Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Fürdőélet - a kiállítás újra látható a debreceni Modemben

2011. 05. 23. 14:24

Fürdőzés
Huszonöt kortárs művész képe tette teljesebbé vizes vízióinkat a Kogart Galériában. A magyarországi fürdőélet témáját járták körbe a Völgyi-Skonda házaspár által egybegyűjtött festmények. Nem érdemes kihagynunk ezt az egyedülálló kiállítást, mely most a debreceni Modem kiállítóterében újra látható!
Budapesten sok - ma már sajnos elfeledett - fürdő is üzemelt a történelem során. A XVIII. századi fürdőélet olyan pezsgő lehetett, aminek ma már csak árnyéka a mostani. Ám még ma is büszkék vagyunk a termálvízünkre, a hazánkba látogatóknak pedig gyakran a Széchenyit, a Rudast úgy ajánljuk,  akár művászeti értékeinket: Csontváryt, Egryt… esetleg Méhest.
Tudták, hogy Méhes László a 70-es években festett egy zseniális sorozatot, mely minket ábrázol? A címe Langyos víz. Csoportjelenet strandon. A monokróm (azaz egy szín árnyalataival festett) fotóhű olajfestmény a se nem meleg, se nem hidegben való lubickolásra, a beszűkült semmittevésre, az akkori államhatalom által támogatott tespedő életformára reflektált, és így nyert többletjelentést a Kádár-korszakra nézvést.
Bár a kép ezen a kiállításon nem szerepel, talán mégis érdemes felidézni, hiszen ebben a tematikában emblematikusnak mondható. Látható viszont egyik legsikeresebb kortárs festőnk, Fehér László, Önarckép vízben című képe.
Fürdőélet - a kiállítás újra látható a debreceni Modemben
"A témaválasztással tudatosan ötvözni szeretnénk Magyarország egyik kiemelkedő kincsét, a fürdőkultúrát a kortárs képzőművészeti értékekkel" – üzenték a gyűjtők a látogatóknak. Skonda Mária és Völgyi Miklós, a két mérnök-közgazdász mára az egyik legjelentősebb kortárs gyűjtemény tulajdonosa. A gyűjtő házaspár által megkeresett művészek mindegyike a saját formanyelvén reagált - illetve dolgozta fel a témát.
Fürdőélet - a kiállítás újra látható a debreceni Modemben
A kiállító helyiségbe lépve az az érzés keríti hatalmába az embert, mintha a víz kultúrája még mindig olyan fontos szerepet játszana, mint anno a 18 században. A monokróm ma már nem dívik, színekben tobzódó festmények fogadnak.
Fürdőélet - a kiállítás újra látható a debreceni Modemben
 
A művek témáját jelen esetben klasszikus hagyományok szerint, maga a mecénás szolgáltatta, megkövetelve, hogy az elkészült alkotások az adott művész munkásságának szerves részei legyenek. A keletkezett művek nyilvános bemutatására csoportos kiállítást szerveztek, melyhez katalógus is készült. A művek évszámait tekintve a folyamat valamikor a 2008-2009-es időszakban kezdődhetett.
A legkorábbi alkotás a már fent említett Fehér László 2005-ben festett Önarckép vízbenje, mely talán a gyűjtemény alapkövének is tekinthető. A szemközti falon Hecker Péter Apáék vonatoznak a meleg vízben képét látjuk. A heckeri festészetről ódákat lehetne zengeni, ahogy a dekoratív festményeik kritikát gyakorolnak környezetükön. Hecker szarkasztikus humorával mindig levesz a lábamról. De nincs rá idő, hiszen képek tömkelege vesz még körbe.
Fürdőélet - a kiállítás újra látható a debreceni Modemben
A kiállításmegnyitón zsúfoltan vagyunk, mint azon a napszemüvegen, ahol Ingres Törökfürdőjével kerülünk szemtől szembe. A fent látható kép Czene Márta tehetségét dícséri.
Egy másik teremben, szerényen meghúzódva két kisebb formátumú Tereskova, vagyis X-T képet láthatunk. Az egyik imára hív, a másik valami buja istennővel való találkozásra, de az is lehet, hogy szándékosan félreértettem, hiszen az imára készített kezek csinos fürdősapkában folytatódnak.
Fürdőélet - a kiállítás újra látható a debreceni Modemben
Aztán a monokróm mégis visszatér, és megkapom emlékbe Tamási Klaudia képeit, ahogy távozom.
Fürdőélet - a kiállítás újra látható a debreceni Modemben
A Skonda-Völgyi házaspár 20. századi alkotásokkal kezdte a gyűjtést, és máig a kortárs művészetet rajongói. "A műgyűjtés kinyitja előttünk a világot. Az értékesebb műveket közösen választjuk ki, de Miklós sokat barangol a műtermekben egyedül is" - fogalmazza meg ars poétikájukat Skonda Mária.
Fürdőélet - a kiállítás újra látható a debreceni Modemben
Gyűjteményük építésével, mecénási tevékenységükkel támogatják a művészek megismertetését, találkozását a művészetet szerető közönséggel, s e specifikus kiállítás kapcsán most a magyar fürdőélethez is sikeresen integrálták a kortárs művészetet. A Szecska (Széchenyi Fürdő) után most érdemes becsobbanni a Kogartba is, hogy szárazon is megtapasztaljuk a vizek nyújtotta élményeket.
Korcsmár Eszter
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...