Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Nyakunkon a pollenszezon - Mit kell tudnunk az allergiáról?

2014. 03. 24. 17:12

Fürdőzés
Itt a tavasz, az idő rohamosan melegszik, egyre több időt töltünk a szabadban. Azonban nem mindenki élvezheti önfeledten a napsütést, az allergiások számára ez az időszak akár egy rémálommal is felérhet. De mi határozza meg a tünetek erősségét és hogyan enyhíthetjük őket?
Ha allergiáról beszélünk, akkor sokaknak a virágok jutnak eszükbe, mint a kellemetlen tünetek okozói, az allergiás tünetekért legtöbbször azonban a fák, a füvek és a gyomok pollenjei felelősek. Utóbbi mennyisége határozza meg azt is, hogy milyen mértékben szenvedünk az allergiától, egy adott időintervallumban a levegőben megtalálható pollenek száma egyenesen arányos az allergiás tünetek erősségével, azaz a magas koncentráció erősebb tüneteket jelent.
Általánosságban elmondható, hogy a levegőben levő pollenkoncentráció függ a hőmérséklettől, napszaktól, páratartalomtól és az esőtől. Az allergiától szenvedőknek éppen ezért a legjobb időpont a kültéri programokra egy heves eső utáni időszak, hűvösebb, nyirkos napokon ugyanis a legalacsonyabb a pollenek száma a levegőben. Ha erős tünetei vannak, akkor, ha teheti, ne tervezzen kirándulást délelőtt 10 és délután 4 óra között, különösen száraz, meleg és szeles időben, ekkor ugyanis a legmagasabb a pollenek koncentrációja a levegőben.
Ha szabadtéri programot tervez és előre szeretné tudni, hogy aznap mennyi pollen található a levegőben, keressen rá a neten! Ezek az információk ma már könnyedén elérhetőek a világhálón.
Mikor jelentkeznek az allergia tünetei?
Szakértők szerint az allergia tünetei bármilyen korban előjöhetnek. Sokan azt gondolják, hogy ha gyerekkorban nem tapasztalják a túlérzékenység kellemetlenségeit, akkor felnőtt korukban sem fogják. Ez azonban korántsem biztos. Bár az allergiás tünetek legtöbbször gyerekkorban kezdődnek, nem ritka az sem, hogy csak felnőtt korra jelentkeznek. Sok esetben ennek hátterében például a környezetváltozás áll, amikor is az ember új allergéneknek teszi ki magát.
A másik tévhit az allergiával szemben éppen ennek a példának az ellenkezője, sokak szerint az allergiát ki lehet nőni. Sajnos azonban a legtöbb esetben, különösen szénanátha esetében, ez egyáltalán nem így van, ha gyerekkorban allergiásak vagyunk, akkor felnőtt korunkban is nagy valószínűséggel előjönnek majd a kellemetlen tünetek. Egy svéd kutatásban összesen 82 szénanáthás embert vizsgáltak. Az esetek 99%-ában a tünetek még 12 év múlva is fennálltak, azonban az alanyok 39%-a számolt be arról, hogy állapotában javulást tapasztalt.
Elmenekülhetünk-e az allergia elől?
Az allergiával kapcsolatos tévhitek között szerepel az is, hogy ha a pollenekkel szemben túlérzékeny emberek tengerparti vagy valamilyen sivatagi éghajlattal rendelkező nyaralóhelyet választanak maguknak, akkor ott kevésbé fognak szenvedni a tüsszögéstől vagy az orrfolyástól. Sajnos azonban akármilyen jó gondolatnak is tűnik egy kellemes tengerparti nyaralásba menekülni, egyáltalán nem biztos, hogy otthon hagyhatjuk az allergia ellenes készítményeket. Bár az igaz, hogy ezeken a helyeken lényegesebb alacsonyabb a levegő pollentartalma, ha bizonyos távolságba kerülünk a tengertől, már egyáltalán nem vagyunk biztonságban. A strandok közelében ugyanis gyakoriak a füves területek és 400 mérföldnyire a tengertől már általában tartalmaz a levegő parlagfű pollent is.
A tengerpart mellett az allergiások kedvelt úti célját jelentik a sivatagi éghajlatú üdülőhelyek, sokan ugyanis, mivel a sivatagban kevesebb a zöld terület, úgy gondolják, hogy itt biztonságban vannak a pollenektől. Azonban például a parlagfű pollenjei szinte mindenhol megtalálhatóak. Az éghajlatváltozás hatására ugyan átmenetileg csökkenhetnek allergiás tüneteink, a tünetmentes időszakot pusztán rövid ideig élvezhetjük, utána szervezetünk ugyanúgy reagálni fog az új környezet allergénjeire is.
Mit tehetünk az allergia ellen?
Sokan azt gondolják, hogy a méz természetes gyógyír az allergiás tünetekkel szemben. Ennek az elméletnek a hátterében az a feltételezés áll, hogy a mézben levő pollenek segítik az immunrendszer erősítését. Szakértők szerint ez a feltételezés azért nem igaz, mert a legtöbb típusú allergia hátterében nem azok a pollenek állnak, amik megtalálhatók a mézben, így ezek fogyasztása sem jelenthet minden esetben megoldást.
Végezetül le kell szögeznünk, hogy az allergia nem gyógyítható, csupán a tüneteket lehet csökkenteni bizonyos módszerekkel. Ilyenek például az injekciós kezelések, amik immunoterápiaként is ismertek. Ez a módszer különösen azoknak ajánlott, akiknél már nagyon erős tünetek jelentkeznek vagy azoknál, akik rendkívül sok mindenre érzékenyek.
webmd.com nyomán
 
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...