Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Kerékpárral a Kisalföldön - Mosonmagyaróvár

2011. 05. 11. 16:55

Útitárs
Mosonmagyaróvár a Dunántúl északnyugati részén, a Kisalföldön fekszik. Könnyen megközelíthető autópályán Budapest, Bécs, vagy Pozsony irányából, furcsamód az osztrák és szlovák fővároshoz is jóval közelebb fekszik, mint Budapesthez. A környék kiválóan alkalmas a kerékpáros turizmusra!
A hajdan itt álló római vár nevét viselő Flexum Termálfürdőt meglátogatva, nézzenek szét a nagy múltú belvárosban is!
Moson neve valószínűleg szláv eredetű, mocsári várat jelent. Az Óvár helynév bizonyára azzal az Ad Flexum nevű római katonai táborral kapcsolatos, amely a mai magyaróvári belváros és a vár területén helyezkedett el. Mosonmagyaróvár egyike Magyarország 16 történelmi városának. Évezredes története, a hangulatos műemléképületek, középkori utcahálózata és városképe alapján érdemelte ki e rangot.
A Trianon előtti Moson vármegye hajdani székvárosának történelmi központját néhány perc alatt elérjük a termálfürdőtől. Legelébb a városon keresztül-kasul kanyargó Lajta folyó Malom-ágát érjük el.
E fölé épült a hajdani uradalmi malom, mely 1648-tól egészen egészen az 1980-as évekig működött. Innen már látható az óvári vár, mely a római település maradványaira, a 13. században ráépített és többször átalakított szabálytalan négyszög alaprajzú épület.
Az épületet ma a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kara foglalja el.

A Deák tér felé fojtatva utunkat, látható a volt Habsburg főhercegi kastély. A Fő utca felöli oldalon van a az 1739-ben alapított Piarista Rendház és Gimnázium. Az utca túloldalán több barokk lakóház található, hangulatos belső udvarral, köztük a város legrégebbi fogadója, a Fekete Sas Szálló és Étterem. (Ma kollégiumként működik.) A városháza 1892-ben épült neoreneszánsz stílusban.

A Régi Városháza mellett jutunk a Szent László térre, mely a sétálóutca tengelyében fekszik.
A Régi vámház tér felé folytassuk sétánkat, ahol a Szent István király útra fordulva elérjük a Hanság múzeum klasszicizáló épületét.

Ha megtetszett a város, néhány száz méterrel tovább haladva elérjük a Corvina Szállodát, ahol szállást is foglalhatuk. Ha a fürdőhöz igyekszünk tovább, ott is találunk megfelelő szállást a Thermál Hotel Mosonmagyaróvárban. A múzeumtól a Csaba utca egyenesen odavezet minket. Termálvize Európa öt legjobb hatású gyógyvize közé tartozik. Elsősorban mozgásszervi és nőgyógyászati gyulladásos megbetegedések, gyomor- és bélbetegségek, légzőszervi megbetegedések kezelésére alkalmazzák. A fürdő területén hotel, étterem, apartmanok, szolgáltató és gyógyászati részlegek is működik, melyeket télen-nyáron igénybe vehetnek a sportolni, pihenni és gyógyulni vágyó fürdővendégek. Mivel Mosonmagyaróvár az osztrák és a szlovák határtól egyaránt 15 km-re fekszik, termálfürdője igen kedvelt a külhoni fürdőkedvelők között is. A gyógyvendégek általában 2-3 hetet töltenek a városban, a gyógykúra mellett több programajánlat közül is válogathatnak: városnézés, kirándulások a Szigetközben, sétahajókázás a Mosoni-Dunán, sétakocsikázás, puszta-program Rigópusztán, budapesti, győri és soproni egynapos utak, valamint szomszédolás Bécsbe vagy Pozsonyba.
Kerékpárral a Kisalföldön - Mosonmagyaróvár
Kerékpárral a Kisalföldön
A város körül elhelyezkedő Hanság (mely a Fertő-Hanság Nemzeti Park része), a Szigetköz és a Lajta-völgye is komoly turisztikai vonzerőt jelent. A térségen halad át a Duna-menti kerékpárút, mely Passautól Budapestig halad a Duna mellett. Ennek újabb szakaszát adták át áprilisban! Az 5,5 kilométeres aszfaltcsík megépítésére 155 millió forint pályázati forrást nyert a közlekedési tárca pályázatán a mosonmagyaróvári önkormányzat. A szlovák határ felé tartó aszfaltcsíkot a korábban tervezettnél szélesebbre, három méteresre építették, mivel a nemzetközi kerékpárút részét képezi. Mosonmagyaróvár határában pihenőhelyet is kialakítottak. A turistákat információs táblák tájékoztatják három nyelven a térségben lévő turisztikai látványosságokról. Térkép mutatja a városon belüli kisforgalmi utakon az ajánlott EuroVelo6 kitáblázott útvonalat, amely csatlakozik a szigetközi, Duna menti kerékpárúthoz. Ez utóbbin Győrig kerekezhetnek a biciklisták. Az új kerékpárút, amely része a Győrt Mosonmagyaróvárral összekötő aszfaltcsíknak, minden bizonnyal hozzájárul a szigetközi turizmus fejlődéséhez, elkészültével jelentősen javultak a biztonságos és környezetkímélő kétkerekes közlekedés feltételei a térségben.

A térségben több lovasudvar található, van ahol tereptúrákat szerveznek a szigetvilágba.
Mosonmagyaróvár hangulatos hétvégi kiruccanás célpontja lehet! A város történelmi levegője megérinti az arra fogékony fürdővendéget!
 
 
Fürdőajánló
Flexum Thermal & Spa
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...