Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Napozni muszáj - Sokan még mindig nem hisznek a napfény ártalmaiban

2014. 05. 23. 21:12

Fürdőzés
A napfény kétségtelenül nagyon fontos számunkra, a kilencvenes években azonban rossz hírek terjedtek el róla. Ennek ellenére sokan még ma is csak legyintenek. Ne tegyék!
Az ózonkoncentrációról nyáron naponta kapunk tájékoztatást a meteorológiai jelentésekből. Nem véletlenül. A bolygónkat körülvevő ózonréteget - mely a a sztratoszféra ózontartalmú része - a fogyasztói társadalom kényelmét szolgáló iparágak által felszabadított klór, fluór és bróm pusztítja.
1974-ben három tudós, Paul Crutzen, F. Sherwood Rowland és Mario Molina kimutatta, hogy az ózonfogyatkozás valóságos jelenség, és az okozóit a mesterséges eredetű vegyszerek körében kell keresni. A felfedezésért a három tudóst 1995-ben Nobel-díjjal jutalmazták.
Ám nem csak ipari termékek károsíthatják az ózonréteget. Az erdőtüzek, és a fák bomlása során is ózoncsökkentő klórmetán kerül a légkörbe. A sérült ózonrétegen áthatoló ultraibolya sugárzás pedig igen veszélyes lehet!
Az ózonréteg feladata az élővilág szempontjából ugyanis a Nap káros sugarinak elnyelése. Az ózon magas napvédő faktorszáma nélkül nem létezne a szárazföldi élet, az ultraibolya sugárzás darabokra törné az élő szervezetek DNS-ét, és felbontaná a sejtjeikben lévő kémiai kötéseket.
Az ultraibolya sugárzás láthatatlan. Három alaptípusa van: UV-A, UV-B és UVcC. Az UV-B sugarak erőssége évszaktól, és napszaktól függ, de az UV-A sugarak mindig egyforma intenzitásúak és egyformán veszélyesek a nap- és az év minden szakában! Az UV-C sugarak pedig szerencsére nem jutnak el a földkéregig.
Ha túlzásba visszük a napozást, az UVB sugarak jelentős kárt okozhatnak bőrünkön. A sugarak intenzív hatásának kitett bőr elveszíti nedvességét, kiszárad, sejtjei elhalnak, vagyis leégünk. A leégés pedig a bőr korai elöregedéséhez vezethet.
Ráadásul a bőrt ért káros UV sugarak hatása egész életünkön át összeadódik. Akár évtizedek múlva is jelentkezhetnek káros következményei. Különösen anyajegyeink vannak veszélyben, ezeken a pontokon a napfény káros sugárzása még bőrrákhoz is vezethet. Érdemes minden szeptemberben bőrgyógyásszal konzultálni!
Bőrünkön kívül az erős napsugárzás károsíthatja a szemet is! Különösen víz mellett, hiszen a visszaverődés fokozott veszélyt jelent. A nagy mennyiségű UV sugárzás hosszabb távú hatásai - ahogy a bőrnél - itt is lassan és fájdalommentesen jelennek meg, és a látás romlásához vezetnek. Sőt kötő- és szaruhártya gyulladás, kúszóhályog, szürkehályog, a retina elfajulása jöhet létre.
Termálfürdő.net
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Élményekkel teli nyári vakáció Makón!

Merüljön el a stílus világában és élje át a fürdőzés legújabb dimenzióit Makón! Új, izgalmas, négy évszakos csúszdapark várja Önt és családját, a Hagymatikum Fürdő közvetlen szomszédságában, az art deco ihlette Grand Hotel Gloriusban****! Exkluzív nyári ajánlatok 10-15% kedvezménnyel!Megnézem