Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

OEP-támogatott fürdőkúrával az egészségünkért!

2014. 01. 10. 16:43

Fürdőzés
Szeretsz fürdőbe járni, de túl drágának találod a belépőket? Hajlandó vagy időt áldozni az egészséged megóvására? Akkor irány a fürdőorvos!
Páratlanul gazdag termálvíz kincsünkre épülve évtizedek óta igénybe vehetjük az OEP-támogatott rehabilitációs rendszert, ám sajnos a támogatási források az utóbbi években beszűkültek! A 2005-ös 4,7 milliárd forinttal szemben 2012-re 2,9 milliárdra csökkent a fürdőkúrák OEP-támogatása, a kezelések száma pedig a 8,6 millióról 6,5 millióra csökkent. Ez azt jelenti, hogy fürdővendégként egyre nagyobb önrészt kell vállalnunk a kezelésekből, miközben a fürdők is ugyanerre kényszerülnek. Ám még így is adott a lehetőség, hogy évente kétszer 8 hetet (2x15 alkalommal) igen kedvező áron, mintegy 50%-os kedvezménnyel jussunk el fürdőzni.
A fürdőkúrához természetesen nem alanyi jogon jutunk hozzá, csak ha valamilyen mozgásszervi, reumatológiai vagy egyéb, fizioterápiás módon gyógyítható betegségünk van. Ám jó, ha tudjuk, hogy csupán gerincproblémákkal a népesség 10 %-a küzd, és akkor másról még nem is beszéltünk. Ha fájt már a hátunk, derekunk, valamely ízületünk, sérülés vagy ismeretlen ok miatt volt már izomfájdalmunk: érdemes reumatológiai kivizsgálásra mennünk! Háziorvosunk szívesen megír egy beutalót, hiszen az ő érdeke is, hogy idősebb korunkra minél kevesebb problémánk legyen. Egy reumatológiára szóló beutalóval aztán irány egy fürdőorvos, akihez várólisták nélkül juthatunk be. Ma már a legtöbb gyógyfürdőben rendel, legjobb, ha eleve röntgen lelettel megyünk hozzá, sokuk kifejezetten ragaszkodik ehhez. Röntgenre szintén a háziorvostól kaphatunk beutalót.
A fürdőorvos általában szintén reumatológus, és remélhetőleg örülni fog látogatásunknak. Az orvosok többnyire szeretik az egészségtudatos pácienseket, akik nem akkor mennek, mikor már nagy a baj. Ezen a rendelésen többnyire a hangulat is kellemesebb, mint egy SZTK-ban. A fürdőorvos alapvetően kétféle lehet. Egyikőjük nagyon komolyan veszi a munkáját, kivizsgálásokra küld (pl. röntgen) mielőtt kiállítaná beutalónkat a fürdőbe. A másik nem feltételezi rólunk, hogy a társadalombiztosítás pénzét igyekszünk elcsalni, elhiszi, hogy valamilyen panaszunk van, és barátságosan megírja babás lapunkat. (A kartonunkon látható sematikus emberábrázolás nyomán született fürdő szleng). Döntse el ki-ki, neki melyik a megfelelő, de fontos tisztában kerülni a problémáinkkal, mielőtt a kúrát elkezdjük.
A fürdőgyógyászati kezelések - például Dr. Moll Károly egyedülálló találmánya: a súlyfürdő, a gyógymasszás, a vízi torna, és természetesen maguk gyógyvizeink - igen áldásos hatással vannak testünkre - és lelkünkre! Elsősorban a mozgásszervi bajokon segítenek, melyek közül egyik leggyakoribb az említett gerincferdülés. Ez általában tizenéves korban alakul ki, de a mozgásszegény életmód, az ülőmunka miatt később is kialakulhatnak gerincproblémák (csigolyák összecsúszása).
A mozgásszervi problémákon túl (csontrendszer, izomzat, ízületek) a keringési betegségek, bőrbetegségek, sőt idegrendszeri problémák is gyógyíthatóak fürdőkúrával, vagy egyéb fizioterápiás módszerrel. Teo sürgetné, hogy pszichiáterek is megírhassák azt a fürdőbeutalót, ugyanis a fürdőbejárás kitűnő eszköz a depresszió ellen! Sajnos csak komolyabb neurológiai problémákat kezelnek fizioterápiával, ám nem elhanyagolható a nyugodt fürdőzés (és szaunázás) egyszerű idegnyugtató hatása sem. Mivel a forró termálvízre, szaunázásra leginkább télen vágyunk, éppen kapóra jöhet a téli depresszió megelőzésében, legyőzésében. Ehelyett a pszichiáterek könnyű szívvel felírnak nekünk egy számos mellékhatással járó antidepresszánst. Elég a gyógyszerzabálásból! Gyógyuljunk a természetesség jegyében - ha már vagyunk olyan szerencsések, hogy a termálvizünk megvan hozzá...
A gyógyulásra szánt időt a fürdőkúra során nem tudjuk, de nem is kell megspórolnunk. Hiszen amellett, hogy pozitív érzéssel tölthet el, hogy teszünk valamit egészségünkért, a kezeléseket legtöbbször egyfajta jól eső luxus-, vagy fittség érzés kíséri. Sokan nem tudják, hogy milyen  kiváló lehetőség a fürdőbe járásra az OEP-támogatott fürdőkúra. Egy fürdő az nem kórház, könnyen elfelejti az ember, hogy az egészsége miatt van ott. A teljes gyógyulást azonban csak életmódváltás hozza meg. Aki gyógyulni akar, megőrizni egészségét, vagy meg akar szabadulni visszatérő depressziójától, váljék fürdőbejáróvá! A gyógyszerfüggővé válás nem a megfelelő életmódváltás.
Teo Wassermann, Csobbanj.hu
Teo Wassermann fürdőkalauza:
 
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...