Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Csendes, nyugodt hely a pihenésre a Termálliget

2014. 07. 05. 09:32

Útitárs
Egy borús hétköznap délelőtt érkeztem Berettyóújfaluba, hogy feltérképezzem a termálfürdőt. A fürdő környezetének szépsége, a bihari táj egyedisége kellemes időtöltéssel kecsegtetett.

Berettyóújfalu a környező nagyvárosoktól: Debrecentől és Nagyváradtól is nagyjából egyenlő távolságra, mintegy 40 km-re fekszik. Ha Románia felől, a 47-es főúton közelítjük meg, határában szemünk elé tárul a herpályi monostorrom tornya, mely még ma is impozáns látványt nyújt. Sokan, és szívesen érkeznek "odaátról", a "nyugati" színvonalú fürdőbe.

A településtől északra és délre nemzeti parkok sorakoznak: a puszta vízi- és madárvilága elérhető közelségben van az ide érkező turistáknak. A bivalyrezervátum, a juhnyájak, álló- és folyóvizek közelében lehetőségünk nyílik a túrázásra, lovaglásra, horgászásra, vadászatra is.

A 2001-ben Bihar Termálliget névre keresztelt fürdő kifejezetten szép környezetben fekszik. A fürdő utcáját éppen tavaly újították fel, így kifejezetten európai színvonalú. Az út másik oldalán patakmeder határolta kis tó húzódik, van még mit csinosítani, ám így is érződik a föld mélyéről feltörő gyógyító vizek jelenléte. Különleges hely.

Első medencéje a Kós Károly tervei nyomán készült szecessziós leventeház kiegészítéseként született 1927-ben. Az 1960-70-es években két új medencével bővült a fürdő, a kilencvenes években uszoda is épült, ahol kis fedett termálmedence, szauna is helyet kapott. A termálstrand mai élményfürdő jellegét jelentős felújítások, bővítések után 2001-ben nyerte el. A fürdő régi értékeit is megőrizték, szépen felújították a strand kabinsorát, nem is olcsó egy ilyen retro öltözőkabint kibérelni.

Jelenleg két fedett és hat szabadtéri medence várja a fürdőzőket. Téli szezonban sátort húznak a kisebbik termálmedence fölé. A kempingezőknek, strandolóknak sportolásra is van lehetőségük: pingpong asztalok, homokos strandröplabda/focipálya is van a zöld föveny mellett.


Teo Wassermann
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...