Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Kösse össze a folklórt a termállal Mezőkövesden!

2012. 04. 01. 11:55

Útitárs
Különleges élményben lehet része annak, aki Mezőkövesdre látogat! A matyók örökségét őrző Hadas városrész műemlékházai közötti, kanyargós utcácskákon megelevenednek nagyszüleink, dédszüleink népszokásai. A Zsóry fürdő pedig - melynek milliárdos értékű felújítása éppen a múlt évben fejeződött be - kiváló kiegészítője lehet egy matyóföldi kiruccanásnak.
A Bükk hatszáz méteres hegycsúcsaitól, a lágy lankákon, szőlődombokon át, le egészen a Borsodi Mezőség pusztájáig változatos tájkép, barátságos falvak, természeti és kulturális látnivalókban gazdag táj várja a felfedezőket. Az Ódor-hegy csúcsáról tiszta időben szabad szemmel is ellátni a Tisza ezüstös csíkjáig. Ez Matyóföld.
Három település, Mezőkövesd, Tard és Szentistván alkotja a régiót, e települések lakóit nevezik matyóknak. Ez az ember léptékű vidék az M3 autópálya mellett, a fővárostól egyórányi autóútra található. A hagyományait hűen ápoló emberek barátsága és vendéglátása várja az ide utazókat. Az idelátogatók a jó bükkaljai borokat is megkóstolhatják. Matyóföld nem csak autentikus népművészetének megőrzéséről, de fürdőjéről is híres. A mezőkövesdi Zsóry fürdő Észak-Magyarország egyik legismertebb termálfürdője. Kösse össze a folklórt a termállal a Zsóryban, ahol egész nyáron animációs programokkal várják a fürdővendégeket!
Mi a matyó?
A matyó elnevezés a XIX. század elején tűnik fel először. A mezőkövesdiek mellett a környékbeli Tard és Szentistván lakóit is matyóknak hívják. Egyes vélemények szerint a protestáns környezetben megmaradt katolikus szigetek lakóit hívták így, kezdetben csúfolódó megkülönböztetésül. A népviselet napjainkban leginkább a hagyományőrző közösségek tagjai öltik magukra. A matyó lélek és hagyomány életre kel a Matyó Néptáncegyüttes előadásaiban.
A matyó hímzés legjellegzetesebb eleme az úgynevezett matyó rózsa, melynek számtalan formája ismert. A leghíresebb matyó íróasszony, azaz mintatervező Kisjankó Bori szülőháza ma már az egyik leglátogatottabb emlékházként funkcionál a jellegzetes matyó épületeket felvonultató Hadas városrészben. Elődeink örökségét őrzi, ápolja és bemutatja az ősi településszerkezetet megtartó Hadas városrész a népi műemlékházakkal, és az azokban tevékenykedő népi iparművészekkel. A Mezőkövesden régen olyannyira elterjedt szűk, kanyargós kis utcákon végighaladva egyebek mellett bepillanthatnak a matyó hímzés, bútorkészítés, babakészítés és fazekasság rejtelmeibe.
Kicsit továbbhaladva találják a Mezőgazdasági Gépmúzeumot. Az Európa-szerte ismert tárház az országban egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik. Célja a paraszti uradalmi gazdálkodásban egykor használatos gépek, járművek és munkaeszközök együttes bemutatása.
A belváros szívében a matyó hímzés történetébe, a matyók hétköznapjaiba, és ünnepi hagyományaiba nyújt bepillantást a több, mint fél évszázados múltra visszatekintő Matyó Múzeum Matyó népélet - tárgyakban élő hagyomány címet viselő állandó kiállítása. Az év legnagyobb eseménye Mezőkövesden természetesen a Húsvét, de egész évben - különösen nyaranta - színes programokkal várják matyóföld vendégeit.
A térség központja, egyben a Matyóföld szíve: Mezőkövesd. Idegenforgalmi vonzerejét nemcsak a matyó népművészet, hanem Észak-Magyarország egyik legismertebb termálfürdője, a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő adja. Nevét Zsóry Lajos, egykori főszolgabíróról kapta, akinek birtokán, a város nyugati határában, a Budapest-Miskolc közötti főút mellett az állam 1939-ben kőolajkutató fúrásokba kezdett. A várt kőolaj helyett feltört termálvizet 1968-ban nyilvánították gyógyvízzé. Zsóry Lajos 1940. júliusában nyitotta meg fürdőjét.
A kövesdi hévíz gyógyhatásfokának köszönhetően "a Zsóryt" hazánk első három gyógyfürdője között említik. A 72oC-os, Magyarország legmagasabb kéntartalmú gyógyvize reumás megbetegedések, ízületi gyulladások és kopások, különböző női betegségek enyhítésére, gyógyítására, valamint sérülések, ortopédiai műtétek utókezelésére alkalmas.
Matyó Tourinform - A Tourinform Mezőkövesd bútorzata valószínűleg még a többi iroda között is egészen egyedi. Ide nemcsak tájékoztatás, segítség miatt, hanem látogatóként is érdemes betérni. Az iroda számára készült, kézzel festett matyó bútorok helyi népi iparművész, Kovács Szabolcs munkáját dicsérik. Vámos Margit kézi hímzett drapériái önmagukban is szemet gyönyörködtetőek. Itt még a fénymásoló is festett komódon talált helyet.
  • Mezőkövesd és környékével kapcsolatos általános információk
  • Többnyelvű ingyenes helyi és országos kiadványok
  • Látnivalók, szállás- és vendéglátóhelyek jegyzéke
  • Helyi - és országos programajánló
  • Menetrendi tájékoztatás
  • Nyáron külön információs pont a Zsóry Fürdőnél
Tapasztalják meg Észak-Magyarország legnagyobb fürdőjének gyógyító erejét, amelyhez matyó vendégszeretet is párosul!
Hradszki Róbert, Termalfurdo.net szerkesztő
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Stílusos makói nyári vakáció – előfoglalási kedvezménnyel!

Hozza egy lépéssel közelebb a nyarat! Foglalja le Gloriusos nyaralását 3-5 éjszakára akár 15% kedvezménnyel és AJÁNDÉK fürdőbelépővel a megújult Hagymatikumban! Pihenje ki magát art deco ihlette, exkluzív szállodánkban, ahol minden napot pezsgős reggelivel indítunk! Élvezze a napsütés és a gyógyvíz együttes erejét, a wellness megújító hatását és a modern kényelmet luxus színvonalon!Megnézem