Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

A Kneipp kúra eredete

2009. 04. 09. 16:55
Szerző: Hradszki Róbert  Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
A múlt században élt német pap, Sebastian Kneipp neve sokaknak ismerős lehet. Számos fürdő és gyógyszálló alkalmazza ma is a róla elnevezett kezeléseket.
A történelem folyamán az ember számos módszert fejlesztett ki, amelyeknek lényege nem a betegségek legyőzése, hanem megelőzése volt. A múlt században élt német pap, Sebastian Kneipp neve sokaknak ismerős lehet, ám kevesen tudják, hogy nem csak fürdőkúrákkal gyógyított. Kneipp úgy vélte, az ember testét és lelkét egységében lehet csak gyógyítani. Neve mégis elsősorban vízkúrái miatt maradt fenn. A Kneipp- módszer alapja a közel 300 receptből, gyógymódból álló vízkúra, amely a hideg és a meleg víz váltakozása által előidézett ingerek elvén alapul.
A rómaiak után Kneipp újra felfedezte a vizet, mint természetes gyógymódot. Ám nem csak fürdőkúrákkal, de gyógynövényekkel is gyógyított. Máig fennmaradtak receptjei, melyek alapján teákat, élelmiszereket, krémeket, kozmetikumokat készítenek. Kneipp az egészséges étkezést is propagálta pácienseinek: a természetes alapanyagokat részesítette előnyben, a teljes kiőrlésű kenyeret, tejtermékeket, vitaminokat. Mindezeken túl tisztán látta, hogy az egészségmegőrzéshez elengedhetetlen a mozgás is. Az úszás és gimnasztika mellett a prűd XIX. században sokáig erkölcstelennek bélyegzett, ám a századvégre már rendkívül divatossá vált kerékpározást ajánlotta. Úgy tartotta, a mozgás nem csak testi, de szellemi teljesítőképességünket is javítja, lelki békénket is megteremti.
Kneipp úgy vélte, az ember testét és lelkét egységében lehet csak gyógyítani. Felismerte ugyanis, hogy csak akkor ér el tartós eredményt pácienseinél, ha lelki egészségüket is segít visszaállítani. A tiszteletes szerint ki kell alakítani egy olyan aktív, kiegyensúlyozott, egészséges biológiai ritmust, amely jó közérzetet, életvidám hétköznapokat biztosít számunkra. Ahol a pihenésnek, a kikapcsolódásnak, olykor rövid semmittevésnek is meg van a maga helye, hogy pszichénk törékeny egyensúlya fennmaradjon.
Ki gondolta volna, hogy a nagyszüleinktől, dédszüleinktől látott-hallott hideg-melegvizes lábfürdő atyja sem más, mint Sebastian Kneipp, a XIX. századi német természetgyógyász? 1886-ban megjelent könyvét a nagy érdeklődésre való tekintettel ugyanis nemcsak Németországban adták ki újra meg újra, hanem már a századvégen megjelent magyar nyelven is. Sőt országos Kneipp Társaság is létrejött hazánkban, amely még folyóiratot is adott ki. Egészséges életmódot népszerűsítő előadásaival Budapestre is eljutott, s látogatását a gyógykezeltjei közt számon tartott József Nádor főherceg viszonozta is!
A Kneipp- módszer alapja a közel 300 receptből, gyógymódból álló vízkúra, amely a hideg és a meleg víz váltakozása által előidézett ingerek elvén alapul. A váltott hőmérsékletű fürdőkön kívül borogatásokat, pakolásokat és gőzfürdőt is alkalmaz; mindent, ami serkenti az anyagcserét, élénkíti a vérkeringést, erősíti az immunrendszert. A bizonyított egészségjavító hatáson kívül a Kneipp-kúra kiváló közérzetet biztosít
Elmondhatjuk, hát hogy ismertsége-elismertsége folytán már a boldog békeidőkben beépültek elvei, módszerei a magyar népi gyógyászat körébe is. Tőle tudták már az előző generációk, hogy az egyszerű lábfürdő (váltogatva hideg- és melegvízbe tesszük lábunkat) élénkít, jó hatással van az egészségre!
A Kneipp taposó pedig - mely ennek dinamikusabb változata - még inkább jótékony hatású. Itt a fürdőtálat nagyobb lapos medence helyettesíti, mely 10-15 °C-os hideg vízzel van feltöltve. A legömbölyített felületű kövekkel és kavicsokkal borított medencében a bokáig érő vízben (ma már többnyire rozsdamentes korlátokkal segítve) körbe-köbe járunk. A lábakat minden lépésnél kiemeljük, így a hideg víz és a meleg levegő adja meg a váltófürdő jelleget. A kövek közben enyhén masszírozzák talpunk reflexzónáit. Miközben a masszázs javítja a láb vérkeringését a láb tartóizmai is erősödnek az egyenetlen felületen való lépdelés által. Hangsúlyozni kell, hogy a kezelés hosszú távon is maradandó hatásokat kúraszerű alkalmazásnál fejt ki. A kúra lehet néhány hetes vagy akár több hónapos is ? minél hosszabb annál inkább a javunkra, egészségünkre válik.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem