Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Nyár, strand, fürdőzés - áldás vagy átok a nőknek?

2016. 06. 18. 08:09
Szerző: Hradszki Róbert  Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Sok hölgy előre retteg a nyártól, mert - félve a fertőzésektől - óvakodik bármiféle vízbe belemenni. Sokan inkább egész napra kifekszenek napozni, minthogy lehűtsék magukat egy medence vizében. Így pedig, ugye, elég elviselhetetlen a kánikula.
Bár érthető, némileg indokolatlan ez a túlzott óvatosság, mely némileg a repüléstől való félelmünkre emlékeztet: noha tudható, hogy az utakon jóval többen járnak szerencsétlenül, mint a levegőben - mégis könnyebben ülünk autóba, mint repülőgépre. Valahogy így vannak a hölgyek is a Nappal és a vízzel.
A hölgyek félelme persze érthető: aki egyszer is átélt nőgyógyászati betegséget, örökre óvatos lesz. Ám nem kell feltétlenül vízzel érintkezni a nőgyógyászati fertőzéshez: ezeket a betegségeket a hölgyek nagyobb valószínűséggel szedhetik össze szexuális úton vagy tisztálkodási deficit miatt, mint a strandon. Egyes fertőzések pedig - mint például a HPV - kizárólag szexuális úton terjednek, egy fürdőben nem kell félni tőlük.
Természetesen azért nem árt az óvatosság egy fürdőben, strandon, hiszen azt el kell ismerni, hogy a meleg vizes fürdők kedvező közeget biztosíthatnak a kórokozóknak, és a klóros uszodavíz sem kedvez a női intim zónának. Ám a nem megfelelő higiéniájú fürdőkben, strandokon, szaunában veszélyes trichomoniázis és gombás fertőzés (candida) leginkább akkor veszélyes, ha a női intim-szféra pH-értéke eleve nem optimális. Ezért azoknak a hölgyeknek, akik nem szeretnének lemondani róla, hogy termálvizeinkben, élményfürdőinkben lubickoljanak, azt ajánljuk: használjanak olyan tisztálkodószereket, melyek a hüvely természetes savas közegét nem bántják. Óvakodni kell az antibiotikumoktól is, csak végszükség esetén ajánlott, mert alaposan átalakíthatják a női intim zóna kémiáját.
A hölgyeknek néhány, a fürdőzéssel kapcsolatos szabályt is érdemes megfogadniuk:
- ne látogassanak olyan fürdőt, melyeknél tisztasági problémákat tapasztalnak; mielőtt fürdőbe mennek, győződjenek meg róla, hogy intim szférájuk pH-értéke normális (savas) - az egészséges hüvelyflóra felborulása ugyanis kedvez a fertőzésnek
- ha a fürdőzés előtt a hüvelybe például hígított teafaolajjal vagy grépfrútmagcseppel átitatott tampont helyeznek, sokat tesznek bármilyen kórokozóval szemben
- hasonlóan jó hatás érhető el a hüvely pH-egyensúlyát biztosító, tejsavtartalmú kúpok rendszeres használatával
- kerüljék a túlzottan klóros (lúgos kémhatású) vizeket
- a szaunában soha ne felejtsék el maguk alá tenni törölközőjüket, melyet lehetőleg csak erre a célra hoztak. A jobb helyeken szaunalepedőt is adnak - ez különösen a hölgyeknek nagy ajándék
- fürdés után ne hagyják magukon a vizes fürdőruhát
- mással soha ne használjanak egy törölközőt
- fürdés után szárítsák meg az ágyék környékét a hajszárító leghűvösebb fokozatával
A víz mint áldás - gyógyír a női bajokra
Bár az említett óvatosság szükséges a hölgyek részéről, azért korántsem indokolt, hogy meleg termálvizeinkre mint a női fertőzések melegágyára gondoljunk! Éppen ellenkezőleg. Bár összetételük különböző, majd mindegyik bizonyítottan gyógyítólag hat nőgyógyászati problémák esetén!
A kloridos vizek, konyhasós vizek klorid-, valamint nátriumionokat tartalmaznak. Külsőleg alkalmazzák női szervek betegségeinél (nőgyógyászati gyulladások). Kloridos vízforrások: Cserkeszőlő, Debrecen, Eger, Hajdúszoboszló, Karcag, Sóshartyán/Jódaqua, Pesterzsébet, alföldi sziksós tavak: Dunapataj, Gyopáros, Kakasszék, Nyíregyházi-Sóstó.
A vastartalmú vizekből a vas a bőrön át szívódik fel a szervezetbe, ez is nőgyógyászati megbetegedések kiegészítő kezelése lehet. Vasas vízforrások: a parádi Clarissa- és István-forrás, a mohai Stefánia-forrás.
Kénes vizek a ként kén-hidrogén, karbonil-szulfid, esetleg nátrium-szulfid vagy kalcium-szulfid formájában tartalmazzák. A kénes fürdők, inhaláció és ivókúrák segítségével is pótolhatjuk a szervezetnek szükséges ként, de használják krónikus nőgyógyászati gyulladások és sterilitás terápiájára is. Kénes források: Budapest: a Lukács és a Rudas fürdő egyes forrásai. Balf több forrása, Parád Csevice forrás, Erdőbénye, Harkány és Mezőkövesd több fúrt kútja.
A jód- és brómtartalmú vizek közül a legismertebb a sóshartyáni Jodaqua. Ezek a vizek általában konyhasósak is, így hatásosak nemcsak a reumával, de a női szervek egyes megbetegedéseivel szemben is. Brómos-jódos források: Debrecen, Kiskőrös és Hajdúszoboszló (meleg).
A földes, meszes vizek is ajánlottak intim panaszokra: ezek kalcium, magnézium és hidrogénkarbonát ionokat tartalmazó vizek. Főleg reumát kezelnek vele, de krónikus nőgyógyászati panaszok esetén fürdőkúraként is használják. Székrekedés esetén viszont nem ajánlott. Földes, meszes források: Budapesten a Császár fürdő, a Lukács fürdő, a Rudas fürdő és a Gellért fürdő, az országban máshol: Csopak, Esztergom, Kékkút, Mohács, Székesfehérvár.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem