Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Egy wellness hotel, ahol mindig vasárnap van

2008. 10. 20. 15:46

Fürdőzés
Szombat reggel a hotel ajándékboltjában Vasárnapi Híreket keres egy szállóvendég. Dehát ma még csak szombat van - érkezik a válasz, és még mi is meglepődünk. Ugyanis nekünk is igazi vasárnap-hangulatunk van, mióta megérkeztünk a Carbonába... Szinte időzavarba kerül az ember: az az érzése, mintha itt örök vasárnap lenne. Kalauzunk Hámori Ildikó művésznő, aki bemutatja nekünk második otthonát
Péntek este, egy fárasztó hét után érkeztem feleségemmel Hévízre, a NaturMed Hotel Carbona négycsillagos wellness hotelbe. Mint később kiderült, a legjobb helyre, ha regenerálódni akar az ember. Csakhamar egy közös ismerőssel találkoztunk a szállodában ? mármint mindannyiunk közös ismerősével: a nagymamaként is bájos, élettel teli Hámori Ildikó színművésznővel. Megtudtuk tőle, hogy szinte már törzsvendégek itt férjével, Szinetár Miklóssal (Kossuth díjas rendező, az Operaház volt főigazgatója), hiszen hat éve visszatérő vendégek Hévízen. Sőt lányuk, Szinetár Dóra és családja is rendszeres vendég lett itt az utóbbi években. Akarva sem találhattunk volna megfelelőbb - kedveseb és bájosabb - "idegenvezetőt" Ildikónál, aki bemutatja nekünk a hotelt.
---
? Valamikor évekkel ezelőtt vetődtünk ide először ? kezdte lelkesen a művésznő ? , talán egy szilveszterkor, emlékszem, nagyon csúnya idő volt odakint, és mi négy napig ki se tettük a lábunkat a szállodából. Mindent megtaláltunk itt, amire csak vágyhattunk. Teljes kényelem, kényeztetés? És aztán elkezdtünk jönni a családdal, és az unokával. Amíg ő az élménymedencében lubickol, én welleness- vagy gyógyterápiás kezelésen vagyok. Aztán persze jut idő az együtt fürdőzésre is.
? Sokan idegenkednek a gyógykezelésektől, például az elektroterápiától.
? Hát ők boldog emberek, mert még sosem fájt semmijük? Pedig nem arról van szó, hogy a 220-at vezetik az emberbe ? mondja Ildikó nevetve ? és ezeknek a kezelések mellékhatásaik sincsenek, mint a gyógyszereknek. Emellett próbáltam már a híres hévízi iszappakolást, sőt a fluor- és kénpakolást is. Istenien lehet aludni közben ? mondja, és ismét nevet.
? Egészségmegőrzésre veszi igénybe ezeket a kezeléseket, vagy valamilyen konkrét panaszra?
? Is-is. Nekem volt egy ronda gerincsérvem, amit megoperáltak. Felírtak rá egy csomó gyógyszert is, de azokat nem szedem, ezért fordultam a természetes gyógymódok, terápiák felé. Pesten is rendszeresen járok például masszázsra. Emellett a táplálkozásra is ügyelek ? például csak teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, zsömlét stb. eszünk ? és a rendszeres mozgás is nagyon fontos.
? Akkor elsősorban a gyógyterápiák miatt jár ide?
? Igen, és úgy tudom vannak itt kifejezetten egészségmegőrző kezelések is. Stresszoldás, például, ami a mai világban nagyon fontossá vált. De ami a lényeg: ha az embernek semmi baja, akkor is annyi programot lehet találni házon belül, hogy ez egész napot el lehet velük tölteni. Ott van például az a reggeli csoportos vízitorna, de oda inkább Miklós jár, ő valamikor vízilabdázott, nagyon szereti a vizet. Én egyéni gyógytornára járok Ágikához, aki remek gyógytornász.
? Igen, ezek a kezelések tényleg a szó igazi értelmében vett terápiák, hiszen mindenfajta durva beavatkozást nélkülöznek. A kezelések legtöbbjét pedig csak kórházakban és olyan gyógyszállókban lehet igénybe venni, mint a Carbona ? ám mennyivel kellemesebb ez a környezet, mint egy kórház, nemde?
? Hát persze? Ki sem akar mozdulni innen az ember. Legfeljebb sétálni. Istenieket lehet itt sétálni! Kerékpárt is lehet bérelni. Különösen hangulatos így ősszel! Szépek az utcák, tisztaság van, valóban különleges fílingje van ennek a helynek. Idén egy körforgalomban működő buszjárattal azt is megoldották, hogy könnyen, gyorsan be lehessen jutni Keszthelyre, ami egy gyönyörűség. Tudja, ez azért fontos nekem, mert ha külföldre megyünk nyaralni, akkor is úgy választunk szállodát, hogy kint legyünk a természetben, de legalább 20-30 km-es körzetben legyen egy város. Úgyhogy most is egy hét alatt kétszer voltam bent Keszthelyen, a kastély, ugye csodálatos, és a képzőművészeti kiállítás is?Nem véletlenül nevezik Keszthelyt a Balaton kulturális fővárosának.
? Azt mondják, egy-egy teljes gyógykúra után erős fáradtságot érez az ember, miután hazamegy, s utána következik be egy látványos javulás. Önnél hogyan jelentkezik ez a fáradtság?
? Igen, a gyógykúra eleinte kissé megterhelő a szervezetnek. Ezt én is érzem a harmadik vagy negyedik napon. De aztán nem marad semmi nyoma. A fájdalomnak sem.
? Van valamilyen konkrét panasza amivel most ide érkezett?
? Igen, erre a mostani gyógytúrára nagy szükségem volt, hiszen miután nemrégiben átrendeztem a könyvtárunkat, kaptam egy jó kis inhüvelygyulladást? Először azt mondta egy orvos, tegyem fel a kezem és két hónapig ne csináljak semmit. Ahogy azt egy férfi orvos elképzeli?Egy háziasszony számára ez mégsem járható út. Ezért is fontosak nekem az itteni gyógyterápiák. Ugyan már Pesten jártam egy úgynevezett Dyadinamik-ra. (gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító kezelés - a szerk.) Dyadinamik itt is van, de a Carbona orvosa azt tanácsolta, gyorsabb lehet az ízületek regenerálódása, ha többfajta kezelést adnak rá. Ezért itt egy galvános terápiát kaptam. (A galvánáram az ideggyulladásokat, a kéz-, könyök-, boka-, és a térdízületek panaszait enyhíti.) Ezek nem egyszeri kezelések, hanem kúrák. Akkor hatékonyak, ha ötször-tízszer megismétlik a kezelést.
? De gondolom nem az elektoterápia a kedvence a Carbona fürdőszolgáltatásai közül.
? Hát persze, hogy nem! Hogy melyik a kedvencem? Én úgy hívom, hogy a zenés felár ? meséli rejtélyesen Hámosri Ildikó, és mosolyog. ? Itt nem arra gondolok, hogy esténként lehet élő zenét hallgatni a hotel éttermében, a kávézóban vagy a bárban ? bár ez sem elhanyagolandó? Hanem a wellness medencére, ahol vízsugár masszírozza meg tetőtől-talpig az embert. Ugyanis körben helyezkednek el ezek a kis víz alatti fúvókák, a boka magasságától egészen a nyakig, s egy kis dallam jelzi a fürdőzőknek, mikor kell továbblépniük eggyel. Na, hát ezt nevezem én zenés felárnak, Marci unokámmal is remekül szoktunk ott szórakozni! De azért is nagyszerű, mert remekül megmasszíroz ? és ide még be sem kell jelentkezni, mint a masszőrökhöz. Tudja ez a medence ott van az uszoda mellett, ami egyébként szintén nem minden wellness hotelben található. Ajánlom, hogy próbálja ki!
? Milyen gyakran pihennek, gyógyulnak itt a Carbonában?
? Hát, jó lenne kétszer, ha nem háromszor eljönni, de ez sajnos nem mindig jön össze. Talán annak, akinek más jellegű foglalkozása van, talán könnyebb elszakadnia a munkájától és eljönnie ide ? természetesen amennyiben a családi kassza megengedi. Ám szerintem mindenképpen jobban megéri egy gyógykúrára időt és pénzt szánni, mint gyógyszerekre.
? És tudja már mikor jutnak el ide legközelebb?
? A férjem jön januárban, az biztos, mert én próbálni fogok, és nem szeret otthon lenni, mikor én nem vagyok otthon ? nagyot nevet ? úgyhogy ide jön. Hiszen itt van minden, olyan, mint otthon ? csak egy kicsit jobb...
---
Jómagam is csak alátámasztani tudom a művésznő szavait. A recepciónál azzal a kedvességgel fogadják az embert, ami aztán az egész hétvégén körülveszi a szállóvendéget, hogy még szabadulni sem tud tőle. Nem is vágyik el innen senki, épp ez a lényege ennek a hévízi wellness menünek ala Carbona(ra). Hiszen valljuk meg: kinek ne hiányozna mai világunkban egy kis kényeztetés?
S mintha éppen erre találták volna ki a Carbonát, amely nemrégiben volt már Az év wellness szállodája is, és felsorolni is nehéz lenne számos szakmai elismerését. Mint ahogy gyógyászati szekciójának falán sormintaként díszelgő tanusítványokat, okleveleket és német nyelvű Certifikátokat is. Mondhatjuk hát, hogy a híre megelőzi a szállodát, ám ez sok esetben még nem garancia arra, hogy jól érezzük magunkat. S valóban: papíron legfeljebb a kiváló minőségű wellness és gyógyterápiás szolgáltatásokat lehet igazolni. Hogy ezekkel hogyan kényeztetik el a wellness és a termálfürdőzés szerelmeseit - az már az ő titkuk. Talán a hotel vendéglátóinak (ebben az esetben a 'személyzet' nem fedi a lényeget) arról a közvetlenségéről van szó, melynek eredményeképpen nem csak egy vasárnapba, de egy békés családba is csöppen, aki erre jár.
Hradszki Róbert, Termalfurdo.net szerkesztő
 
 
 
 
 
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...