Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Újra nyit a Balaton

2008. 06. 02. 11:01

Fürdőzés
A balatoni települések többségén szombaton hivatalosan is megkezdődött a strandszezon. Ez gyakorlatban annyit jelentett, hogy a korábban már kinyitott strandoknál elkezdték szedni a belépődíjat. Persze, csak ott, ahol egyáltalán van ilyen. Jelenleg 35 tóparti településen mintegy 100 hivatalosan kijelölt fürdőhely működik, közülük minden második ingyenesen - tájékoztatta a Turizmus Online-t a Balatoni Turisztikai Szolgálat vezetője.
Mint Győrffy Árpád elmondta, a déli parton Balatonberény kivételével minden településen működik ingyenes strand. Balatonkenesétől Keszthelyig tartó északi oldalon ennél sokkal rosszabb az arány, mert az itt található 22 település közül csak 6 településen - Balatonkenesén, Tihanyban, Örvényesen, Balatonudvariban, Zánkán, Keszthelyen találunk ingyenes fürdési lehetőséget. Közülük legutóbb Örvényes tette szabaddá a belépést 2007-ben. Az önkormányzat és a vállalkozók már az első szezonban bebizonyították, hogy érdemes volt, mert a belépővel kieső bevételt pótolta a nagyobb forgalomból származó haszon. Így az idén is ingyen várják a vendégeket a szépen gondozott strandjukon.
A fizetős helyek többségén a felnőttek általában egy korsó csapolt sör áráért - 300-450 forint -, a gyerekek egy kétgombócos fagyi árának megfelelő díjért, 200-250 forintért strandolhatnak egy-egy napig.
Balatonberényben, Balatonfűzfőn, Zánkán és a balatonlellei ingyenes strandon működő élményfürdőben a tavalyi árak maradtak érvényben. Siófokon is egyedül a Nagystrand felnőtt belépődíja emelkedett 13 százalékkal 900 forintra. Ezzel továbbra is magasan tartják az első helyet az árak nagysága szerinti versenyben. Igaz, a kínált szolgáltatások alapján a vendégek ezt továbbra is elfogadhatónak tartják. Az üzemeltetők többsége 10-20 százalékkal növelte a tavalyi díjakat. Kilóg a sorból Révfülöp, ahol csak a felnőtt belépőt, és azt is csak 3 százalékkal emelték, a másik véglet pedig Keszthely, ahol a két éve még ingyenes Libás strand tavalyi 250 forintos belépődíját megduplázták. Igaz, közben elvégeztek egy több tízmilliós fejlesztést, aminek befejezéseként erre a szezonra készülnek el az új kereskedelmi egységek és díszburkolattal ellátott, kivilágított sétautak.
Keszthely másik két fizetős strandján 14-33 százalék közötti díjemelés volt a felnőttek, gyerekek díjaiban. A városi strand 800 forintos felnőtt belépőjével a siófoki Nagystrand után következik. Igaz, ezért cserében több új, köztük ingyenes szolgáltatást kapnak a vendégek, például elektromos jet-skit, és saját használatú úszószigetet, vagy 450 db ingyenesen használható napozóágyat.
Balatonfüreden még a tavalyi árak vannak érvényben, az Esterházyn 550, a Kisfaludyn 350 forintot kérnek a felnőttektől. Az üzemeltető szerint a főszezon előtt az infláció mértékének megfelelő emelés várható. A balatoni strandok országos viszonylatban továbbra is az olcsóbb kategóriába tartoznak, messze elmaradnak például a fővárosi idényfürdőkben kért 1200-2000 forintos belépőktől. Ennek hasznát egyre több kelet-balatoni fürdő közvetlenül is élvezi, mert egyre több budapesti nyugdíjas utazik le nap mint nap a számára ingyenes vonattal, hogy szép környezetben, olcsón strandoljon.
Sokak számára teszi vonzóvá a balatoni strandolást az is, hogy a parkolás mostanra a legnagyobb települések központja kivételével - Siófok, Balatonfüred, Keszthely - többnyire ingyenes a strandok környékén, sőt a települések más részein is.
A balatoni strandokon az idei szezon előtt nem nagyon voltak különösen nagy beruházások, mert az önkormányzatok várják a pályázati keretek megnyitását és néhol a Balaton törvény módosítását. Ugyanakkor a strandok többségén a kisebb fejlesztések mellett jelentős felújításokat végeztek. Balatonfüreden például az Esterházy strandon teljes felújították a pázsitot, a kertbútorzatot, a térvilágítást, új járdákat és sétautakat alakítottak ki. Állami és önkormányzati összefogással ózon, UV sugárzás és légszennyezés mérő egységet telepítettek. A Kisfaludy strandon többfunkciós, szabványos homokos strandfocipályát építettek lelátóval, éjszaka is nyitva tartó koktélbárt alakítottak ki közvetlenül a vízparton.
Néhány példa más strandokról is: Alsóörsön új homokos strandkézilabdapályát, Vonyarcvashegy a mozgássérülteket segítő lejárót, Gyenesdiáson delfin alakú, természetes pancsolót, többfunkciós játszóteret, vízparti koktélozó létesítettek, bővítették a szabadtéri játékeszközök sorát.
A strandok egyre nagyobb hányadán dolgoznak animátorok a nyári hónapokban, akik főleg a gyerekeknek, de a felnőtteknek is különböző sportos, játékos programokat szerveznek. A főszezonban Balatonföldváron, Balatonszárszón, Balatonszemesen, Zamárdiban de más helyeken is szinte mindennap számíthatnak valamilyen érdekes eseményre a strandokra látogatók. Egyre több helyen biztosítanak ingyenes internetezési lehetőséget is a strandok számítógépein vagy nyitott wifi pontokkal.
Az üzemeltetők többsége a vendéglátóegységekkel összefogva felkészült arra is, hogy a nyári nagy sporteseményeket - olimpia, EB, Forma1 - a strandon is követhessék a sportrajongók. Ehhez kivetítőket, nagy méretű LCD tévéket telepítenek.
Végül, ami a legfontosabb vonzerő, a meteorológusok az idén különösen sok napsütést ígérnek, miközben a Balaton vize továbbra is kiváló minőségű.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Stílusos makói nyári vakáció – előfoglalási kedvezménnyel!

Hozza egy lépéssel közelebb a nyarat! Foglalja le Gloriusos nyaralását 3-5 éjszakára akár 15% kedvezménnyel és AJÁNDÉK fürdőbelépővel a megújult Hagymatikumban! Pihenje ki magát art deco ihlette, exkluzív szállodánkban, ahol minden napot pezsgős reggelivel indítunk! Élvezze a napsütés és a gyógyvíz együttes erejét, a wellness megújító hatását és a modern kényelmet luxus színvonalon!Megnézem