Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Ezért érdemes télen is Egerbe látogatni

2019. 12. 05. 17:14
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Egerben télen a két fürdő mellett két jégpálya, számos különleges múzeum, adventi vásár várja a turistákat. A kihagyhatatlan történelmi emlékek és a borospincék pedig ilyenkor is jó programot jelentenek.

Különleges fürdőélmény 

A vidéki Magyarország egyetlen törökfürdője évszázados múltra tekint vissza Egerben. A Török medence még 1610 és 1617 között, a török hódoltság alatti időben épült, a többi részét az évszázadok alatt fokozatosan építették hozzá. A fürdőben nem csak az eredeti török stílusú medencék (ilidzsa), de a török fürdőzést idéző hamam (masszázs, gőz, leöntő fürdő) is megtalálható. A Török Fürdő, mely kívül-belül az autentikus török hangulatot idézi, jelenleg 6 medencével, magas színvonalú wellness és gyógyászati szolgáltatásokkal várja az Egerbe látogató vendégeket. Különlegessége a kupola, amelynek belső felületét körülbelül 200 000 darab aranyozott mozaikkal burkolták.
Az egri Török Fürdő központi medencéje
A Török Fürdő központi medencéje
A Török Fürdőből közvetlen átjárás biztosított az Egri Termálfürdőbe, ahol télen is 5 nyitott medencében csobbanhatunk, termál-, gyógy-, és élménymedencében, valamint 50 méteres versenymedence vár az úszás kedvelőire, mely télen sátorral fedett. Emellett persze fedett medencékben is pihenhetünk egy kiadós kirándulást követően.

Törökös körpanoráma a belvárosban

Eger a 17. században néhány évtiezeden keresztül a törökök egyik magyarországi központja volt. Ez alatt az idő alatt nem csak fürdőt emeltek itt maguknak, hanem vallási épületeket is. Ezek közül az egri minaret marad fenn épségben. Ez a 40 méter magas épület az Oszmán Birodalom legészakibb ma is álló európai emléke. Télen is érdemes lehet megmászni a 97 lépcsőfokot mert felérve az egész városra nyílik csodálatos körpanoráma.

A kihagyhatatlan, ikonikus vár

1552-ben Dobó István, várkapitány parancsnoksága alatt az egri vár védői visszaverték az Oszmán Birodalom hatalmas seregét. Az 1260 körül a Várhegyen, 180 méteres magasságban épült vár mai népszerűségét nem kis részben ennek a Gárdonyi Géza által feldolgozott hősi tettnek köszönheti. Ma már természetesen nem védelmi célokat szolgál, hanem az ország egyik leglátogatottabb túristacélpontja, ahol többféle látnivalót is találunk.
A Dobó István Múzeumban, bebarangolhatjuk az egri kazamatákat, megismerkedhetünk a korabeli ruhákkal és fegyverekkel, valamint a börtönkiállítással is. A várfal egy részét télen is bejárhatjuk, és ha jól időzítjük a látogatásunkat, akkor pont ott lehetünk, amikor pontban 15:52-kor (tizenöt óra ötvenkettő perckor) elsütik az ágyúkat. Semmiképp ne hagyjuk ki a vár északnyugati részén álló püspöki palotát, a főesperes gótikus tárházát és a Képtárat.
Az Egri Vár

Ünnepi élmények decemberben

November 23. és december 24. között a csodás barokk belváros méltó díszletei közt hamisítatlan adventi hangulat, káprázatos díszkivilágítás, különleges látványelemek, a forralt borok és a kürtőskalács fahéjillata vár mindenkit. A legendás Dobó tér, a Gárdonyi tér és a Végvári vitézek tere impozáns ünnepi fényruhába öltözik, amit a vár díszkivilágítása tesz utánozhatatlanná. A színpadon különleges adventi koncertek szórakoztatják az érdeklődőket, a gyerekeknek ingyenes jégpálya, a Jégpalota mesés-játékos programjai, kézműves játszóház, fotósarok, diakuckó, kreatív sütiműhely nyújt varázslatos élményt. A harminc méter magas óriáskerékről január elejéig lehet megcsodálni Eger belvárosát.
Ezt a rengeteg élményt nem sűríthetjük egy napba, érdemes már most lefoglalni a hangulatos szállások valamelyikét, hogy több napig élvezhessük a város varázsát.

A Jégpalota és jégpálya varázsa

A Dobó téri koncertek és az adventi vásár mellett ingyenesen látogatható családi mesepalotába várják a gyerekeket és családjukat. December 7-én a Mikulás is ellátogat el a Jégpalotába, ahol a gyermekeket várja egy közös fotózásra. Emellett karácsonyi csillámtetoválás, Mesekönyv színház, mozidélután, bábszínház és kézműves sarok is várható.
Eger legnagyobb parkjában, az Érsekkertben egész télen egy 20 x 40 méteres fedett jégpálya várja a korcsolyázni vágyókat. A kisebbek és a kezdő sportolók a Végvári vitézek terén felállított 12 x 22 méteres műjégpályát is biztonságban használhatják az Eger Advent ideje alatt.

Beatles, Varázstorony és Bazilika

Az Egri Bazilika Magyarország második legnagyobb vallási épülete számít. Hossza 93 m, szélessége 53 m, a tornyok magassága 54 m, a kupola átmérője 18 m. Ha Európa egyik legszebb barokk templomára vagyunk kíváncsiak, a Minorita templomhoz sétáljunk el. 
Eger azonban nem csak hagyományos, hanem egészen egyedi múzeumokkal is várja a túristákat.
A Kopcsik Marcipánia a szoros értelmében Magyarország legédesebb kiállítása, hiszen közel 150 cukormasszából készült tárgyat tekinthetünk meg itt. A fő attrakciója a múzeum végében található Barokk szoba, melyben a padlótól a tapétán és függönyön át a kályháig minden cukorból készült.
A Tűzoltó Múzeum izgalmas, interaktív formában mutatja be a tűzoltó történelem értékeit és a jelenkor technikai vívmányait.
A Varázstoronyban megismerkedhetünk a Naprendszerrel, felfedezhetjük a csillagásztornyot, de a Bermuda-rejtélyét is megfejthetjük, sőt, még Eger legszebb panorámája is szemünk elé tárulhat.
A Beatles kiállításon pedig 2 000 emléket láthatunk, köztük dvd felvételeket, hanganyagokat, könyveket, fotókat, ruhadarabokat, dedikálásokat.
Az Egri Bazilika
Egri Bazilika - Kép forrása

A borozás télen sem maradhat el

A borkóstolás elsőszámú helye a Szépasszony-völgy, mely a belvárostól 10-15 percnyi sétára található. Az ország egyik leghíresebb borospince során több mint 200 vendéglátóegység található, ezek közül néhány télen is várja a borozni vágyókat, februárban pedig farsangi forgatagon is részt vehetünk.
Nyitókép - Kép forrása
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

A NYÁR nem múlhat el élmények nélkül!

Napsütés, strandolás, kalandos programok, wellness élmények, gyermekanimáció, számtalan élmény az egész családnak... Tekintse meg a legjobb nyári wellness ajánlatokat most!Megnézem