban van. Az azeri holdbéli tájon órákat el lehet tölteni a vicces vulkánokkal, a jobb szállodákban pedig iszapkezelésre is felhasználják a 8-12 km mélységből származó anyagot.

Hazánkhoz legközelebb tehát Romániaban találhatók meg: Buzău megyében, a Moldvai-fennsíkon és az Erdélyi-fennsíkon is találkozhatunk velük, ha felkerekedünk.

Termálfürdő.net
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...