Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Misztikus élmény - így készült a díjnyertes fotó a Széchenyiről

2015. 01. 08. 19:47

Fürdőzés
A nyolc nap alatt egyszer sem láttuk a napot - elmesélték, hogyan készült a díjnyertes fotó a Széchenyi fürdőről.
Két éve készült az a mára világhírű fotó, melyet egy szingapúri utazó készített egy téli fotós túra alkalmával. Az itthon.hu megtalálta Triston Yeo-t és csapatát vezető Nagy Gábort, aki elmesélte, hogyan válhatott a Széchenyi fürdőről készített téli kép a National Geographic 2014-es győztes fotójává vagy miért hasaltak a Balaton jegén napfelkelte előtt.
"A nyolc nap alatt egyszer sem láttuk a napot. Párás, nyirkos idő volt. Egy pillanatra azt is gondolhattuk volna, hogy vizuális ábrázolás tekintetében ennek a túrának lőttek. Hamarosan világossá vált azonban, hogy pont ez adott esszenciát az útnak, és lettünk mi magunk is érzékenyek a legkisebb, leghalványabb színekre, melyek - ha percekre is -, de meg-megjelentek a szemünk előtt."
Nagy Gábor idegenvezető-fotográfus máig a legemlékezetesebb megbízásai között tartja számon a 2012-es téli fotóstúrát, melyen több mint egy hétig 14 délkelet-ázsiai hobbifotóst és szakmai vezetőjüket, Triston Yeo-t kalauzolta az utat szervező iroda megbízásából. 
Megszállott fotográfiai mindenes
"Triston Yeo az első pillanattól kezdve erős kezekkel vezette a szakmai programot, vagyis minden órában érzékeltette a 14 fotós résztvevő felé, mi a dolguk. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy már napfelkelte előtt egy órával kint hasaltunk a balatonfüredi kikötő befagyott vizén, máskor a Tisza-tó leeresztett medrében a 20 centi mély sárban caplattunk témára vadászva, esténként pedig gyakran a vidéki szállásokon vacsora utáni fotótanfolyamokat tartott éjszakába nyúlóan."
Triston, aki Gábor leírása alapján egy megszállott fotográfiai mindenes, azért néha engedett a gyeplőn. Ilyenkor a tanítványai már ugrottak is a sokszor pár centis hóba, vagyonokat érő fotófelszereléseiket csak szimplán ledobták, mert sokukat a hó szimpla látványa is ámulatba ejtette.
A program közepe táján érkeztek a fővárosba, aminek igazi kuriózumát a termálfürdőkön, a párán, az esti fényeken keresztül szerették volna elkapni - úgy tűnik ez sikerült is.
Forróság kontra jégkorszak
Gábor fejében egy érdekes, városi fotós koncepció született meg, ami a Műjégpálya-Széchenyi fürdő kontrasztjára épült, és azt a nevet adta neki, "Hot spot vs. ice age" (forróság kontra jégkorszak). Kis utánajárással szerzett fotós engedélyt a Széchenyibe, ami nem várt lelkesedéssel töltötte el a szingapúri fotóst. A magyar idegenvezető-fotós hozzátette: "Igazából mindannyiunknak megvan ez a kép, még nekem is, amivel Triston nyert, csak nem így".
Misztikus és szürreális élmény a Széchenyiben
A budapesti termálfürdők a magyarok kedvenc időtöltését képezik, különösen télen. Mi olyan szerencsések voltunk, hogy külön engedéllyel bemehettünk fotózni a Széchenyi termálfürdőbe a vezetőnknek, Gábornak köszönhetően. Imádtam a ködöt, amit a levegő és a forró fürdővíz közötti nagy hőmérsékletkülönbség okozott és az egész légkört. Az egész fürdőélményt misztikussá és szürreálissá tette - írta a nyertes képhez fülszövegnek Triston.
Misztikus élmény - így készült a díjnyertes fotó a Széchenyiről
 
A fotós így emlékezett a kép elkészítésére: "A legtöbb tanítvány a termálfürdő központi részén tolongott, hogy kikerüljék a homályos, életlen részeket. Ugyanakkor a nyertes képemhez egy drótháló alatti, csendes sarkot választottam kifejezetten azért, hogy adjak a kész fotót néző közönségnek egyfajta "leselkedő" érzést. A háló pedig abban segített, hogy nagyobb mélységérzetet tudjak teremteni - mintha kémkednék a fürdőző emberek után. Nos, valójában ez igaz is volt."
Triston mintha érezte volna, hogy most valami nagyot fog alkotni, mert nem lehetett elráncigálni a Széchenyi fürdő lelátójáról akkor sem, amikor már minden résztvevő a-tól-z-ig kidolgozta a témát, beleértve engem is - emlékszik vissza Nagy Gábor. "Arra emlékszem, hogy szinte legyökerezett a lába, és hozzá sem lehetett szólni. A világot bejárt fotós ilyen télbe burkolódzó, színkavalkádban úszó városi mesevilágot eddig nem tapasztalt. Most már megértem, miért fordított több mint egy órát erre a nyertes képre úgy, hogy eközben a fotóállványt el sem mozdította a helyéről."
A pályázatra jelentkező többi termálfürdős fotót itt tekintheti meg.
Forrás: Itthon.hu
Fürdőajánló
Széchenyi Gyógyfürdő
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...