Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Vágyfokozó karácsonyi fűszerek

2013. 12. 24. 15:13

Wellness
A Karácsonyi hangulat a szobát belengő fahéj, szegfűszeg vagy gyömbér illatában az igazi! A sülő mézeskalács vagy a hideg estéken egy-egy pohárka forralt bor bizonyára mindenki számára megidézi a Karácsony szellemét. De tudta, hogy ezek a fűszerek szexuális vágyfokozónak sem utolsók?
Fahéj
A fahéj története
A fahéj a fahéjfa és/vagy a kasszia kérgéből készült fűszer, Indiából és Srí Lankából származik. Régen olyannyira sokat ért, hogy még emberáldozatokat követelő, úgynevezett fűszerháborúk is dúltak miatta. Nagyobb mennyiségben a 18. század óta exportálják Európába, ma már egyáltalán nem számít drága fűszernek, szinte minden konyhában megtalálható.
Mire jó?
A fahéj jótékony hatással van az emésztésre, erősíti a gyomrot
A régebbi korok orvosai gyakran használták emésztésserkentő hatása miatt. A fahéj ugyanis megszünteti a felfúvódást és hathatós segítséget jelent hányinger vagy egyéb gyomorpanaszok esetén.
A fahéj jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre
A Brit Diabétesz szövetség lapjának októberi száma egy olyan, 12 hetes vizsgálatról számolt be, amelyben igazolták, hogy napi két gramm fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást. Sőt, kutatások szerint a fahéj étrend-kiegészítőként fogyasztása egy újabb lehetőség a vércukorszint és a vérnyomás szabályozására - természetesen a gyógyszeres kezelés mellett.
A fahéj segít az öregedéssel szemben vívott harcban
Magas fenoltartalma miatt a fahéj fogyasztása kiváló módszer az öregedés folyamatának lassítására. Gyulladáscsökkentő hatása miatt szervezetünk energikusabb és egészségesebb maradhat.
A fahéj segít a fogyókúrában
Emésztést segítő hatása miatt nagy segítséget jelenthet a fogyókúrázók számára.
A fahéj nagyon jó kedélyjavító, sőt afrodiziákum is
Aromaterápiás hatásának is betudható a fahéj hangulatjavító hatása. Különösen akkor, ha egy téli estén egy pohár forralt bor hozzávalójaként fogyasztjuk el. Ezen kívül szexuális vágyfokozónak sem utolsó, illatanyaga kiváló afrodiziákum.
Ártalmas lehet a fahéj?
A fahéj bizonyos összetevői nagy mennyiségben mérgezőek, ugyanis az őrölt fahéjban található olajok (eugenol, kumarin) irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját vagy vérzékenységet okozhatnak. Így tehát a fahéj gyógyászati alkalmazása csak olyan speciális készítményekben engedélyezett, amelyekből ezeket az összetevőket már kivonták.
 
Szegfűszeg
A szegfűszeg története
Gondolta volna, hogy a ma már szinte minden háztarásban alapvető fűszernek tartott szegfűszeg csempészéért régebben halálbüntetés járt? Sőt, volt idő, amikor ez a fűszer többet ért, mint az arany! A szegfűszeg (Syzygium aromaticum) a 18. századig csak őshazájában, a Maluku-szigeteken termett, és halálbüntetés járt annak, aki ki akarta csempészni. Manapság főleg a trópusi Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik.
Mire jó?
A szegfűszeg segíti az emésztést
A szegfűszeg emésztést segítő hatása régóta ismert, azonban kiválóan alkalmas hasmenés és hányinger megakadályozására is.
A szegfűszeg baktérium-, gomba- és vírusölő
A szegfűszeg baktérium-, gomba- és vírusölő tulajdonságai miatt már a korai orvoslásban is számos nyavalya ellen alkalmazták.
A szegfűszeg nagyon jó fájdalomcsökkentő és gyulladáscsökkentő
A korai orvoslásban a szegfűszeget főként fogászati beavatkozásokkor alkalmazták fertőtlenítő, fájdalomcsökkentő és érzéstelenítő hatása miatt. Ezen kívül sokszor használták ízületi gyulladások enyhítésére is, a fűszert a mai napig alkalmazzák idős emberek panaszainak csökkentésére.
A szegfűszeg természetes antioxidáns
A szegfűszeget a szépségiparban is használják, mivel természetes antioxidáns, így segíthet az öregedési folyamatok megakadályozásában is.
A szegfűszeg kiváló vágyfokozó szer
A szegfűszeg szintén hatásos vágyfokozó, így mivel az ünnepi sütemények és italok egyik legmeghatározóbb alapanyaga, a karácsonyi estéken kellemes éjszakai meglepetésekre is számíthatunk.
 
Gyömbér
A gyömbér története
Már Krisztus előtt több évszázaddal is használták a gyömbért, erről tanúskodik a Krisztus előtt 3000 körül kiadott első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing. Jelentősége később csak tovább nőtt, a középkori fűszerkereskedelemben is jelentős szerepet játszott. Korábban főként a kínai és az indiai ételek egyik alap fűszerét jelentette, de mára már szinte az egész világon elterjedt, elsősorban Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik.
Mire jó?
A gyömbér kiváló immunerősítő
Különösen influenzaszezonban ajánlott gyömbért fogyasztani, a fűszer ugyanis erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat, sőt akár az influenza vírusok elpusztításában is segítheti szervezetünket.
A gyömbér segíti az emésztést
A fahéjhoz hasonlóan a gyömbér is nagyon jó hatással van az emésztésre. E hatása miatt már az ókori görögök is fogyasztották, ők nagy étkezések után, kenyérrel ették. Angliában is alkalmazták ezt a módszert, itt gyomornyugtató italok és sör alapanyagaként alkalmazták a gyömbért. Ez a gyömbéres sör ismerős lehet ma is, ez ugyanis a ma is piacon levő világos gyömbérsör elődje, amit ma is ajánlanak hasmenés, hányinger és émelygés ellen.
A gyömbér csökkenti a koleszterin szintet és a magas vérnyomást
A gyömbérben nagyon hatásos véralvadásgátló szer van, ezért kiválóan alkalmas a szív-érrendszeri betegségek kezelésére, a vérrög képződés megelőzésére, a magas vérnyomás és a koleszterin szint csökkentésére. Ezen kívül hatásos reuma és izomgörcsök kezelésében és a visszerekkel szemben is.
A gyömbér jótékonyan hat az ízületi bántalmakra
Idős embereknél a gyömbért gyakran használják ízületi gyulladások kezelésére, mivel gyulladáscsökkentő és gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését. Ezen kívül csökkenti a fájdalmat és fellazítja a merev ízületeket.
A gyömbér, mint lélekgyógyító szer
Az indiai ájurvédikus orvoslás tana szerint a gyömbér egyaránt erősíti a testet és a lelket, ugyanis fokozza az intelligenciát és határozottabbá tesz. ezen kívül kellemes illata nyugtató hatással lehet ránk.
A gyömbér vágykeltő csodaszer
A gyömbér szintén fokozza a szexuális vágyat, legalábbis az afrikaiak és az indiaiak szerint. Afrikában a férfiak fogyasztották nemi vágyat növelő hatása miatt, de egy indiai potencianövelő receptnek is fontos alapanyaga. Ezt erősíti egy európai hagyomány is, miszerint a menyecske gyömbéres kenyeret sütött választottjának, remélve, hogy így a fiú könnyebben elveszi feleségül.
Termálfürdő.net
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...