Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Lett mintára honosodhat meg nálunk is a szaunavirgácsolás

2013. 10. 11. 12:17

Fürdőzés
Északi szaunákban évszázadok óta a fa leveles gallyaiból készült virgácsot használnak, amelyekkel vagy saját magukat, vagy egymás testét csapkodják, ezzel fokozzák a vérkeringést, lazítják az izmokat, és élénkítik a szervezetet. A lett virgácsos kezelés ennél többet nyújt.
A virgácsmester a kezelés ideje alatt végig a vendéggel van. Az előkészülettől vezeti a vendégét a kezelés gondos befejezésig. Ez egy több órás folyamat, amely a test lassú melegítésével kezdődik, majd sós testradírozáson keresztül virgácsos kezeléssel folytatódik. A végén szaunamézes testkezeléssel és hűsítéssel fejeződik be. A kezelési fázisok között az egészséges szaunázás érdekében pihenésre van szükség. A virgácsmester személyesen gondoskodik a vendégről, minden kezelést ő csinál. Ami nagyon fontos: mindig személyre szabottan végzi a kezelést, aszerint, ahogyan a vendégnek a legjobb.
Ez a terápia került át hazánkba egy finn házaspár segítségével, akik természetesen nagy szaunarajongók, és már jó ideje Magyarországon élnek. Ők hozták el hozzánk 2013 májusában Viesturs Luka-Indans lett szaunamestert, virgácsspecialistát. A workshopnak köszönhetően jó néhány hazai szaunamester szerzett első kézből tapasztalatot egy évszázados tudásról. Ők immár a szaunázni szerető magyarok egyre szélesebb táborával igyekeznek megismertetni ezt az egyedülálló élményt. November elején éppen a májusi workshop autentikus helyszínén: az újlengyeli Akáctanya-n.
Érdekesség, hogy a panziót szintén magyarországi finnek üzemeltetik, másutt az országban nem is találni hasonlót: a kezelések fatüzelésű finn szaunában és hagyományos füstös vályog szaunában történnek. Pihenésre külön helység szolgál a szaunák mellett, ahol pihenőágyakban lehet relaxálni. A ceremónia részeként gyümölcsöt, snacket, szaunateát és üdítőket is kínálnak, a szaunázás után könnyű finn vacsorát is kaphatunk. Alkoholfogyasztást a kezelések előtt és alatt nem javasolt.
Lettországban a virgácsok különböző fa vesszőiből készülnek, minden fa enyhén eltérő hatású, nem csak a vendég bőrére hat, hanem a szaunában keringő levegő minőségére is hatással van.
A szauna rituálé összetett hatással van az emberi szervezetre, segít az ellazulásban, relaxálásban. Javítja az anyagcserét, fokozza a vérkeringést és a méregtelenítést, valamint összetett bőrápolási lehetőséget kínál. Ilyen tökéletes lazulás alatt a vendég megújul, sőt gyakran választ találhat élete nyitott kérdéseire.
Hradszki Róbert, Termálfürdő.net szerkesztő - a Sauna Boulevard nyomán
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Stílusos makói nyári vakáció – előfoglalási kedvezménnyel!

Hozza egy lépéssel közelebb a nyarat! Foglalja le Gloriusos nyaralását 3-5 éjszakára akár 15% kedvezménnyel és AJÁNDÉK fürdőbelépővel a megújult Hagymatikumban! Pihenje ki magát art deco ihlette, exkluzív szállodánkban, ahol minden napot pezsgős reggelivel indítunk! Élvezze a napsütés és a gyógyvíz együttes erejét, a wellness megújító hatását és a modern kényelmet luxus színvonalon!Megnézem