Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Wellness top 10: ezért őrülnek meg 2014-ben

2014. 08. 03. 19:16

Wellness
Meditáció, "wellness bedrótozva", antigravitáció és "vad fitnesz" - összegyűjtöttük 2014 legnagyobb wellness trendjeit. Bár hazánkat még nem érte el az összes irányzat, nem árt tudni, mire számíthatunk a jövőben.
1. Az elme az, ami igazán számít - tudatos élet
2014 legerőteljesebb, mindent átszövő trendje az az igazán egyszerű, ugyanakkor lenyűgöző elv, melyet úgy lehetne összefoglalni: a tudatos élet. Az az elképzelés miszerint, ha csak a jelenre koncentrálunk, képesek vagyunk megtisztítani elménket a mai száguldó világunk okozta túlzott ingerbeviteltől. Ez a gondolat motoszkál manapság mindenki fejében a dalai lámától kezdve a Twitter társalapítóján át egészen a szomszédos jógastúdió oktatójáig. Az részlet kérdés, hogy ezt az állapotot okostelefonos meditációs applikációval érjük el, vagy inkább minden kütyüt kikapcsolva jógázunk vagy meditálunk; a hangsúly az elmén van.
"Az egészséges elme az igazi kulcs a boldogsághoz" - mondta őszentsége, a dalai láma a legutóbbi Global Spa és Wellness-csúcstalálkozón vitaindító beszédében. "Rengeteg energiát fordítunk fizikai egészségünk és higiéniánk megőrzésére, ugyanakkor többet kellene törődnünk mentális és érzelmi jóllétünkkel is" - mondta őszentsége. Az emberek vágynak a szellemi feltöltődésre, és szükségük is van rá számos okból kifolyólag. A "tudatosság" hatékony eszköz lehet a kezükben a mindennap stresszel szemben.
Nem újdonság, hogy a fürdőzés és a wellness csökkenti a stresszt és segít ellazulni, 2014-től azonban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy meditációs technikákkal segítsék a tökéletes nyugalom elérését; és talán ami a legfontosabb, egy olyan eszközt adjanak az emberek kezébe, ami segít azokra a dolgokra fókuszálni, amik igazán fontosak az életükben, legyen szó családról vagy munkáról.
2. "Egészséges hotelek" 2.0
Az "egészséges hotelek" nyilván nem idén jöttek divatba, ugyanakkor megfigyelhető, hogy egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű szolgáltatásokra, erre természetesen reagálnak is a szállodák. Egyre több helyen már a szobában is van edzőfelszerelés, lehet sportruházatot kölcsönözni vagy térképet a futáshoz. A hotelek egyre több energiát fordítanak a fitnesz termek fejlesztésére és arra, hogy minél színvonalasabb edzéseket tudjanak biztosítani.
Wellness top 10: ezért őrülnek meg 2014-ben
 
Az étkezés minőségét is jobban előtérbe helyezik. Számos helyen lehet kérni gluténmentes, vegán, vegetáriánus vagy paleo menüt némi felárért.
Egyes hotelek pedig arra is figyelnek, hogy vendégeik minél jobban aludjanak. A szobák teljes elsötétítésén túl alvást segítő masszás, "alvásbarát ételek" és aromaterápia segíti elő a tökéletes pihenést.
3. Wellness "bedrótozva"
Bár furcsának tűnik a szóösszetétel, kétségtelen hogy életünknek jelentős részét képezi a közösségi oldalak, okostelefonok és tabletek világa. A wellness "bedrótozva" (wired wellness) kifejezés minden olyan esetet lefed, mikor a digitális világ és jóllétünk találkozik, lehet ez egy olyan eszköz, ami leköveti a mozgásunkat, vagy egy olyan alkalmazás, melynek segítségével időpontot foglalunk egy jógaórára.
4. Hévizes források
A hévizes fürdőzés az egyik legrégebbi "spa élmény", amely egészen a római korig nyúlik vissza, ettől függetlenül 2014-ben is elképesztően trendinek számít. Jelenleg remek lehetőség rejlik a termálvizekben, egyre többen keresik őket, hiszen megfizethetőek, hasznosak és egyben kiváló alkalmat biztosítanak a szociális érintkezésre. Ráadásul hévizes forrásokat gyakorlatilag a világ minden pontján találni, és a kormányok fektetnek is energiát a kapcsolódó létesítmények fejlesztésébe.
Wellness top 10: ezért őrülnek meg 2014-ben
 
5. Felfüggesztjük a gravitációt!
Az emberek egyre jobban vágynak arra, hogy megszabaduljanak a gravitáció könyörtelen húzásától. Ennek következtében egyre több olyan alkalmatosságot (kamrát, medencét stb.) látni a fürdőkben, melyekkel súlytalan állapotot vagy lebegést szimulálhatunk. Fitnesz fronton új őrület a légi és antigravitációs jóga, és az olyan új készülékek, mint az antigravitációs futógép. Egyes fürdőkben olyan új szolgáltatásokkal is kísérleteznek, mint az antigravitációs masszázságy és egy olyan tok, mely azt az érzést kelti, mintha egy felhőn lebegnénk. Reneszánszát éli az aqua fitnesz is: megjelentek olyan új foglalkozások is, mint például az aqua spinning.
Wellness top 10: ezért őrülnek meg 2014-ben
 
6. "Vad fitnesz"
Akárcsak a divat, a fitnesz is sokszor arról szól, hogy mi az, ami új, mi az, ami más; gyakorlatilag naponta felbukkan valamilyen vadonatúj őrület. 2014-ben ez az úgynevezett "vad fitnesz", melynek élén olyan személyiségek állnak, akik komolyan veszik a fitneszt és folyamatosan versenyeznek, hogy javítsanak egyéni csúcsaikon, gyakran félprofi szinten.
Az új trendet remekül jelzi, hogy a konditermek edzésein egyre gyakrabban használják hívó szóként a bootcampet, és igen népszerűek a boksz és kick-boksz elemeit használó órák. Mondhatjuk, hogy egyfajta státuszszimbólummá vált, hogy valaki mennyire keményen edz.
Wellness top 10: ezért őrülnek meg 2014-ben
 
A megterhelés mellett a "vad fitnesznek" fontos eleme azonban a szórakozás is, és sokaknak a fitnesz egyben a szociális életük részét is képezi.
7. A természetes szépség
Úgy tűnik, talán végre magunk mögött hagyjuk a "plasztikszépségek" korát. Bár a fürdők eddig is a belülről fakadó szépség elsőbbségét hangsúlyozták, - mely természetesen egészséges külső megjelenésben is megnyilvánul - az elmúlt években mégsem ez volt a meghatározó trend.
Wellness top 10: ezért őrülnek meg 2014-ben
 
Mostanában egyre népszerűbbek a kevésbé invazív kezelések, melyek felfrissítik a bőrt, a hajat és a körmöt, és melyektől az ember valóban embernek néz ki, nem pedig önmaga karikatúrájának. A szépség új korszaka meztelenségre, a természetességre és az organikus termékekre összpontosít.
8. Aromaterápia, avagy szimatolj tudatosan
Az aromaterápia a fürdő- és wellnessvilág szerves része már hosszú ideje, gyökerei egészen az ősi Egyiptomig, Kínáig és Indiáig vezetnek vissza, ahol az illatos növényi olajokat vallási, kozmetikai és gyógyászati célokra használták. Most azonban új, vakmerő irányba indult az aromaterápia és egyre nagyobb szerepet kap a fájdalom kezelésében, a hangulat javításában, az alvás terápiákban és a kognitív funkciók javításában.
9. A városok közelébe költöznek a wellness menedékek
Bár wellness szállodákra szívesen tekintettünk úgy, mint távoli menedékházakra, ahova nem ér el a város zaja és felfokozott életvitele, mostanság megfigyelhető egy olyan trend, hogy ezek a menedékek elkezdtek "házhoz jönni" a város közelébe. Ez több okból is helytálló döntésnek tűnik: egyrészt a lakosság többsége a nagyvárosokban lakik, másrészt pedig az embereknek kevés a szabadideje, ezért gyakran csak rövidebb vakációban, utazásban gondolkoznak. A wellness létesítményeknek ott kell lenniük, ahol az emberek is vannak, hogy egyre több személy számára legyenek elérhetőek és egyre gyakrabban.
Wellness top 10: ezért őrülnek meg 2014-ben
 
10. A halál és a fürdők
A fürdőknek mindig is létfunkciója volt a személyes kapcsolat kialakítása és az emberek segítése abban, hogy megbirkózzanak a stresszel és a fájdalommal. Egyre több fürdő nyújt olyan szolgáltatásokat, melyeket kifejezetten súlyos betegek, például rákbetegek számára alakítottak ki. 2014-re ez odáig fejlődött, hogy néhány helyen már a halál témájával foglakozó beszélgetéseken is részt lehet venni, hogy ezzel is segítsék a gyógyíthatatlan betegeket és hozzátartozóikat a lehető legkellemesebb környezetben.
Nincs is ezen semmi meglepő, hiszen a fürdők mindig természetes gyógyító helyként funkcionáltak az élet legnagyobb megpróbáltatásai idején, így váláskor vagy a munkahely elvesztéskor. A fürdőknek védjegye a törődés, 2014-től pedig remélhetőleg egyre több beteg embernek hoznak gyógyulást, és megnyugvást azok számára, akik életük végéhez közelednek.
Werkner Anita
Termálfürdő.net
SpaFinder Wellness, Inc.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem