Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Magyar csodák: az őszi naplementében száll fel az ősi vadmadár

2014. 10. 03. 09:02

Útitárs
Ismét hullnak a fákról az elsárgult levelek, a szél is egyre hidegebben fúj. Az ősz azonban nemcsak a hűvös időről és az elmúlásról szól. A Hortobágy ilyenkor csodálatos madarakkal telik meg.
A daru les egy igazán különleges őszi program: ezek a fenséges madarak alkonyatkor indulnak el hosszú útjukra délre, és a naplementében kivételes látványt nyújtanak. A Hortobágy a darvak egyik kedvenc pihenőhelye, a meleg területekre vezető túrájukat még szeptemberben kezdik meg északon - legtöbbjük Finnországból indul.
Ennek a különleges állatnak számos nemzet kultúrájában kiemelkedő szerepet tulajdonítanak. Megjelenik egyebek között a japán origami papírhajtogatási művészetben, a távol keleti országban daruval várják az újévet is. A kínai mitológiában a daru a fényesség ősprincípiumával, a janggal áll kapcsolatban, illetve a hosszú élet egyik szimbóluma. Továbbá a daru a taoista halhatatlanok szent madara, felbukkanása felettébb szerencsés előjelnek számít.
Darutoll, darutánc és csillagkép
Az európai kultúrkörben is egészen az ókorig nyúlik vissza a darvak a tisztelete. Egy híres legenda szerint Ibükosz ókori görög költő rablógyilkosság áldozata lett, a gaztettet végül darvak leplezték le. Törökországban az egyik legkedveltebb tánc az úgynevezett "darutánc", mely egy a daru mozdulatait, szárnycsapásait szimbolizáló páros tánc. A madárról már csillagképet is neveztek el, ez a Daru csillagkép.
A daru egyben a magyarság egyik megbecsült, ősi vadmadara is. Számos település címerében, épületeken, sőt még a koronázási paláston is megjelenik. A madarak Arany Jánost és Petőfi Sándort is megihlették. Hazánkban a 16. századtól kezdve szelíd darvakat is tartottak: a réten befogott fiókákat a házaknál nevelték. Ebben az időben egy magára valamit is adó legény darutoll nélkül ki sem tette a lábát a házból. Ezt az "ékszert" darvászoktól lehetett beszerezni, a cselédnek azonban nem járt, nekik csak kakastoll jutott.
Daru lesen
Ha szívesen megismerkedne közelebbről ezekkel a gyönyörű teremtményekkel, Tiszafüreden remek lehetőség nyílik erre. Ahogy minden évben, idén októberben is meg lehet lesni a madarak a vonulását a Hortobágyon. Az érdeklődők szakképzett túravezetővel figyelhetik meg darucsapatokat háttérben a lenyugvó nappal. Visszatérve pedig a tiszafüredi gyógyvízben melegíthetik fel kihűlt végtagjaikat.
Werkner Anita
Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...