Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Folytattuk nagy teszttúránkat: a Gellértben jártunk

2007. 11. 30. 11:38

Fürdőzés
A szecessziós stílusban épült Gellért Gyógyfürdő és Szálló 1918-ban nyitotta meg kapuit, majd 1927-ben a hullám strandfürdővel és 1934-ben a pezsgőfürdővel bővült. Néhány évtized alatt világszerte ismertté vált és a külföldiek által igen kedvelt fürdő lett. Úgy tűnik, ma is az, noha épp felújítás alatt áll.
Tapasztalatom szerint fürdővendégeinek fele ma is a külföldiek ? a német, olasz, kínai, japán stb. szállóvendégek közül kerül ki. Mindenféle náció megfordul itt, népek kohója, Gellért fürdő.
A Gellérthegy belsejében található források biztosítják a fürdő vízellátását. A fürdő nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévízének, fluoridion tartalma is jelentős. Talán érthetőbb, ha azt mondom: ízületi megbetegedések, porckoronbántalmak, idegzsábák, érszűkület, keringési rendellenességek gyógyítására kiválóan alkalmas gyógyvizet találunk itt.
Az ódon épületbe lépve megüti az embert valami a magyar régmúlt nagyságából, mikor még ilyen nagyszabású és pompázatos belső tereket alkottak eleink. Azt is megkockáztatnám: a ma embere valahogy nem is illik már bele ebbe a képbe/térbe. A pénztárnál próbálok eligazodni a belépők között, elég borsos. Van Termál jegy 3100-ért és Uszoda 2800-ért, ha nem kérek külön kabint. Max 400 forintott adnak vissza ? ha 2 órán belül távozunk. A pénztáros szerint az a jegy amit ő ad 2800-ért, mindenhová jó. Szaunába is? Igen. Végül nem sikerül megértenem, mért van uszoda-, és termálfürdőjegy is feltüntetve, van egy olyan érzésem, hogy a felújítás miatt. Merthogy lassan egy éve átépítenek. Ám ez nem derül ki sehonnan, csak tudom, mert készültem.
Egy labirintusrendszeren át a szekrényes öltözőhöz eljutva, elég kellemetlen látvány fogad, de úgy tudom a felújítás hátralevő hónapjaiban erre is sor kerül. Néhányan téblábolnak már a lepukkant szekrényeknél, mintha Godot-ra várnának. Mikor a kabinos előkerül végre kollégája Béla! Béla! kiabálásra, aki megsajnálta az elárvult és értetlen várakozókat, kicsit húzza a lábát. Meséli, hogy csúszik mindenhol, jó lesz vigyázni. Még szerencse, hogy otthon felejtettem a szép piros strandpapucsomat.
A fürdővendég azt érezheti, hogy a Gellért nem csak egy fürdő, de sokkal inkább egy múzeum. Egy letűnk történelmi kor hangulatát őrzi magán, melyet már azonosítani sem lehet pontosan. Téblábolva keressük a kiutat a rejtélyes folyosókon, miközben a kommunizmusból itt ragadt jegyszedők, kabinosok és úszómesterek néhány magyar akcentussal kiejtett angol szóval ijesztgetnek minden arra járót. Mintha egy Bodor Ádám regénybe csöppentünk volna, ahol egy időn és téren kívüli fenyegető és kiismerhetetlen világ tárul fel a látogató előtt. Micsoda időutazás lehet ez mondjuk egy spanyol szállóvendégnek?
Az exkluzív helyszín és árszínvonal mellett elvárható lenne, hogy a múlt rendszerből itt maradt kiszolgálószemélyzetet is felújítsák, ne csak a fürdőt. A fiatalabbak érezhetően készségesebbek, de rajtuk is érződik, hogy lassan idomulnak idősebb kollégáik stílusához.
Folytattuk nagy teszttúránkat: a Gellértben jártunk

A férfi termálfürdő - felújítják, hogy megőrizhesse szépségét
A panorámaképeket tartalmazó könyv megrendelhető a szerzőtől
Termálrészleget nem nagyon találom, hát istenem gyerekkoromban voltam itt utoljára, akkor sem a női részlegben. A Gellértben ugyanis a hölgyek-urak külön fürcsiznének, de most a Férfi termál zárva.
Így minden érdeklődő a már felújított Női termálba öszpontosul, olyannyira, hogy később még a férfi zuhanyzóba benyitva is egy éltesebb hölgy az első, amit megpillantok. Egyébként tényleg kellemes emlékeket őrzök a fürdőről, de ugye ha az ember felnő, mindenről kiderül, hogy kisebb, rondább és még pénzbe is kerül. Végül egy erősen kirúzsozott jó negyvenes fehér köpenyes kollegina igazított el: aprót biccentett talán még a kezét is emelte halkan. (?Arra.?) A sarokban? Bólint. Álmos.
 A frissen felújított női termál amúgy igazán előkelő. Egy 36 és egy 38 fokos medence található benne, egymással szemben, tényleg impozáns. Tömeg sincs, hiszen a jegyárak azért elrettentő célzattal bírnak hazánkfiaira, aki mégis jön, inkábba beutaltatja magát. Nem tudom, milyen volt ez a részleg a felújítás előtt, valószínűleg nem olyan szép, mint a férfi, a műmárvány oldalfalak nem hinném, hogy most kerültek fel. A járólapot cserélték, korrekt. Az összkép: nagyszabású, ókori, akár római fürdőre hajazó eklektika, gyönyörű mozaikokkal a tetőzeten. Mégis van egy kis hiányérzet: valószínűleg nem tudtak annyit költeni erre a felújításra, mint amennyiből igazán visszaállítható lenne a helyszín hajdani pompája.
A legnagyobb csalódás: a szauna. Ez is felújított ? de? Két kicsempézett teremből áll, az egyikben 55, a másikban majd 70 fok, de kályha sehol, valahonnan befújják a meleget. A levegő persze tapló száraz. Na, jó a finn szauna az száraz, de nem ennyire? A gőz egy fokkal jobb, csak egy falból kilógó slaug rontja az összképet. Mellette található az altestmosó úgy is mint bide, jé, a női fürdőben ilyen is van? Benyitok már, csak kíváncsiságból is, nem gyakran jár az ember női fürdőben. Igen valóban, ez az, azért egy zárat csak tehettek volna belülre.
Hradszki Róbert, Termalfurdo.net szerkesztő
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...