Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Napozni muszáj - tudd meg, mennyire veszélyes bőrtípusodra a napfény!

2014. 06. 08. 16:37

Fürdőzés
Megint itt van a kánikula. Egyik kánikula riadó jön a másik után, sokszor már-már elviselhetetlen a hőség, és mi tömött sorokban megindulunk a víz felé. Utána pedig kifejezetten jól esik a nap meleget adó sugara. De vigyázat, csak óvatosan vele!
A napfény fantasztikus hangulatjavító, de nem csak kedélyünket javítja: effektív gyógyító hatása is van!
A kilencvenes években azonban rossz híreket kezdtünk hallani róla. Miután az ember az ózonpusztító gázokkal beszennyezte a sztratoszférát, az "isteni" természet légnemű részét - az örök isteni szimbólumát: a fényt is maga ellen fordította... ezért bajoskodunk most az UV-sugarakkal.
Testünk magával a barnulással védi magát a káros napsugaraktól. Az UVA sugarak barnítják a már meglevő melanint a bőrben, az UVB sugarak pedig serkentik a melanin képződését. Azonkívül, hogy előidézik a bőrszín barnulását, az UVB sugarak segítik a bőr vastagodását, ami kiegészítő védelmet nyújt a Nappal szemben. De ha túlzásba visszük a napozást, ugyanezek az UVB sugarak halálos betegséget is eredményezhetnek.
Mielőtt a nap elleni védekezés eszközeiről beszélnénk, meg kell állapítanunk, milyen bőrtípusba tartozunk, vagyis mi magunk, mi magunk, személyesen mennyire vagyunk kitéve a veszélynek.
A Nap iránti érzékenység alapján négy bőrtípuról beszélhetünk:
  • Nagyon világos bőr, vörös haj és szeplők. Az ilyen bőr a pigmentáció hiánya miatt erősen hajlamos a leégésre. Az leégéssel szembeni ellenállás szintje nagyon alacsony, a bőr már 10 perc után reagálni kezd. Ez a bőrtípus a magyarországi populáció 2%-ánál van jelen.
  • Világos bőr, jellemzően szőke, vagy világosbarna haj és gyakran kék szemek. Ennek a bőrtípusnak is enyhe a pigmentációja, ezért szintén hajlamos a leégésre. Védelem nélkül az égési sebek 10-20 perc után jelentkeznek. Ez a bőrtípus a populáció 12%-ánál van jelen.
  • Közepesen világos bőr, általában barna haj. A jó pigmentáció miatt ez a bőrtípus relatív ellenálló a leégéssel szemben. Mégis, védekezés nélkül már 30 perc után leéghet. Ez a leggyakrabban jelentkező bőrtípus, a populáció 78%-ánál van jelen.
  • Sötét bőr- és hajszín. Kifejezetten mély pigmentáció jellemzi, ez a típus ellenálló a leégéssel szemben. Az égés a védtelen bőrön 45 perc után jelentkezik. A populáció 8 százalékának van ilyen bőre.
Termálfürdő.net
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Élményekkel teli nyári vakáció Makón!

Merüljön el a stílus világában és élje át a fürdőzés legújabb dimenzióit Makón! Új, izgalmas, négy évszakos csúszdapark várja Önt és családját, a Hagymatikum Fürdő közvetlen szomszédságában, az art deco ihlette Grand Hotel Gloriusban****! Exkluzív nyári ajánlatok 10-15% kedvezménnyel!Megnézem