Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Pénzkidobás vagy csodaszer?

2013. 12. 02. 11:04

Wellness
Mennyire hatékonyak a méregtelenítő, karcsúsító és narancsbőr elleni kezelések?
A spa-k és a wellness világában egyre elterjedtebbek a különböző test-kezelések. A reklámok és a hirdetések áradoznak a terápiák hatékonyságáról, az azonban kérdés, hogy ezek a méregdrága eljárások valóban a kívánt eredményt hozzák-e? Nézzük, mit mondanak a szakértők!
Mit nevezünk test-kezelésnek?
Bár a test-kezelések már évtizedekkel ezelőtt megjelentek, ma sincs általános definíció arra nézve, hogy pontosan mit is jelent ez a fajta terápia, mivel gyakorlatilag minden wellness-központ vagy spa más módszerekkel dolgozik. Általában ezeket az eljárásokat elsötített szobában, halk, megnyugtató zene és gyertyafény mellett végzik. A technikák eltérőek, teljes mértékben a terapeuta dönti el, hogy milyen módszert és a kezeléshez milyen összetevőket alkalmaz. A kúra alapját általában valamilyen természetes gyógynövény adja, az eljárásokkal kapcsolatban pedig példaként említhetjük a test fóliázásának technikáját vagy az elektromos termikus takaró alkalmazását. Általános célja, hogy relaxáló és hidratáló hatásának köszönhetően jobban érezzük magunkat a bőrünkben.
Milyen típusú kezelések vannak?
Ahogy a fentiekből látható, rendkívül sokféle kezelési forma létezik. Az eljárásokat általában az alábbi csoportokba sorolhatjuk:
  • Hidratáló testápolás, amihez főként krémeket alkalmaznak.
  • Méregtelenítő kezelés, amelynek során olyan összetevőket alkalmaznak, mint a tengeri alga vagy az iszap.
  • Karcsúsító kezelések
  • Cellulittal szembeni kezelések, amik főleg növényi összetevőkre épülnek.
Most pedig lássuk, hogy milyen hatékonyak is ezek a kezelések!
Hidratáló kezelés
A test-kezelések hidratáló hatását egy szakértő sem vitatja. Sőt mi több különböző egészségügyi fórumokon és oldalakon a szépségápolási tanácsok között rendszeresen hangoztatják ennek fontosságát.
Méregtelenítő kezelés
Egyes bőrgyógyász szakértők egyértelműen elutasítják a test-kezelések méregtelenítő hatásának eredményességét, mivel tudományos szempontból ezt eddig nem sikerült bizonyítani. Mások ennél azért óvatosabban fogalmaznak. Ők azt mondják, fontos tisztáznunk, mit is értünk pontosan méregtelenítés alatt. Ezek a kezelések ugyanis lényegében arra épülnek, hogy megizzasztják a terápia résztvevőjét, így bizonyos szempontból beszélhetünk egyfajta megtisztulási folyamatról. Természetesen ezt az eljárást nem említhetjük egy napon azokkal a kúrákkal, melyek során a vese vagy a máj méregtelenítése a cél, a méregtelenítő test-kezelések révén pusztán a bőr szabadulhat meg a káros szennyeződésektől. Azonban ha meg is elégszünk ezzel a felületes tisztító kúrával, akkor is érdemes odafigyelnünk arra, hogy megfelelő spa-t vagy gyógyfürdőt válasszunk. A kezelés hatékonyságát tekintve ugyanis rendkívül sok múlik azon, hogy ki végzi el azt és azon, hogy az eljárás során milyen módszereket és összetevőket alkalmaznak. Az agyagos kezelés például valóban alkalmas arra, hogy megtisztítsa a bőrt és a pólusokat a szennyeződésektől. Ezt igazolja az is, hogy agyagos arcmaszkokat gyakran sikerrel alkalmaznak pattanásos bőrű betegeknél.
Karcsúsító kezelés
A fogyasztó kezeléseket tekintve sem lehetünk optimistábbak. A szakértők szerint ezek a kezelések, ha elsőre úgy tűnik, hogy hatásosak is, a hatására elért súlyveszteség pusztán átmenetinek tekinthető. Ennek az az oka, hogy az eljárás során főként víz ürül ki a szervezetből. Ezért önmagában a terápia nem jelent megoldást, nem helyettesítheti a megfelelő étrend kialakítását és az edzést. Ha tartósan fogyni szeretnénk maximum a kezdeti lökést adhatja meg ez a módszer. Egyes szakértők azonban még így sem tartják elvetendőnek, ők azt tanácsolják, hogy kezeljük helyükön ezeket az eljárásokat, azaz tekintsünk úgy rájuk, mint például a barnító spray-kre. Ha az a célunk, hogy egy eseményre gyorsan formába hozzuk magunkat, nincs velük semmi baj, de nem szabad azt hinnünk, hogy a hatás örökké tart.
Cellulit elleni kezelés
Sajnos azt kell mondanom, hogy a szakértők szerint a cellulit elleni kezelés sem adhat tartós eredményt. Bár a terápia után megfigyelhető a bőrfelületen némi változás, de fontos tisztáznunk, hogy még a legjobb és legdrágább narancsbőr elleni kezelés sem fogja maradéktalanul eltüntetni a bőr alatt felhalmozódott méreganyagokat. A szakértő szerint ahhoz, hogy maradandó hatást érjünk el, nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogy mit eszünk és mennyit mozgunk.
További jótanácsok
Különösen érdemes vigyáznunk a test-kezelésekkel, ha érzékenyebb a bőrünk az átlagnál. Bizonyos termékek vagy összetevők ugyanis irritációt okozhatnak, ezért ha tudjuk, hogy problémás a bőrünk, akkor mielőtt kezelést választunk, mindig kérjük ki a terapeuta véleményét! A másik fontos tanács, hogy érdemes odafigyelni ilyen kezelések alkalmazásakor a megfelelő folyadékbevitelre. Ugyanis a legtöbb kezelés izzadással jár, ezért ajánlott a folyadék pótlása.
Összességében fontos hangsúlyoznom, hogy a cikkben nem a test-kezelések ellen szerettem volna beszélni. Célom az volt, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy önmagában egy kezelés nem tesz csodát. Bár a test-kezelések rendkívül jó hatással lehetnek bőrünkre és már azért rendkívül előnyösek, mert ellazítanak és pihentetnek, ne gondoljunk rájuk úgy, mint minden problémát megoldó csodaszerre. Ezek a módszerek kiegészítő kezelésként nagyon segíthetnek a narancsbőr elleni harcban, vagy a fogyás és a méregtelenítő folyamatok során, de tisztában kell lennünk azzal, hogy ha igazán hatékonyan akarunk fellépni ezekkel a problémákkal szemben, akkor változatnunk kell étrendünkön és életmódunkon is.
A webmd.com nyomán
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem