Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

A rosszul megválasztott diéta hosszútávon súlygyarapodást okozhat

2014. 02. 24. 10:29

Wellness
Előfordult már Önnel, hogy egy-egy diéta után néhány hónap múlva visszaszedte a kínkeservesen leadott kilókat? Az okok mögött általában a helytelen diétázási tippek állnak. Cikkünkben összegyűjtöttük az öt legfontosabb szabályt arra vonatkozóan, mire figyeljünk oda, ha diétába kezdünk és szeretnénk hosszútávon is megőrizni karcsúságunkat.
Egy amerikai szaklap 163 nő részvételével készített megfigyeléseket arra vonatkozóan, hogy hosszútávon milyen hatékonyak a különböző típusú diéták. A kutatás elsősorban nem is a diéta módjára, hanem az utána hat éven keresztül élt életmód megfigyelésére helyezte a hangsúlyt. Az eredmények elsőre meglepőnek tűnhetnek, hosszútávon azok a nők, akik diétáztak inkább hajlamosak voltak a súlygyarapodásra, mint azok, akik nem.
Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy teljesen felesleges odafigyelnünk arra, hogyan étkezünk, nézzük meg, mi állhat ennek a különös eredménynek a hátterében! Mire érdemes odafigyelnünk, ha szeretnénk minél tovább megőrizni vékony testalkatunkat?
1. szabály: Kerüljük a túlságosan gyors eredményt ígérő diétákat!
Sok diéta olyan, hogy amikor belevágunk, akkor az első időszakban hirtelen nagyon gyors és látványos eredményeket érhetünk el. Ezek a már kezdetben nagyon szigorú étrendek igen hamar nagyon nagy változásokat mutathatnak. A probléma pedig éppen ez, a kezdeti nagy ütemű fogyás idővel csökken, ami gyakran elveszi a fogyókúrázók kedvét attól, hogy tovább folytassák a diétát.
A szakértő tanácsa:
A fenti hatást a kutatók két csoportban vizsgálták. Az egyik csoportban a diéta megkezdése előtt 8 hetes oktatást tartottak arról, milyen életmódbeli változtatásokra érdemes odafigyelniük a résztvevőknek, hogy a későbbiekben is megtarthassák súlyukat. A másik csoportban ez az oktatás elmaradt, ők minden előzetes információ nélkül vágtak bele a fogyókúrába. A diétát követők minkét csoportban ugyanannyi súlytól szabadultak meg, de azok a nők, akik részt vettek az oktatáson egy évvel később jóval kisebb súlyt szedtek vissza, mint azok, akik nem. Nagyon fontos tehát, hogy az egészséges életmódhoz tartozó szokásokat azután is megtartsuk, miután véget ért a fogyókúra!
2. szabály: Óvakodjunk a rossz élelmiszerektől!
Minden diéta arra épül, hogy kerüljünk bizonyos összetevőket vagy élelmiszerek egy bizonyos csoportját. Legyen az a cukor, az összes feldolgozott élelmiszer, gabona- vagy búzafélék, illetve zsírok és szénhidrátok különböző típusai, ezek a diéták kezdetben nagyszerűen működnek. Egy friss tanulmány szerint azonban ez a hatás is csupán időszakos. Egy kutatás a rendszeres csokoládéfogyasztókon tesztelte a megvonás hatását. A résztvevőknek egy hétre száműzniük kellett étrendjükből a csokit, aminek eredményeképpen hatására az alanyok még jobban kívánták azt. Az eredmény, miután véget ért a kényszerdiéta, utána jóval nagyobb mennyiséget ettek meg az édességből, mint korábban.
A szakértő tanácsa:
Ahelyett, hogy megvonnánk magunktól ezeket a sokak szerint kártékony, de általunk kedvelt élelmiszereket, inkább figyeljünk arra, hogy jó minőségű terméket együnk! A csoki példáját tekintve, válasszunk magas kakaótartalmú termékeket
3. szabály: Ne csak egy dologra fókuszáljunk!
Általában minden diétának megvan a maga sarokköve, ezek a választott étrend típusának függvényében változnak és csupán egy problémára összpontosítanak. Hosszútávon éppen ezért hatástalanok, hiszen ahhoz, hogy valóban egészségesen éljünk, több szempontot is érdemes figyelembe vennünk.
A szakértő tanácsa:
Malcolm Gladwell rámutatott arra, hogy a járványok hátterében nem egy elszigetelt jelenség, hanem több apró tényező áll. Szakértő szerint ugyanez igaz az elhízás járványára is. Ezért fontos, hogy a túlsúllyal szembeni harc során a lehető legtöbb dologra odafigyeljünk, ne csak arra, hogy mit és mennyit eszünk, hanem például arra is, hogy mozogjunk eleget, kezeljük az életünkben előforduló stresszt vagy arra is, hogy aludjunk megfelelő mennyiséget és minőséget.
4. szabály: A sikert nem a leadott kilók száma határozza meg!
A diéták sikerességét szinte minden esetben a leadott kilókkal hozzák összefüggésbe. Ez azonban sok esetben kedvét szegheti az embereknek, különösen akkor, ha a kilók nem olyan ütemben tűnnek el, mint amilyenben elképzeljük.
A szakértő tanácsa:
A sikert ne a leadott kilók száma határozza meg, hanem az a tudat, hogy egészségesebben élünk, aminek hatására jobban érezzük magunkat a bőrünkben, tele vagyunk energiával, jól alszunk és sokkal jobban tudunk teljesíteni a mindennapokban. Természetesen ennek a felsorolásnak a része lehet a fogyás is, de ez önmagában általában kevés ahhoz, hogy valós változást hozzon életmódunkban.
5. szabály: Egyénre szabott diéta
A legtöbb diétával a legnagyobb baj, hogy nagyon kevés teret ad az egyéni ízlésnek. Pedig egy tanulmány szerint azok a nők, akik saját étkezési preferenciájukhoz mérten étkeztek, azaz követték saját értékeiket és érdeklődési körüket a kiválasztott étrendben, kevesebb esetben szedték vissza a leadott kilókat, mint azok, akik külső nyomás hatására kontrollálták étrendjüket.
A szakértő tanácsa:
A szakértő véleménye szerint a táplálkozási tanácsadók feladata nem az, hogy meghatározzák, mit együnk, hanem inkább, hogy iránymutatást adjanak az egészséges életmódról. Ezek után mindenki maga tudja eldönteni, hogy mi az az étrend, ami számára a legjobb.
Végezetül tehát megállapíthatjuk, hogy ha szeretnénk megszabadulni néhány kilótól és a kemény munkával elért alakunkat hosszútávon is megtartani, ahhoz nem elég, ha időnként diétázunk. Mindig figyeljünk a megfelelő táplálkozásra, mozogjunk és pihenjünk eleget, azaz gondoljuk át egész életmódunkat!
A blogs.webmd.com nyomán
 
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem