Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Nyaralás: elvegyülünk, vagy arcoskodunk?

2014. 06. 13. 16:02

Fürdőzés
Az olaszok videoklipet forgattak Toszkánában az orosz turistáknak, hogy illemre neveljék őket. Hogyan viselkedjünk, ha nyaralni indulunk?

Itáliában modortalannak tartják az oroszokat, akik nem ismerik az etikett szabályait. Ráadásul - bár jó borravalót adnak -, a gasztronómiához sincs érzékük. Ez pedig főbenjáró bűn Itáliában. A hírek szerint az olaszok hiányolják tőlük a mosolyt, a közvetlenséget, a grazie-t, azt pedig egyenesen botrányosnak tartják, hogy capuccinot kérnek az ebéd után.
Van motiváció, hogy foglalkozzanak velük, hiszen a japánok és kínaiak után oroszok érkeznek legnagyobb számban a művészeti-kulturális értékeiről és tengerpartjairól ismert országba. Ráadásul ők a legtöbbet költő turisták Olaszországban! Tény, hogy faragatlanságuk közismert, mely az újgazdag mentalitással találkozva bizonyára csodákra képes. Hévízen erről talán többet tudnának mesélni.

Orosz turistákkal jómagam leginkább a Gellért fürdőben akadok össze, és bár néha felismerem őket nagy hangjukról, macsó stílusukról, a hölgyeket jellegzetes sminkjükről - nem állítanám, hogy éppen miattuk botrányos a fürdőkultúránk:

Az olaszok úgy tűnik érzékenyek az apróságokra, és talán kulturáltabbak is keleti vendégeiknél. De mikor velük futok össze éppen a Gellértben, vagy egy csendesebb törökfürdőben - éppen ők keltenek feltűnést harsány vidámságukkal.

Turistaként igyekezzünk alkalmazkodni, felvenni vendéglátóink kultúráját! Minden jó érzésű ember ezt teszi. És még jól is érezzük magunkat közben, hisz megismerünk egy - a miénktől eltérő - kultúrát. Leginkább ezzel gazdagodunk, mikor hazatérünk a nyaralásból. Ha az oroszok tényleg nem tudják megtanulni, hogy grazie, az tényleg gáz!

Azonban egy biztos: a vendéglátás - és így az idegenforgalom - alaptörvénye: a vendégnek mindig igaza van. Ha még sincs, akkor az első szabály lép életbe... A helyzet tehát fordítva is igaz: vakációra, szabadságra érkezve természetes elvárásunk, hogy kedvesen, nyitottan forduljanak felénk, és ezt ne csak azért tegyék, hogy rutinosan lehúzzanak. Vajon minden olasznak tiszta a lelkiismerete?

A
műveltséget nem csak a könyvek, de a köznapok apró reflexei mentik meg - szól az etikett elismert hazai szakértőjének jelmondata, mely egy Márai-idézet. Görög Ibolya illemtana is a vendégnek mindig igaza van alapszabályból indul ki:


Teo Wassermann, Csobbanj.hu
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Stílusos makói nyári vakáció – előfoglalási kedvezménnyel!

Hozza egy lépéssel közelebb a nyarat! Foglalja le Gloriusos nyaralását 3-5 éjszakára akár 15% kedvezménnyel és AJÁNDÉK fürdőbelépővel a megújult Hagymatikumban! Pihenje ki magát art deco ihlette, exkluzív szállodánkban, ahol minden napot pezsgős reggelivel indítunk! Élvezze a napsütés és a gyógyvíz együttes erejét, a wellness megújító hatását és a modern kényelmet luxus színvonalon!Megnézem