Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Napozni muszáj

2016. 06. 20. 07:21
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Megint itt van a kánikula. Már-már elviselhetetlen a hőség, és mi tömött sorokban megindulunk a víz felé. Utána pedig kifejezetten jól esik a nap meleget adó sugara. De jól eshet-e valóban? Az ózonlyukkal, UVB sugárzással való ijesztgetést nem mindig vesszük komolyan. Talán mert a napozás igazán káros hatásai csak évekkel később jelentkeznek.

A napfény áldásos és káros hatásai

A napfény először is fantasztikus hangulatjavító. Pá, depresszió! Ezen kívül számos bőrbetegséget gyógyít, segít az izombetegségeknél, és ellátja szervezetünket D vitaminnal, amely testünk csontszerkezetének szilárdságához szükséges. A vérkeringést fokozó és, immunrendszert serkentő hatásai is fontosak, de jó tudni, hogy mindehhez viszonylag kis "dózisú" napsugár is elegendő.
A napfény tehát kétségtelenül nagyon fontos számunkra, újabban mégis meg kell védeni magunkat sugaraitól. Mindannyian tudjuk, hogy az ózonkoncentrációról nyáron naponta kapunk tájékoztatást a meteorológiai jelentésekből. Nem véletlenül. Az ózonvédelem úgy tűnik már nem az igazi, a rajta áthatoló ultraibolya sugárzás pedig veszélyes lehet.

Nézzük a tényeket!

Az UV sugárzás a napfény része, egy láthatatlan rövid hullámhosszú sugárzás. Az ultraibolya sugaraknak három alaptípusa van: UVA, UVB és UVC. Míg az UVB sugarak erőssége az évszaktól és a napszaktól függ, az UVA sugarak egyforma intenzitásúak és egyformán veszélyesek a nap- és az év minden szakában. Az UVC sugarakkal nem kell foglalkoznunk, mert azok nem jutnak el idáig.

Napozzunk? Ne napozzunk?

Először is: nyugodjanank meg, a jól eső, természetes sütkérezést nem kell száműznünk az életünkből. Ha betartjuk a szükséges óvintézkedéseket, kifejezetten jót tehetünk testünknek, bőrünknek, a napozással.
A barnulás tulajdonképpen annak a módja, hogy a test megvédje magát a napsugaraktól (az UVA és UVB sugaraktól). Az UVA sugarak barnítják a már meglevő melanint a bőrben, az UVB sugarak pedig serkentik a melanin képződését. Azonkívül, hogy előidézik a bőrszín barnulását, az UVB sugarak segítik a bőr vastagodását, ami kiegészítő védelmet nyújt a Nappal szemben. De ha túlzásba visszük a napozást, ugyanezek az UVB sugarak jelentős kárt is okozhatnak a bőrön. A sugarak intenzív hatásának kitett bőr elveszíti nedvességét, kiszárad, sejtjei elhalnak, magyarul leégünk.

Hogyan menjünk Napra?

Viseljünk kalapot, amely megvédi arcunkat a Nap sugaraitól. Tartsuk szem előtt, hogy bőrünk leéghet az árnyékban, felhős időben is, mivel az UV-sugarak visszaverődnek a nagy kiterjedésű felületekről, mint amilyen a víz, és átjutnak a felhőkön is. A nap szárítja a bőrt, ezen kívül melegben fokozottabb a test kipárolgása. Hidratáljuk magunkat belülről is, igyunk sok vizet! Ahhoz, hogy bőrünk biztos védelmet élvezzen, manapság már nem szabad 11 órától délután négyig napozni! Természetesen ezen időszakon kívül is csak megfelelő védelemmel. Napozás előtt ne használjunk semmilyen kozmetikumot (parfüm, dezodor, smink), ezek ugyanis egyrészt fényérzékenységet okozhatnak, másrészt eltömíthetik a pórusokat, amelyeken keresztül nem tud távozni az izzadság.

Milyen naptejet használjunk?

Nagyon fontos lépés a napozókrémek használata, megfelelő fényfedő faktorral. A napsugarak elleni védelem erőssége számokban van kifejezve, ezt nevezzük faktornak (az angol sun protekcion faktor szavakból, SPF). Minél nagyobb a fényvédő faktor, a készítmény annál hatásosabban fogja szűrni a Nap sugarait. A fényvédő faktor száma megmutatja, hogy mennyivel hosszabb ideig lehet a Napon tartózkodni a leégés veszélye nélkül. Ha a bőrtípusunknak megfelelő, leégés nélküli napozási időt percekben kifejezve megszorozzuk a fényvédő faktor számával, megkapjuk, hogy hány percig lehetünk a Napon. Tehát fontos megállapítanunk bőrtípusunkat!

Önnek milyen bőrtípusa van?

A Nap iránti érzékenység alapján, négy típuról beszélhetünk.
1. Nagyon világos bőr, vörös haj és szeplők. Az ilyen bőr a pigmentáció hiánya miatt erősen hajlamos a leégésre. Az leégéssel szembeni ellenállás szintje nagyon alacsony, a bőr már 10 perc után reagálni kezd. Ez a bőrtípus a populáció 2%-ánál van jelen.
2. Világos bőr és kék szemek. Ennek a bőrtípusnak is enyhe a pigmentációja, ezért szintén hajlamos a leégésre. Védelem nélkül az égési sebek 10-20 perc után jelentkeznek. Ez a bőrtípus a populáció 12%-ánál van jelen.
3. Közepesen világos bőr, sötétebb vagy sötét haj. A jó pigmentáció miatt ez a bőrtípus relatív ellenálló a leégéssel szemben. Mégis, védekezés nélkül már 30 perc után leéghet. Ez a leggyakrabban jelentkező bőrtípus, a populáció 78%-ánál van jelen.
4. Sötét bőr- és hajszín. Kifejezetten mély pigmentáció jellemzi, ez a típus ellenálló a leégéssel szemben. Az égés a védtelen bőrön 45 perc után jelentkezik. A populáció 8 százalékának van bőre.

Akkor hányas faktor?

Tehát, ha a normál bőrtípussal rendelkezünk, az átlagos idő, melyet a bőr leégése nélkül a Napon tölthetünk, maximum 30 perc. Ebből könnyen kiszámítható, hogy egész napos védelemre legalább 20-as faktorszámú naptejet kell használnunk. (20x30 perc=10 óra) Amennyiben közben sportolunk, vagy gyakran megmártózunk a vízben, akkor a napvédő készítményt gyakrabban kell felvinni, hogy a védelem a megfelelő szinten legyen. A vízfelszín növeli a ránk zúduló fényt, a medence partján érdemes erősebb védelmet biztosítani magunknak. Merülés előtt használjuk a zuhanyt - hiszen a vizek tisztaságát sem árt megőriznünk. Ha érzékeny bőrünk van, mindenképpen ajánlatos 30-as faktorral próbálkoznunk!
Olyan napozószert válasszunk, amely tartalmaz UVA, és UVB szűrőt is. Az UVA sugarak a bőr mélyebb rétegeibe hatolva okozhatnak károsodásokat. Az UVB sugarak pedig a leégésért felelnek. A tápláló, öregedést gátló hatóanyagokkal gazdagított készítmények napozás közben is ápolják a bőrt. Napozás előtt 20-30 perccel kenjük be magunkat! Napozás után hűsítsük, hidratáljuk bőrünket, használjunk napozás utáni készítményeket, melyek nyugtatnak, regenerálnak és táplálnak.

Az ultraibolyasugárzás hatása a szemre

Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a leégés a bőr korai elöregedéséhez, végül bőrrákhoz vezethet. Azzal azonban már kevésbé, hogy az erős napsugárzás károsíthatja a szemet is. Különösen víz mellett, hiszen a visszaverődés fokozott veszélyt jelent. Félő, hogy az ózonréteg kimerülésével a kialakuló szemmegbetegedések száma is jelentősen megugrik. A nagy mennyiségű UV sugárzás hosszabb távú hatásai lassan és fájdalommentesen jelennek meg, és a látás romlásához vezetnek. Rövid- és hosszú távú károsítás következtében kötő- és szaruhártya gyulladás, kúszóhályog (pterygium), szürkehályog, a retina elfajulása illetve a szem környéki bőr rosszindulatú elváltozásai jöhetnek létre.

Milyen napszemüveget válasszunk?

A napszemüveg ma már nem divathóbort, hanem létfontosságú, mert megvédi szemünket a nap ultraibolya sugárzásától. Figyeljünk rá, hogy az egyszerű, sötétített üvegek, amelyek nem szűrik ki a káros sugarakat, olcsóbbak, viszont inkább káros hatásúak, mert viselésükkor a pupilla kitágul, és még több UV-sugárzás jut a szembe. A napszemüvegen egy kis címkén tüntetik fel, ha UV-szűrős. Ezt válasszuk! A szemüvegnek testhezállónak kell lennie, hogy megóvjon a széleknél beeső sugárzásoktól is. A kis méretű üveggel rendelkező napszemüvegek esetleg divatosak, de nem védik kellőképpen a szemet minden irányból.

Hogyan óvjuk gyermekünket?

A gyermekeket fokozottan éri UV sugárzás, hiszen idejük nagy részét a szabadban töltik, anélkül, hogy tudatában lennének a veszélynek. Gyerekek ne napozzanak! Ettől függetlenül persze kenjük őket magas faktorszámú (30-40), vízálló napozókrémmel, hiszen szeretnek a napon pancsolni, játszani. Ennek használatát a napozás során többször ismételjük meg. Ügyeljünk rá, hogy minél többet tartózkodjanak hűs, árnyékos helyen, a melegben megnövekedett folyadékigényre is mi figyeljünk oda! Az egészen pici babák bőrét teljes mértékben óvjuk a Naptól!
Gyermekeink szemének épségét kalappal és jó minőségű napszemüveggel óvjuk. A gyermek napszemüvegének kiválasztásakor is járjunk el kellő körültekintéssel. Számos napszemüvegnek tűnő modell csak játék, melynek védő hatása nincsen. Mindig ellenőrizzük, hogy megfelel-e a napszemüveg az UV-szabványnak. Egy széles karimájú kalap pedig nem csak a gyermek fejét védi meg a leégéstől, de a szemet érő UV sugárzást is a felére csökkentheti.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Exluzív előnyári ajánlattal vár a Gotthard Therme Hotel & Conference****!

Szökjön el a nyári nyüzsgés előtt pár napra és foglalja le pihenését május 1. és június 23. közötti időszakra most akár 10+10% kedvezménnyel! Az 1.500 nm vízfelülettel rendelkező, pálmafákkal tarkított mediterrán termálfürdő, a korlátlan soft drink italcsomaggal kiegészített félpanziós ellátás és a hármashatár megannyi élményt, izgalmat tartogat. Foglaljon 20% kedvezménnyel még ma! Megnézem