Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Nem szereted a locsolkodást? Eredetibb Húsvéti élményre vágysz? Hát, tessék!

2014. 04. 21. 12:14

Fürdőzés
Nem locsolkodunk? Akkor csobbanjunk! Ám fontos, hogy minden állami ünnepen hagyjunk időt magunknak megállni, elmélázni a hétköznapok tengerében! Budapesti hagyományőrzés a XXI. században.

Mint tudjuk, a húsvéti locsolkodás hagyománya vidéken elevenebb, mint nagyobb városainkban, s főleg Budapesten. A keresztény Húsvét az emberiség ősi hitvilágából is sokat magába olvasztott - Jézus feltámadását nem véletlenül a tavaszi napéjegyenlőség idején ünnepeljük.

A tavaszi napéjegyenlőség idején tartott pogány termékenységi ünnepeknek is központi eleme volt a feltámadás (nem véletlenül az ógörög anasztaszisz szóból ered), az újjászületés eszméje. Ezek a motívumok nem véletlenül kerültek be mindhárom monoteista világvallásba: a kereszténységbe, a judaizmusba és az iszlámba is.

Egy kis etimológiával a németek Húsvét szavában tetten is érhetjük a kereszténység előtti korok világát. Az Easter (Oster) szó ugyanis egy germán istennő, Ostara nevét őrzi. Az alvilág úrnőjének ünnepe a tavaszi napéjegyenlőség idején volt. A név feltehetőleg az East, a kelet szóból származik, és a napfelkeltére utal.

Már a termékenységi kultuszban nagy szerepet játszott a víz - a húsvéti locsolkodás szokása is ezt vette át, a víznek, mint az élet forrásának megtisztító, megújító erejébe vetett ősi hitből származik.

Ha tehát nem kelt már visszhangot bennünk a locsolkodás Húsvéti hagyománya, de szeretnénk ősi tartalmakkal feléleszteni a tavaszünnep számunkra megkopott spirituális tartalmát: gyerünk a fürdőbe! Szerencsére a fővárosban találunk olyan fürdőket, melyek még stílusukban is őriznek valamit a víz és a spirituális megtisztulás szimbolikájából.

Majd ötszáz éves törökfürdőink: a Király, a Rudas és a Veli Bej Húsvét hétfőn is nyitva van, s árasztja magából a szakrális emlékeket - csak nyitott szívvel kell belépni ezekbe a vízi szentélyekbe.

A polgári Magyarország emlékét sugárzó Gellért, Széchenyi és Szent Lukács Gyógyfürdőben szintén átélhetünk valamit az előző generációk mienknél erősebb hitbéli meggyőződéséből. Elmélázhatunk gyönyörű belsőépítészeti formáikon, miközben fejünket a csobogó gyógyvíz alá tartva meditálunk, megtisztulunk, hogy testben és lélekben is megújulva kezdjük újra az életünkbe kíméletlenül visszatérő hétköznapokat.
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem