Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Indulhat a felöntés a fővárosi fürdőkben!

2014. 05. 19. 20:04

Fürdőzés
Teo Wassermann sokat, és sokszor bírálta már a hazai szaunakultúrát - pontosabban annak "hardver", intézményi oldalát, hiszen a szoftver az utóbbi években - a SzaunaClub és a Szauna Szeánsz megjelenésével - rohamléptekkel fejlődik. A fürdővendégek egyre több helyen találkozhatnak szaunaprogramokkal, és aki egyszer átéli egy jó szaunamester kényeztetését, sosem vágyik másra. Ám szaunáinkat 10-20-30 évvel ezelőtt közel sem úgy építették meg, hogy megkönnyítsék a szaunamesterek dolgát, sőt ma sem divat erre odafigyelni.

A 2. képet a Dandár fürdő weboldaláról vettük át. Vajon milyen szaunázási hibákat lehet felfedezni a fotón? IDE kattintva Facebook oldalunkon megírhatják!

Szaunafronton talán a legrosszabb helyzetben a főváros van, ahol történelmi fürdőinkben sok helyen finn szauna nem, csupán hőlégkamra létezik. Utóbbiak még a finn szauna elterjedése előtti korból maradt ránk. Az sem ma volt...

Persze, ha még dézsa sincs a szaunához,
 - és ezt a fővárosi fürdőkben gyakran tapasztalni - esély sincs az igazi szaunaélményre. A páratartalom nélkül működő, túlforrósodott kínzókamrák nem alkalmasak az autentikus szaunázásra. Ha egy szaunában orrunkat-fülünket égeti a forróság, az a 0%-os páratartalomnak, és a túlhevült térnek köszönhető.

Ehhez képest egy kis gőzzel már 70-80 C°-on is sokkal nagyobb melegérzetünk van, mint pára nélkül 100 C°-on - cserébe viszont nem ég le az arcbőrünk. Inkább annak kéne pirulnia, aki így üzemeltet szaunákat... Ám a SzaunaClub információi szerint a fővárosi fürdővezetés nyitott az irányukba, így  rövidesen vizesdézsa, és felöntőkanál kerülhet azokba a budapesti szaunákba is, ahol ez még hiányzik. Akár biokomnpozitból is! Ez a szép narancssárga például illene a Lukács fürdő új sókristály szaunájába!

Ezek szerint leveszik majd az olyan nevetséges feliratokat is, amilyen a Dagály fürdő szaunájában található:
A SZAUNAKÁLYHÁRA VIZET LOCSOLNI TILOS!

Teo Wassermann, Csobbanj.hu
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...