Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Vincenz Priessnitz - a hidegvizes borogatás, a priznic atyja

2008. 12. 10. 14:10

Fürdőzés
Egy földműves, Vincenz Priessnitz és egy katolikus pap, Sebastian Kneipp érdeme, hogy a római kor után a modern világ számára újra felfedezték a vízkúra gyógyító hatását, és kidolgozták az alkalmazásmódokat. Kneipp neve ismertebb, talán mert a szűkszavú Priessnitz nem foglalta írásba a tapasztalatait és a tanait - ezeket csak a betegei, kortársai örökítették tovább. Ismerkedjünk most meg Priessnitz-cel, akinek nevéről rögtön a hidegvizes borogatás jut eszünkbe - ugye?
Vincenz Priessnitz a Németországi Gräfenbergben született 1799-ben. 1824-ben kezdte meg a vízzel való gyógyítást, miután saját betegségét (többszörös tüdőt átfúró bordatörés) az orvosok gyógyíthatatlannak nyilvánították. Ő ennek ellenére vízkúrával meggyógyította magát. 1829-től a szülőhelyén  létrehozott vízgyógyintézetbe összegyűlt betegeket is hidegvíz-kúrával kezelte. Vízkúrájának híre hamarosan túlszárnyalta a környéket, a gyógyulni vágyó emberek özönlöttek hozzá. Az 1840-es években sikeres gyógyító munkájáért császári kitüntetést kapott, és még egy nagy ünnepséget is rendeztek a tiszteletére. Ez az elismerés nagy elégtételt jelentett ahhoz képest, hogy 1826-ban még kuruzslóként a bíróság elé állították. Hatására a század közepétől már hidrofil társaságok alakultak, vízgyógyintézetek létesültek, vízgyógyászati folyóiratok indultak, és a vízgyógyászok kongresszusokat tartottak.
Priessnitz azt a hippokratészi nézetet vallotta, hogy a testnedvek megromlása, összetételének és keveredési arányainak zavarai okozzák a betegségeket. A megbomlott egyensúly helyreállítása, és a kóros nedvek és salakanyagok kiürítése a gyógyítás legfőbb célja. Elképzelése szerint mindez az izzasztással, az intenzív zuhanyozással, a bőséges forrásvízfogyasztással valamint a szabadban való mozgással elérhető. A gyógyszerek mérgező hatását elkerülendő, a betegei a kúra alatt nem szedhettek semmilyen gyógyszert. Ez természetgyógyászati megközelítésre vall.
A gyógyulni vágyók kemény terápián mentek keresztül minden nap. A hajnali kelés után a betegeket gyapjútakarókban jól kiizzasztották, majd következhetett a hideg kádfürdő. Ám ez csak 6-8 percig tartott, hogy a gyógyuló félben lévő beteg nehogy meghűljön.  Priessnietz nagy hangsúlyt helyezett rá, hogy a terápiájának egyes elemeit maga a beteg szabályozza. Ha már nem kellemes neki az izzadás, a hideg fürdő - maga kezdeményezhette a befejezését. Ezt az elvet javasloljuk alkalmazni ma is, amennyiben termálvízbe, vagy méginkább ha szaunába, gőzbe megyünk. Az ember hajlamos teljesítménypróbát csinálni belőle - noha egyáltalán nem ez az értelme...
Fürdő után erőteljes ledörzsölés és séta következett az átmelegedés végett. Csak ezután következett a reggeli. Az étkezésekre is ügyelt Priessnitz, a húst, a szeszesitalt, a kávét és a fekete teát száműzte az étrendből, a reggeli és a vacsora pedig kifejezetten aszkétikus volt. Bizonyára a böjtnek is megvolt a maga szerepe terápiájában.
Ezután a betegek a "zuhanyhoz" sétáltak. Ez úgy nézett ki, hogy a hegyoldalba hordókat állíttatott fel, s ezeket éjszakánként segítőtársaival telehordta vízzel. Reggel pedig vödrökből öntötték a vízgyógyintézet pácienseire a hidegvizet. Jó kis mulatság lehetett... ám ezen is gyorsan túlestek.
Délután a betegek egyes testrészeit fürdették, illetve vizes ruhában tettek hosszabb-rövidebb sétákat. Este közös programok voltak, és igen korai fekvés.
A terápia a maga korában bevált - bár gyanítjuk, hogy mai, elkényelmesedett korunkban is jót tenne mindenkinek... A páciensek zömmel gyógyultan távoztak Priessnitz vízgyógyintézetéből.
Priessnitz vízgyógyászati módszereit a mérséklet jegyében Sebastian Kneipp tökéletesítette, aki némileg "finomabban bánt" betegeivel.
Hradszki Róbert, Termalfurdo.net szerkesztő
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Sárvári akciós ajánlatok

Merítsen erőt a természetből, a tavasz kirobbanó frissességéből Sárváron, ahol testközelben tapasztalhatja meg a természet energiáit. Az Ensana Thermal Sárvár ajánlatait most 15%-os SZÉP kártya kedvezménnyel foglalhatja le.Megnézem