Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Szénsavfürdő - ez kell a magyarnak!

2014. 09. 16. 16:00

Fürdőzés
A TB-re igénybe vehető balneológiai kezelés majd minden gyógyfürdőnkben elérhető, és segíthet a sok-sok szív-, és érrendszeri panasszal küszködő magyar ember állapotán.

A szénsavas fürdőkúra nem új találmány, gondolta volna, hogy már a római fürdőkultúrában megjelent? Azt is tudjuk, hogy a középkori Magyarországon is használták rühességre, csúzra, sebkezelésre.

Szívbetegeket a németországi Bad Nauheimban, Dr. Beneke kezdett kezelni 1859-től. A fürdőváros sós vize ugyanis jelentős szénsavat is tartalmaz, mely a doktor 1870-es tanulmánya szerint szívbetegeknél igazoltan gyógyító, regeneráló hatású. Ez azért volt korszakalkotó felfedezés, mert addig az ilyen jellegű betegségeknél kifejezetten ellenjavallt volt bármiféle fürdőkezelés.

Ezt a mintát vették át néhány évtized elteltével a balatonfüredi Erzsébet Szanatóriumban, melynek földes-meszes, szénsavas ásványvizét már jóval korábban is használták gyógyításra, ám nem szívbetegeknél. Itt Dr. Tauszk Ferenc kezdte meg a szívpanaszokkal érkezők gyógykezelését.

A hazai gyógyászatban tehát több, mint száz éve rendszeresítették a szénsavfürdőt a perifériás érbetegségek rehabilitációs kezelésében, és az infarktus utókezelésében. Ma már gyógyfürdőink majd mindegyikében elérhető, hiszen a vízben elnyeletett széndioxiddal könnyen előállítható a szénsavfürdő. 2000-2500 Ft közötti áron vehetjük igénybe, ám a rászorulóknak az összeg kb. 80%-át a TB fedezi.

Hatásmechanizmusát tekintve a gázbuborékok ingerlik, stimulálják a kötőszövetben futó hajszálereket, és miközben bőrünk hőmérséklete emelkedik, ereink kitágulnak. A szervezetünkben felszívódó gáz hatására még a szíverek is kitágulnak, a pulzusszám, a vérnyomás csökken, normalizálódik. Szervezetünk oxigénnel való ellátottsága javul, az agy vérkeringése fokozódik, javul a véreloszlás a végtagok felé is. A verejtékmirigyek kiválasztása fokozódik, a veseartéria kitágul, a vizelet-kiválasztás is nő. Összességében miközben mélyül a légzés, a szénsavfürdőtől keringésünk nagy mértékben javul.

M. Lajos, aki infarktusa óta a füredi szívkórház visszatérő vendége, így számol be a különös fürdőélményről:
- A terápia külön kezelőhelyiségekben, kádfürdő formájában történik. Az asszisztens teleengedi a speciális kezelőkádat, és magamra hagy. A vízben nyakig elmerülve azonnal kis légbuborékok lepik el az ember testét, melyek rögtön újra megjelennek, ha megpróbálnánk lesöpörni őket. Érdekes, izgalmas kezelés, mely érezhetően megbizsergeti a bőrt. Olyannyira, hogy a kádból 15 perc után kilépve azt látjuk: alaposan kipirosodtunk!

Teo Wassermann
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...