Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Műanyagot a szaunába? A biokompozit valami egészen más!

2014. 05. 19. 21:34

Fürdőzés
A finn szaunát saját szaunakályha fűti, mely lehetőséget ad az úgynevezett felöntésekre. Ennek során víz kerül a szaunakályhán elhelyezett kövekre, mely gyorsan elpárologva gőzt képez a szauna belső terében. Ezzel a hirtelen felcsapó, ám gyorsan illanó gőzzel dolgozik a szaunamester is. Így a dézsa és a kanál a finn szauna szériafelszerelése kell legyen!
Az egyik pillanatról a másikra megemelkedett páratartalom a 80-90 fokos forróságban egészen különleges élményt, az úgynevezett szaunaorgazmust idézheti elő a szaunázóknál.

A fővárosi fürdők szaunáiban ezt eddig nemigen élhettük át, ám a hírek szerint rövidesen jöhetnek az eddig jobbára hiányzó dézsák a finn szaunákba!

Utánanéztünk, milyen dézsák jöhetnek szóba, és találtunk egy egészen különlegeset! Műanyag dézsa a szaunába? Mikor a forróságból minden műanyagot száműzni kell? Mint tudjuk, a műanyag igen rosszul reagál a hőre, káros anyagok szabadulhatnak fel belőle, ezért is kell szaunán kívül hagyni a strandpapucsot.

A látszat azonban ezúttal csal! Ez a gyönyörű design-nal rendelkező, finn termék igen jól bírja a hőt! A lágy műanyagokkal ellentétben káros anyagokat hő hatására sem bocsát ki. Ez úgy lehetséges, hogy a színes csoda a zöld gondolat jegyében született, anyaga biokompozit!

A biokompozit egy - megfelelő körülmények között - teljesen lebomló anyag, melynek alapanyaga cellulóz! Gondolta volna, hogy keményítőből sílécet, gördeszkát, biciklit lehet készíteni? A nem lebomló műanyagokkal ellentétben (például a hasonló célokra felhasznált kevlárral, karbonna, üveg-, és szénszálas műanyagokkal szemben) ezért a biokompozit nem szennyezi a környezetet, nem véletlen, hogy már az autó-, és bútorgyártásban is használják!

Vigyázat! Nem elég, ha állandó kellékévé válik a szaunáknak! Mint ahogy a fa dézsák élettartamát is, a biokompozitét is nagyban csökkenti, ha bent felejtjük a forróságban! (A fa dézsák ráadásul általában műanyag betéttel készülnek, mely nem a biokompozithoz hasonló kemény struktúra...) Szükséges a fürdővendégek informálása:

A SZAUNADÉZSÁT HASZNÁLAT UTÁN TESSÉK KITENNI AZ AJTÓ ELÉ!

 Teo Wassermann, Csobbanj.hu
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...