Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Egész nap ül? Így védheti meg gerincét

2014. 11. 20. 07:34

Wellness
Az irodai munkát végzők háta az átlagosnál is nagyobb veszélynek van kitéve. Az egész napos ülés következében sokan küszködnek gerincproblémákkal, hátfájdalommal, de az egészségtelen tartásnak súlyosabb következményei is lehetnek. A gerinc egészségéért sokat tudunk tenni még ülőmunka esetén is, ha megfogadjuk Dr. Major Zoltán reumatológus főorvos tanácsait.
Hátfájás, nyakfájás, deréktáji fájdalmak, gerincpanaszok, nyaki mozgás korlátozottsága - ezek mind lehetnek az egészségtelen testtartás következményei és gerincproblémára utaló tünetek is. Fontos odafigyelnünk gerincünk egészségére még akkor is, ha munkánk révén egész napos ülésre, számítógépes munkavégzésre vagyunk kényszerítve, hiszen a hanyag testtartás hosszú távon nemcsak hátfájdalmat, de nyaki és deréktáji problémákat is okozhat.
Dr. Major Zoltán, a hévízi NaturMed Hotel Carbona főorvosa a gerinc egészségének megőrzésére az alábbiakat tanácsolja:
1. Figyeljünk oda a helyes testtartásra ülés közben!
Gyakori probléma, hogy görnyedve ülünk a monitor előtt - figyeljünk oda arra, hogy derekunkat és lapockánkat mindig támassza meg a szék háttámlája. Ha megoldható, javasolt a testtartások változtatása is hosszas ülések során vagy ülőlabda használata, és érdemes óránként pár percre felállni és pár nyújtó gyakorlatot végezni.
2. Sport, sport és sport!
Számos mozgásforma elősegítheti a gerinc egészségének megóvását, mind közül az egyik legjobb az úszás. A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a hátúszás lehet gyógyír a hátproblémákra, hiszen a megfelelően gyakorolt mellúszás során is kinyújtózik testünk.
3. Válasszunk megfelelő matracot alváshoz!
A túlságosan puha matrac nem tesz jót gerincünknek, alváshoz inkább keményebb, a gerincet jól megtartó fekvőhelyet válasszunk.
4. Járjunk gyógyfürdőbe!
A hazánkban számos helyen elérhető forró vizű gyógyfürdőknek köztudottan jótékony hatásuk van például az ízületekre, de a gerinc egészségének megóvásához is hozzájárulhatnak.
5. Figyeljünk a kalcium és a D-vitamin bevitelére!
A csontok, így a gerinc egészségének megőrzése során kulcsfontosságú szerep jut a kalciumnak, amely a csontokba épülve azokat erősebbé, strapabíróbbá teszi. Fogyasszunk természetes formában kalciumot (például tej, tejtermékek, banán, olajos magvak formájában), és nem szabad megfeledkezni a D-vitaminról sem, amely elősegíti a kalcium felszívódását a csontokba. A D-vitamin forrása nyáron lehet a napfény is, borús időben azonban érdemes odafigyelni a pótlásra, amely jöhet például tojásból, olajos halakból és májból is.
6. Vizsgáltassuk ki magunkat!
Amennyiben hátproblémáink vannak, érdemes kivizsgáltatni magunkat. Ma már léteznek olyan számítógépes műszerek, amelyek érzékelő szenzorokkal gyorsan feltérképezik a gerinc állapotát és ugyan azzal a géppel elvégezhető a terápia is, amely során egy mini kalapács speciális ütésfrekvenciára állítva minden helytelen vagy kóros berögzülést helyre tesz a hátban.
7. Járjunk gerinctornára!
Nemcsak azoknak javasolt a speciális gerinctorna, akiknek fáj a hátuk, hanem azoknak is, akik szeretnék megelőzni a gerincproblémákat. A gerinctorna nagyszerű sportolási, kikapcsolódási lehetőség is.
+1 Járjunk masszázsra!
A masszázs remek stresszoldó és kikapcsoló tevékenység, ráadásul a gerincünk egészségét is megóvhatjuk speciális gerincmasszázzsal.
Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...