Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Kinyithat végre a Rácz-fürdő?

2013. 01. 24. 18:29

Fürdőzés
Még ebben az évben megnyitják a budapesti Rác fürdőt a fürdőközönség előtt. Ezt Tarlós István, Budapest főpolgármestere jelentette ki január 10-i sajtótájékoztatóján.
A főpolgármester tájékoztatása szerint karácsony előtt elkezdték az egyeztetést a beruházást finanszírozó Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) és megállapodtak a közös alapfeltételekben.
Azt mondta, a bankkal szeretnének közös nevezőt találni, az egyeztetések biztatóak és talán az első félév során rendeződik az ügy. Hozzátette, a Rác fürdő még ebben az évben a fürdőközönség rendelkezésére áll majd.
Van múltja
A Rácz-Fürdő az 1550-es években épült, valószínűleg az első és legjobb állapotban megmaradt törökfürdő Budapesten. Buda 1686-os visszafoglalását sértetlenül vészelte át, majd 1864-és 65 között Ybl Miklós tervei alapján felújították. 1869-ben kibővítették, ekkor épültek romantikus stílusú medencéi is. Akkoriban a Deák térről rendszeres konflisjáratot is indítottak a fürdőhöz. A II. világháborúban bombatalálat érte, de csak 1963-ban kezdték meg rendbehozatalát, majd 1965-ben nyitották meg újra. A felújítás során több megmaradt, de sérült épületrészt is elbontottak, aminek egyik oka az akkor épült, Erzsébet hídra felvezető villamos útvonal volt. 2002-ben zárták be ismét, ekkortól ugyanis két éven keresztül régészeti ásatásokkal próbálták a lehető legtöbb török kori emléket felkutatni a rekonstrukcióhoz. Az építkezés 2005-től 2010-ig zajlott Dévényi Tamás Ybl díjas építész tervei alapján, akinek célja az volt, hogy a lehető legtöbb részletet eredeti állapotában lehessen visszaállítani.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem